Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προστάτης του λαού και των δικαιωμάτων του ο Ζελένσκι;

Τις τελευ­ταί­ες μέρες σηκώ­θη­κε κουρ­νια­χτός στα αστι­κά ΜΜΕ και κόμ­μα­τα ότι προ­σβλή­θη­καν οι «δυτι­κές μας αξί­ες» από την από­φα­ση να μην παρα­στούν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ κατά την επερ­χό­με­νη ομι­λία του Ζελέν­σκι προς την ελλη­νι­κή Βου­λή. Εγι­νε λόγος για «ελλη­νι­κά παρά­δο­ξα», «…ενός εχθρι­κού προς τη δημο­κρα­τία κόμ­μα­τος που παρι­στά­νει το προ­ο­δευ­τι­κό και έχει κατά κόρον στη­ρί­ξει αυταρ­χι­κά και ολο­κλη­ρω­τι­κά καθε­στώ­τα», «…Από μια άπο­ψη αυτή είναι και η στά­ση που αρμό­ζει στο Κόμ­μα: Να κατα­γρα­φεί στους από­ντες».

Η ομι­λία του Ζελέν­σκι χαρα­κτη­ρί­στη­κε από τον κυβερ­νη­τι­κό εκπρό­σω­πο Γ. Οικο­νό­μου ως «θεσμι­κή ενέρ­γεια συμπα­ρά­στα­σης προς την Ουκρα­νία και τον ηρω­ι­κό λαό της», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευ­σε να την χαι­ρε­τί­σει, με τον Γ. Κατρού­γκα­λο να μιλά­ει για «θετι­κή κίνη­ση αλλη­λεγ­γύ­ης».

Σε τι πραγ­μα­τι­κά όμως είναι όλοι τους αλλη­λέγ­γυοι, ποιους δεν δέχε­ται να χει­ρο­κρο­τή­σει το ΚΚΕ;Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν «ξεχά­σει» να πουν στον λαό ότι:

Ο Ζελέν­σκι είναι επι­κε­φα­λής μιας αστι­κής κυβέρ­νη­σης που έχει ανα­λά­βει — σε συνέ­χεια των προη­γού­με­νων — ειδι­κό ρόλο στην εμπλο­κή του ουκρα­νι­κού λαού σε επι­κίν­δυ­νους αντα­γω­νι­σμούς, με τα τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα που παρα­κο­λου­θού­με. Που πριν από τον πόλε­μο ακό­μη έχει εξα­πο­λύ­σει ολο­μέ­τω­πη επί­θε­ση στα εργα­σια­κά — λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα και τις ελευ­θε­ρί­ες των εργα­ζο­μέ­νων για τα συμ­φέ­ρο­ντα της ουκρα­νι­κής αστι­κής τάξης.

Καταγγελίες και από τη Δύση

Απο­κα­λυ­πτι­κή είναι η Εκθε­ση του 2020 από το Γρα­φείο Δημο­κρα­τί­ας, Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των και Εργα­σί­ας του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα στις περιο­χές της Ουκρα­νί­ας, που σίγου­ρα δεν υπη­ρε­τεί την προ­πα­γάν­δα του Πούτιν.

Σε αυτήν δια­πι­στώ­νε­ται μια μαύ­ρη λίστα παρα­βιά­σε­ων ανθρω­πί­νων δικαιωμάτων:

«…παρά­νο­μη ή αυθαί­ρε­τη θανά­τω­ση, βασα­νι­στή­ρια και περι­πτώ­σεις σκλη­ρής, απάν­θρω­πης ή εξευ­τε­λι­στι­κής μετα­χεί­ρι­σης ή τιμω­ρί­ας κρα­του­μέ­νων από το προ­σω­πι­κό επι­βο­λής του νόμου. Σκλη­ρές και απει­λη­τι­κές για τη ζωή συν­θή­κες σε φυλα­κές και κέντρα κρά­τη­σης, αυθαί­ρε­τη σύλ­λη­ψη ή κρά­τη­ση …Κατα­χρή­σεις στη σύγκρου­ση υπό τη Ρωσία στο Ντον­μπάς, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της σωμα­τι­κής κακο­ποί­η­σης πολι­τών και μελών ένο­πλων ομά­δων που κρα­τού­νται σε εγκα­τα­στά­σεις κρά­τη­σης… Σοβα­ροί περιο­ρι­σμοί στην ελεύ­θε­ρη έκφρα­ση, στον Τύπο και το Δια­δί­κτυο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της βίας, των απει­λών για βία ή των αδι­καιο­λό­γη­των συλ­λή­ψε­ων ή διώ­ξε­ων κατά δημο­σιο­γρά­φων, της λογο­κρι­σί­ας και του απο­κλει­σμού ιστό­το­πων. Επα­να­προ­ώ­θη­ση προ­σφύ­γων, σοβα­ρές πρά­ξεις δια­φθο­ράς, έλλει­ψη έρευ­νας και λογο­δο­σί­ας για τη βία κατά των γυναι­κών, βία ή απει­λές βίας με κίνη­τρο τον αντι­ση­μι­τι­σμό, εγκλή­μα­τα που περι­λαμ­βά­νουν βία ή απει­λές βίας που στο­χεύ­ουν άτο­μα με ανα­πη­ρία, μέλη εθνο­τι­κών μειο­νο­τι­κών ομά­δων …ύπαρ­ξη των χει­ρό­τε­ρων μορ­φών παι­δι­κής εργασίας».

Ηδη τον Γενά­ρη 2020 οι πρέ­σβεις του Ισρα­ήλ και της Πολω­νί­ας στην Ουκρα­νία είχαν δια­μαρ­τυ­ρη­θεί για τη διε­ξα­γω­γή εθνι­κι­στι­κής παρέ­λα­σης προς τιμήν του περι­βό­η­του Stepan Bandera, συνερ­γά­τη των ναζί κατά την περί­ο­δο του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου ενά­ντια στην ΕΣΣΔ. Ο Ισραη­λι­νός πρέ­σβης Joel Lion και ο Πολω­νός Bartosz Cichocki είχαν στεί­λει από κοι­νού επι­στο­λή στην ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, καταγ­γέλ­λο­ντας ότι κρε­μά­στη­κε σε δημό­σιο κτί­ριο πανό Ουκρα­νού συνερ­γά­τη των ναζί.

Δικτατορία του κεφαλαίου στην Ουκρανία

Εως και σήμε­ρα κομ­μου­νι­στές και αγω­νι­στές διώ­κο­νται και φυλα­κί­ζο­νται από το ουκρα­νι­κό καθε­στώς. Μάλι­στα, στις 7 Μάρ­τη 2022 και ενώ ήταν σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη η ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση της Ρωσί­ας, συνε­λή­φθη­σαν με την προ­σχη­μα­τι­κή κατη­γο­ρία της κατα­σκο­πεί­ας ο Α’ Γραμ­μα­τέ­ας της Λενι­νι­στι­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Ενω­σης Νεο­λαί­ας, Μιχα­ήλ Κονο­νό­βιτς, και ο αδερ­φός του Αλε­ξά­ντερ. Φυλα­κί­στη­καν, χτυ­πή­θη­καν επα­νει­λημ­μέ­να από τις αρχές και οι ζωές τους βρί­σκο­νται σε άμε­σο κίν­δυ­νο. Πρό­σφα­τα, μάλι­στα, η κυβέρ­νη­ση Ζελέν­σκι απα­γό­ρευ­σε όλα τα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης ως «φιλο­ρω­σι­κά»!

Φυσι­κά, η εν λόγω κυβέρ­νη­ση έχει πάρει τη σκυ­τά­λη και συνε­χί­ζει επά­ξια την πολι­τι­κή της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης Πορο­σέν­κο, η οποία προ­έ­κυ­ψε με πρα­ξι­κό­πη­μα το 2014 και με ανα­τρο­πή της αστι­κής κυβέρ­νη­σης του φιλο­ρώ­σου Για­νου­κό­βιτς, με την παρέμ­βα­ση των ΗΠΑ και ΕΕ. Στο διά­στη­μα που μεσο­λά­βη­σε έχουν κατα­πα­τη­θεί στην Ουκρα­νία σει­ρά εργα­τι­κών και λαϊ­κών δικαιωμάτων:

Συγκε­κρι­μέ­να, έχο­ντας δια­μορ­φώ­σει ένα ολό­κλη­ρο αντι­κομ­μου­νι­στι­κό πλαί­σιο, το ουκρα­νι­κό καθε­στώς έθε­σε εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρα­νί­ας και εξα­πέ­λυ­σε διώ­ξεις κατά κομ­μου­νι­στών και αγω­νι­στών. Τα μέλη και οι φίλοι του, κάθε προ­ο­δευ­τι­κός αγω­νι­στής, διώ­κο­νται από το ουκρα­νι­κό καθε­στώς. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ και αντι­πρό­ε­δρος της ελλη­νι­κής Βου­λής, Γ. Λαμπρού­λης, θεω­ρεί­ται ανε­πι­θύ­μη­το πρό­σω­πο στην Ουκρα­νία επει­δή κατά την επί­σκε­ψή του στη χώρα είχε εκδη­λώ­σει την αλλη­λεγ­γύη του στους διω­κό­με­νους κομμουνιστές!

Παράλ­λη­λα με το έργο «απο­κομ­μου­νι­στι­κο­ποί­η­σης», η ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση κατάρ­γη­σε τον νόμο που απα­γό­ρευε τη ναζι­στι­κή προ­πα­γάν­δα. Συνερ­γά­ζε­ται με φασι­στι­κά τάγ­μα­τα εφό­δου, όπως τα Τάγ­μα­τα Αζόφ, τα έχει μάλι­στα εντά­ξει στον τακτι­κό ουκρα­νι­κό στρατό.

H ιστο­ρία των νεο­να­ζι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων στην Ουκρα­νία είναι μεγά­λη και με ισχυ­ρές συν­δέ­σεις με το αστι­κό κρά­τος. Ανα­βί­ω­σαν μετά την ανα­τρο­πή της ΕΣΣΔ, εκπαι­δεύ­τη­καν και χρη­μα­το­δο­τή­θη­καν από το ουκρα­νι­κό και ξένο κεφά­λαιο. Εθνι­κι­στές που συνερ­γά­στη­καν με τους ναζί τιμή­θη­καν ως ήρω­ες. Τέτοιες ομά­δες αξιο­ποι­ή­θη­καν στα γεγο­νό­τα της «πορ­το­κα­λί επα­νά­στα­σης» το 2004, στο πρα­ξι­κό­πη­μα του 2014 και τα γεγο­νό­τα στην πλα­τεία Μεϊ­ντάν. Οργά­νω­σαν και διε­ξή­γα­γαν πογκρόμ βίας, χτυ­πή­μα­τα και δολο­φο­νί­ες κατά όσων δεν συμ­φω­νού­σαν με την πρόσ­δε­ση της Ουκρα­νί­ας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ στο στό­χα­στρο βρέ­θη­καν κύρια κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές. Απο­κο­ρύ­φω­μα η «σφα­γή της Οδησ­σού» τον Μάη 2014, όπως έμει­νε γνω­στή η επί­θε­ση στο κτί­ριο των Εργα­τι­κών Συν­δι­κά­των της Οδησ­σού, όπου εκτε­λέ­στη­καν επι­τό­που και κάη­καν ζωντα­νοί πάνω από 100 άνθρω­ποι. Αρκε­τοί από τους εθνι­κι­στές μάλι­στα ενσω­μα­τώ­θη­καν στις κυβερ­νη­τι­κές δομές της νέας αστι­κής εξου­σί­ας, στε­λε­χώ­νο­ντας έως και την ουκρα­νι­κή κυβέρνηση!

Ολα αυτά τα χρό­νια, οι κυβερ­νή­σεις Ζελέν­σκι και Πορο­σέν­κο, ειδι­κά στις περιο­χές της ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας, έχουν κατα­πα­τή­σει δικαιώ­μα­τα μειο­νο­τή­των, στις οποί­ες περι­λαμ­βά­νε­ται και η ελλη­νι­κή μειο­νό­τη­τα και ευθύ­νο­νται για χιλιά­δες νεκρούς. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι έχει απα­γο­ρευ­θεί η ρώσι­κη γλώσ­σα σε όλη την Ουκρανία.

Η υποκρισία του ευρωατλαντισμού

Σε αυτήν την κατά­στα­ση βάζει πλά­τη και το Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (ΕΔΔΑ). Απο­κα­λυ­πτι­κή είναι η περί­πτω­ση της προ­σφυ­γής σε αυτό του ΚΚ Ουκρα­νί­ας κατά της από­φα­σης του Ανω­τά­του Δικα­στη­ρί­ου της χώρας του να επι­κυ­ρώ­σει τον Δεκέμ­βρη 2015 την απα­γό­ρευ­ση του ΚΚ Ουκρα­νί­ας. Η υπό­θε­ση δεν έχει ακό­μα εκδι­κα­στεί, παρά την ύπαρ­ξη μελέ­της ήδη από το 2018 της υπο­ε­πι­τρο­πής του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου όπου δια­πι­στώ­νε­ται «σοβα­ρή παρα­βί­α­ση ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των τόσο στις περιο­χές που έχουν κατα­λη­φθεί από τη Ρωσία (Κρι­μαία), όσο και στις περιο­χές της Ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας που ελέγ­χο­νται από την ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση και βρί­σκο­νται κοντά στη γραμ­μή επα­φής…».

Μάλι­στα, στις 24 Φλε­βά­ρη 2022 η ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση έστει­λε αίτη­μα προς το ΕΔΔΑ για «ανα­βο­λή της εξέ­τα­σης όλων των αιτή­σε­ων κατά της Ουκρα­νί­ας μέχρι νεω­τέ­ρας». Στις 2 Μάρ­τη το ΕΔΔΑ απο­φά­σι­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι όλες οι νέες αιτή­σεις κατά της Ουκρα­νί­ας θα τίθε­νται προς εξέ­τα­ση σε μετα­γε­νέ­στε­ρη ημε­ρο­μη­νία, ενώ οι υπο­θέ­σεις που είναι ακό­μα υπό διε­ρεύ­νη­ση (πριν δηλ. το στά­διο της εξέ­τα­σης) ανα­βάλ­λο­νται μέχρι νεω­τέ­ρας… Στις περι­πτώ­σεις που ο φάκε­λος της υπό­θε­σης είναι έτοι­μος για εξέ­τα­ση από το Δικα­στή­ριο, η δια­δι­κα­σία θα προ­χω­ρά­ει κανο­νι­κά, όμως καμία από­φα­ση δεν θα δημο­σιεύ­ε­ται ούτε θα κοι­νο­ποιεί­ται στα μέρη μέχρι νεωτέρας (!)

Η αστι­κή Δικαιο­σύ­νη λοι­πόν «παύ­ει» και επι­σή­μως και χωρίς προ­κά­λυμ­μα, όταν αυτό επι­τάσ­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης.

Γίνε­ται συνε­πώς φανε­ρό ότι κάθε είδους απο­τρό­παιο έγκλη­μα χωρά­ει στις «δυτι­κές αξί­ες» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων (συντη­ρη­τι­κών, φιλε­λεύ­θε­ρων, σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών, πρά­σι­νων, δεξιών, αρι­στε­ρών, ή όπως αλλιώς χωρο­θε­τού­νται στο αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα) όταν αυτό εξυ­πη­ρε­τεί τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα και σχε­δια­σμούς. Για­τί ακρι­βώς οι αντι­θέ­σεις που οδή­γη­σαν στον πόλε­μο δεν είναι ανά­με­σα στη «δημο­κρα­τία» και στον «αυταρ­χι­σμό», αλλά ανά­με­σα σε γιγά­ντια μονο­πώ­λια και ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις για το μοί­ρα­σμα και ξανα­μοί­ρα­σμα του πλούτου.

Δεν είναι να απο­ρεί κανείς, λοι­πόν, για τα ευή­κοα ώτα που βρί­σκει ο Ζελέν­σκι στα Κοι­νο­βού­λια των ευρω­παϊ­κών χωρών όλο αυτό το διά­στη­μα. Εξάλ­λου, με τις ευλο­γί­ες της ΕΕ έχουν νομι­μο­ποι­η­θεί και δικαιω­θεί ιστο­ρι­κά όλοι αυτοί που πολέ­μη­σαν στο πλευ­ρό των ναζί στις χώρες της Βαλ­τι­κής και σε άλλες χώρες της πρώ­ην ΕΣΣΔ, οι από­γο­νοι των Ταγ­μά­των Θανά­του των SS που κυκλο­φο­ρούν ελεύ­θε­ροι, ενώ οι κομ­μου­νι­στές διώ­κο­νται. Ιδε­ο­λο­γία της ΕΕ είναι αυτή του αντι­κομ­μου­νι­σμού, της θεω­ρί­ας των δύο άκρων, της παρα­χά­ρα­ξης της Ιστο­ρί­ας. Δεν ξεχνά­με τη δια­κή­ρυ­ξη που υπέ­γρα­ψαν το 2019 ομό­φω­να, μαζί με τους ακρο­δε­ξιούς, οι ηγέ­τες της ΕΕ, ανά­με­σά τους και ο Τσί­πρας, στην επέ­τειο της Μεγά­λης Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, «για το Σιδη­ρούν Παρα­πέ­τα­σμα που είχε διχο­το­μή­σει την Ευρώ­πη για δεκαετίες»…

Αντι­κομ­μου­νι­σμός, βαρ­βα­ρό­τη­τα και επι­θέ­σεις κατά των λαών. Τίπο­τα δεν τους δια­χω­ρί­ζει σε αυτά ούτε βέβαια από το ΝΑΤΟ ούτε από τον Πούτιν.

Αυτήν την πολι­τι­κή θα χει­ρο­κρο­τή­σουν τα αστι­κά κόμ­μα­τα της χώρας μας στη Βου­λή. Αυτή χει­ρο­κρο­τούν άλλω­στε και όσοι τελι­κά συντάσ­σο­νται με το ένα ή το άλλο ιμπε­ρια­λι­στι­κό στρα­τό­πε­δο. Το επι­χεί­ρη­μα της «αλλη­λεγ­γύ­ης στον αμυ­νό­με­νο» μόνο αθω­ώ­νει τους θύτες και λει­τουρ­γεί ως πρό­σχη­μα για τη βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχεδιασμούς.

Γι΄ αυτό το ΚΚΕ υπε­ρα­σπί­ζε­ται στα­θε­ρά τα συμ­φέ­ρο­ντα του ουκρα­νι­κού λαού, όπως το ίδιο θα ίσχυε απέ­να­ντι σε κάθε «Μπάι­ντεν» ή «Πού­τιν», κάθε υπεύ­θυ­νο για τη διε­ξα­γω­γή του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου. Ησωστή πλευ­ρά της Ιστο­ρί­αςείναι με κανέ­να στρα­τό­πε­δο ληστών. Είναι αυτή της κοι­νω­νι­κής προ­ό­δου, του αγώ­να σε κάθε χώρα ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, για κατάρ­γη­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρω­πο, την πραγ­μα­τι­κή ειρή­νη και φιλία των λαών. Νίκη για τον ουκρα­νι­κό λαό θα είναι να απαλ­λα­γεί ορι­στι­κά από αστι­κές κυβερ­νή­σεις τύπου Ζελέν­σκι, τις φασι­στι­κές — εθνι­κι­στι­κές δυνά­μεις που δρουν ελεύ­θε­ρα στη χώρα, τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις που αντα­γω­νί­ζο­νται για τον πλού­το που παρά­γουν οι εργαζόμενοι.

Της
Μαριάν­νας ΔΙΠΛΑ*
* Η Μαριάν­να Δίπλα είναι συνερ­γά­της του Τμή­μα­τος Δικαιο­σύ­νης και Λαϊ­κών Ελευ­θε­ριών της ΚΕ του ΚΚΕ
Πηγή: «Ριζο­σπά­στης» , 2–3 Απρί­λη 2022
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο