Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προσγείωση στην πραγματικότητα μετά το κυβερνητικό εμπόριο ελπίδας — Ελάχιστα τα εμβόλια που θα πάρουμε το Γενάρη

«Υπάρ­χουν καλά νέα και κακά νέα» είπε ο Στέ­λιος Πέτσας ανα­φε­ρό­με­νος στο εμβό­λιο ψαλι­δί­ζο­ντας τις ελπί­δες για άμε­ση ανα­χαί­τι­ση της παν­δη­μί­ας με τον εμβο­λια­σμό του πλη­θυ­σμού. Θα πάρου­με νωρί­τε­ρα τα εμβό­λια αλλά πολύ λιγό­τε­ρα, μόλις 300.000 που επαρ­κούν για τον εμβο­λια­σμό 150.000 πολι­τών αφού το εμβό­λιο έχει δυο δόσεις.

Το εμβό­λιο θα βοη­θή­σει στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, αλλά μέχρι τώρα ήταν το άλλο­θι για να περά­σουν σε δεύ­τε­ρο φόντο τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα στον ευαί­σθη­το τομέα της Υγεί­ας, και η μη λήψη των ανα­γκαί­ων μέτρων για την προ­στα­σία των πολι­τών. Και τώρα με την προ­σγεί­ω­ση στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, μετά το κυβερ­νη­τι­κό εμπό­ριο ελπί­δας περί εμβο­λια­σμού 2 εκα­τομ­μυ­ρί­ων πολι­τών κάθε μήνα, ο λαός θα συνε­χί­σει να βρί­σκε­ται στο έλε­ος της παν­δη­μί­ας και θα υφί­στα­ται τα απο­τε­λέ­σμα­τα της πολι­τι­κής των lockdown.

Ο ίδιος ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος πριν από 13 μέρες, στις 3 Δεκεμ­βρί­ου, είχε ανα­κοι­νώ­σει ότι θα εμβο­λιά­ζο­νται 2,1 εκα­τομ­μύ­ρια πολί­τες κάθε μήνα. Νωρί­τε­ρα, στις 18 Νοεμ­βρί­ου την ίδια δήλω­ση περί 2.117.440 πολι­τών που θα εμβο­λιά­ζο­νται κάθε μήνα είχε κάνει και ο αρμό­διος υπουρ­γός Υγεί­ας.  Ο Βασί­λης Κικί­λιας, τώρα λέει ότι τα εμβό­λια που θα έρθουν σε πρώ­τη φάση θα είναι 250.000, δηλα­δή, 50.000 λιγό­τε­ρα από τις ανα­κοι­νώ­σεις του κυβερ­νη­τι­κού εκπροσώπου.

Οι δηλώσεις Πέτσα

Τις αλλα­γές στον αρχι­κό σχε­δια­σμό σχε­τι­κά με την προ­μή­θεια του εμβο­λί­ου απο­κά­λυ­ψε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Στέ­λιος Πέτσας. Μιλώ­ντας στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό Παρα­πο­λι­τι­κά 90,1 FM, σημεί­ω­σε πως υπάρ­χουν καλά και κακά νέα στο μέτω­πο του εμβο­λια­σμού. Από την μία, όπως είπε, προ­βλέ­πε­ται πως το εμβό­λιο θα έρθει γρη­γο­ρό­τε­ρα στην Ελλά­δα, ίσως και πριν το τέλος του 2020, ωστό­σο συμπλή­ρω­σε, ο αριθ­μός θα είναι μικρό­τε­ρος. «Υπάρ­χει ισχυ­ρό ενδε­χό­με­νο να το έχου­με ακό­μα και πριν το τέλος της χρο­νιάς», είπε.

«Θα πάρου­με γρη­γο­ρό­τε­ρα το εμβό­λιο, για­τί φαί­νε­ται πως θα έρθει γρη­γο­ρό­τε­ρα η έγκρι­ση από τους ευρω­παϊ­κούς οργα­νι­σμούς, αλλά θα πάρου­με λιγό­τε­ρα για­τί και όλη η Ευρώ­πη θα πάρει λιγό­τε­ρα με απο­τέ­λε­σμα και η δική μας κλί­μα­κα κατα­νο­μής από τα συμ­βό­λαια προ­α­γο­ράς να οδη­γεί σε μικρό­τε­ρο αριθ­μό εμβο­λί­ων», είπε ο κ. Πέτσας.

«Για παρά­δειγ­μα της Pfizer τα εμβό­λια, δεν μιλάω για των άλλων εται­ρειών, φαί­νε­ται ότι θα είναι περί­που 40% λιγό­τε­ρα από αυτά που ήταν στον σχε­δια­σμό, του­λά­χι­στον για τον μήνα Ιανουά­ριο», είπε. Παράλ­λη­λα, ανα­φο­ρι­κά με τον αριθ­μό των εμβο­λί­ων που θα φτά­σουν στην Ελλά­δα έκα­νε λόγο για λίγο περισ­σό­τε­ρα από 300.000 δόσεις. Κάτι που σημαί­νει πως θα εμβο­λια­στούν περί­που 150.000 συμπο­λί­τες μας.

Ο Στέ­λιος Πέτσας τόνι­σε πως τα νού­με­ρα αυτά αφο­ρούν στον Ιανουά­ριο. Όπως, πάντως είπε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, «ζού­με μία δυνα­μι­κή κατά­στα­ση και το διά­στη­μα που θα ακο­λου­θή­σει θα μπο­ρέ­σου­με να εξει­δι­κεύ­σου­με ακό­μη περισ­σό­τε­ρο το σχέ­διό μας για τον εμβολιασμό».

Πόσα εμβόλια έχει συμφωνήσει να προμηθευτεί η Κομισιόν

Η ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή έχει υπο­γρά­ψει συμ­βό­λαια με 6 εται­ρεί­ες: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK και CureVac.Όμως αίτη­ση για έγκρι­ση εμβο­λί­ου, μέχρι στιγ­μής, έχουν κατα­θέ­σει η Pfizer/BioNTech που ανα­μέ­νε­ται να πάρει άδεια από τον Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Φαρ­μά­κου μέχρι τέλος Δεκεμ­βρί­ου και στις αρχές του 2021 και η Moderna.

Η Επι­τρο­πή όπως προ­κύ­πτει από τις συμ­βά­σεις που έχει υπο­γρά­ψει με τις δυο εται­ρεί­ες το εμβό­λιο των οποί­ων ανα­μέ­νε­ται να αδειο­δο­τη­θεί, ανα­μέ­νε­ται να προ­μη­θευ­τεί 280 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις εμβο­λί­ων με δικαί­ω­μα πιθα­νής αγο­ράς άλλων 280 εκα­τομ­μυ­ρί­ων και συγκεκριμένα:

-200 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δόσε­ων από την Pfizer/ BioNTech για λογα­ρια­σμό όλων των κρα­τών μελών της ΕΕ, καθώς και το δικαί­ω­μα πιθα­νής αγο­ράς έως και 100 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δόσε­ων, μόλις το εμβό­λιο απο­δει­χθεί ασφα­λές και απο­τε­λε­σμα­τι­κό κατά της νόσου COVID-19.

-80 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δόσε­ων από τη Moderna για λογα­ρια­σμό όλων των κρα­τών μελών της ΕΕ, καθώς και το δικαί­ω­μα πιθα­νής αγο­ράς έως και 80 εκα­τομ­μυ­ρί­ων επι­πλέ­ον δόσεων

Αυτό σημαί­νει ότι σε πρώ­τη φάση η ΕΕ θα προ­μη­θευ­τεί εμβό­λια για 140.000.000 Ευρω­παί­ους πολί­τες σε πλη­θυ­σμό συνο­λι­κά 450 εκα­τομ­μυ­ρί­ων πολιτών.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο