Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προφυλακίστηκαν τρεις για την αρπαγή του διευθυντή Γυμνασίου Αιγινίου — Οκτώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

Το δρό­μο προς τη φυλα­κή “έδει­ξαν” ανα­κρι­τής και εισαγ­γε­λέ­ας σε τρεις από τους έντε­κα κατη­γο­ρού­με­νους για την αρπα­γή του διευ­θυ­ντή Γυμνα­σί­ου του Αιγι­νί­ου Πιε­ρί­ας. Οι υπό­λοι­ποι οκτώ αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ροι με περιο­ρι­στι­κούς όρους και, κατά περί­πτω­ση, με χρη­μα­τι­κή εγγυο­δο­σία. Και οι τρεις προ­φυ­λα­κι­σθέ­ντες είναι άνδρες, ένας 66χρονος και δύο 41 ετών.

Η μαρα­θώ­νια δια­δι­κα­σία των απο­λο­γιών ξεκί­νη­σε στις 9.30 το πρωί και ολο­κλη­ρώ­θη­κε γύρω στις 7.00 το βρά­δυ. Ακο­λού­θη­σε πολύ­ω­ρη διά­σκε­ψη ανα­κρι­τή και εισαγ­γε­λέα, με τη σύμ­φω­νη γνώ­μη των οποί­ων τους γνω­στο­ποι­ή­θη­κε, περί τις 11 το βρά­δυ, η ποι­νι­κή τους μεταχείριση.

Οι έντε­κα κατη­γο­ρού­με­νοι, μέλη της αυτο­α­πο­κα­λού­με­νης ομά­δας “Θεμα­το­φύ­λα­κες του Συντάγ­μα­τος”, άρχι­σαν να μετά­γο­νται από το πρωί τμη­μα­τι­κά, και ανά ομά­δες, στον ανα­κρι­τή Κατε­ρί­νης, προ­κει­μέ­νου να δώσουν εξη­γή­σεις για το πρω­το­φα­νές επει­σό­διο της περα­σμέ­νης Παρα­σκευ­ής, όταν πέρα­σαν χει­ρο­πέ­δες στον διευ­θυ­ντή την ώρα που εκεί­νος προ­σερ­χό­ταν στο σχο­λείο και δια της βίας τον οδή­γη­σαν στο κοντι­νό αστυ­νο­μι­κό τμή­μα όπου τελι­κώς συνελήφθησαν.

Στις απο­λο­γί­ες τους φαί­νε­ται πως αρνή­θη­καν τις εις βάρος τους απο­δι­δό­με­νες πρά­ξεις τις οποί­ες χαρα­κτή­ρι­σαν “ψευ­δείς και κατα­σκευα­σμέ­νες”. Δια­φώ­νη­σαν δε, με την κακουρ­γη­μα­τι­κή δίω­ξη της αρπα­γής από κοι­νού, με την οποία βαρύ­νο­νται όλοι, τονί­ζο­ντας ότι δεν υπήρ­χε ούτε σχε­δια­σμός ούτε τέλε­ση της πρά­ξης, από τη στιγ­μή που — όπως είπαν — οδή­γη­σαν τον παθό­ντα στο αστυ­νο­μι­κό τμήμα.

Κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, ισχυ­ρί­στη­καν ότι πρό­θε­σή τους ήταν να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για τα εφαρ­μο­ζό­με­να υγειο­νο­μι­κά μέτρα κατά της δια­σπο­ράς του κορο­νοϊ­ού στην εκπαι­δευ­τι­κή κοι­νό­τη­τα και χαρα­κτη­ρι­στι­κή ήταν η απο­λο­γία του κατη­γο­ρού­με­νου από­στρα­του αξιω­μα­τι­κού της ΕΛ.ΑΣ., (που τελι­κώς αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρος υπό όρους), ο οποί­ος φέρε­ται να έκα­νε λόγο για “καλο­προ­αί­ρε­τη ειρη­νι­κή πρω­το­βου­λία” που όμως “είχε απροσ­δό­κη­τη εξέλιξη”.

“Εξέ­λι­ξη” για την οποία κάποιοι από τη μία φαί­νε­ται να εμφα­νί­στη­καν μετα­νιω­μέ­νοι, στην προ­φα­νή προ­σπά­θειά τους να τύχουν ευνοϊ­κό­τε­ρης ποι­νι­κής μετα­χεί­ρι­σης, αλλά από την άλλη επέρ­ρι­ψαν ευθύ­νες στο διευ­θυ­ντή για την “αντί­δρα­σή” του, όταν αντι­λή­φθη­κε την παρου­σία τους.

Ανα­φο­ρι­κά με τη σχέ­ση τους με την αυτο­α­πο­κα­λού­με­νοι ομά­δα “Θεμα­το­φύ­λα­κες του Συντάγ­μα­τος” πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι την αρνήθηκαν.

Οι περιο­ρι­στι­κοί όροι που επι­βλή­θη­καν σε όσους αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ροι αφο­ρούν τα εξής: Εμφά­νι­ση δύο φορές τον μήνα στο αστυ­νο­μι­κό τμή­μα της περιο­χής τους, απα­γό­ρευ­ση εξό­δου από τη χώρα και απα­γό­ρευ­ση προ­σέγ­γι­σης οποιασ­δή­πο­τε σχο­λι­κής μονά­δας ανά την επι­κρά­τεια σε από­στα­ση μικρό­τε­ρη των 500 μέτρων. Επι­πλέ­ον σε δύο κατη­γο­ρού­με­νους, έναν άνδρα και μία γυναί­κα, επι­βλή­θη­κε χρη­μα­τι­κή εγγυο­δο­σία ύψους 2000 ευρώ.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι και οι έντε­κα, εννέα άνδρες και δύο γυναί­κες, εκτός από την αρπα­γή από κοι­νού, διώ­κο­νται για τα πλημ­με­λή­μα­τα της συμ­μο­ρί­ας, της δια­τά­ρα­ξης λει­τουρ­γί­ας υπη­ρε­σί­ας και της παρα­βί­α­σης των μέτρων για την απο­τρο­πή μολυ­σμα­τι­κών ασθε­νειών. Κατά περί­πτω­ση, διώ­κο­νται — επι­πλέ­ον — για απλή σωμα­τι­κή βλά­βη, παρα­βί­α­ση προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων και δια­σπο­ρά ψευ­δών ειδή­σε­ων (όλα σε βαθ­μό πλημμελήματος).

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο