Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια — Προφυλαχθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

«Προ­φυ­λα­χθεί­τε από τα κου­νού­πια — Προ­φυ­λα­χθεί­τε από τον ιό του Δυτι­κού Νεί­λου». Με αυτό το σύν­θη­μα ο Εθνι­κός Οργα­νι­σμός Δημό­σιας Υγεί­ας (ΕΟΔΥ) ενη­με­ρώ­νει ότι μπή­κα­με στην περί­ο­δο κυκλο­φο­ρί­ας των κου­νου­πιών και θα πρέ­πει να λαμ­βά­νου­με μέτρα προ­φύ­λα­ξης από τα κου­νού­πια, ώστε να μειώ­σου­με τον κίν­δυ­νο λοί­μω­ξης από τον ιό του Δυτι­κού Νείλου.

Όπως ανα­φέ­ρει ο ΕΟΔΥ, τα κρού­σμα­τα λοί­μω­ξης από τον ιό του Δυτι­κού Νεί­λου κατα­γρά­φη­καν τα έτη 2010–2014 και 2017–2018 σε πολ­λές περιο­χές της χώρας μας, σε όλες σχε­δόν τις Περι­φέ­ρειες. Μάλι­στα, κατά την περ­σι­νή περί­ο­δο 2018, υπήρ­ξε ιδιαι­τέ­ρως πρώ­ι­μη έναρ­ξη της κυκλο­φο­ρί­ας του ιού και αυξη­μέ­νος αριθ­μός κρου­σμά­των, σε ευρω­παϊ­κό επί­πε­δο και στη χώρα μας, με την εμφά­νι­ση ανθρώ­πι­νων περι­στα­τι­κών από τα τέλη Μαΐ­ου 2019, που σημαί­νει ότι οι πρώ­τοι ασθε­νείς τσι­μπή­θη­καν κατά το δεύ­τε­ρο 15νθήμερο του Μαΐου.

«Η εμφά­νι­ση περι­στα­τι­κών λοί­μω­ξης από τον ιό σε ετή­σια σχε­δόν βάση υπο­δη­λώ­νει ότι ο ιός του Δυτι­κού Νεί­λου έχει εγκα­τα­στα­θεί στη χώρα μας. Ως εκ τού­του, είναι πιθα­νή και ανα­με­νό­με­νη η επα­να-κυκλο­φο­ρία του ιού και η εμφά­νι­ση περι­στα­τι­κών στη χώρα μας και κατά την τρέ­χου­σα περί­ο­δο μετά­δο­σης 2019, τόσο σε γνω­στές όσο και σε νέες περιο­χές» επι­ση­μαί­νει ο ΕΟΔΥ.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι ο ιός του Δυτι­κού Νεί­λου μετα­δί­δε­ται κυρί­ως με το τσί­μπη­μα μολυ­σμέ­νων «κοι­νών» κου­νου­πιών. Τα κου­νού­πια μολύ­νο­νται όταν τσι­μπούν μολυ­σμέ­να πτη­νά (ορι­σμέ­να είδη κυρί­ως άγριων πτη­νών), που απο­τε­λούν τη βασι­κή δεξα­με­νή του ιού στη φύση. Οι άνθρω­ποι που έχουν μολυν­θεί θεω­ρεί­ται ότι δε μετα­δί­δουν περαι­τέ­ρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειο­νό­τη­τα των ατό­μων που μολύ­νο­νται από τον ιό δεν αρρω­σταί­νουν καθό­λου ή παρου­σιά­ζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτο­μα (λιγό­τε­ρα από 1%) εμφα­νί­ζουν σοβα­ρή νόσο που προ­σβάλ­λει το νευ­ρι­κό σύστη­μα (εγκε­φα­λί­τι­δα, μηνιγ­γί­τι­δα ή παρά­λυ­ση). Στη σοβα­ρή νόσο, η ανάρ­ρω­ση μπο­ρεί να καθυ­στε­ρή­σει ή ακό­μη να συμ­βούν μόνι­μες νευ­ρο­λο­γι­κές βλά­βες ή και ‑σε μικρό ποσο­στό- θανα­τη­φό­ρος κατά­λη­ξη. ‘Ατο­μα μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας (άνω των 50 ετών) κιν­δυ­νεύ­ουν περισ­σό­τε­ρο να αρρω­στή­σουν σοβα­ρά καθώς και άτο­μα με ανο­σο­κα­τα­στο­λή και χρό­νια υπο­κεί­με­να νοσήματα.

Καθώς η επι­δη­μιο­λο­γία του ιού καθο­ρί­ζε­ται από πολ­λούς παρά­γο­ντες, οι περιο­χές που ‑πιθα­νά-θα κυκλο­φο­ρή­σει ο ιός δεν μπο­ρούν να προ­βλε­φθούν με ασφά­λεια. Πάντως, ο ΕΟΔΥ συνι­στά να τηρού­νται τα ατο­μι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας από τα κου­νού­πια, σε όλη την επι­κρά­τεια, καθό­λη την περί­ο­δο κυκλο­φο­ρί­ας των κου­νου­πιών. ‘Ατο­μα μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας και άτο­μα με χρό­νια υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα πρέ­πει να παίρ­νουν τα μέτρα τους με ιδιαί­τε­ρη συνέπεια.

Με στό­χο την προ­φύ­λα­ξή μας από τα κου­νού­πια, ο ΕΟΔΥ συνιστά:

- Χρη­σι­μο­ποιεί­τε εγκε­κρι­μέ­να εντο­μο­α­πω­θη­τι­κά σώμα­τος και περι­βάλ­λο­ντος (σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες χρή­σης), κατάλ­λη­λα (μακριά) ρού­χα, σήτες, κου­νου­πιέ­ρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες.

- Μην αφή­νε­τε στά­σι­μα νερά που­θε­νά, μέσα και έξω από το σπί­τι σας, στα μπαλ­κό­νια, στην αυλή, στο χωρά­φι σας (έτσι, βοη­θά­τε ουσια­στι­κά τις αρχές τοπι­κής αυτο­διοί­κη­σης στην κατα­πο­λέ­μη­ση των κουνουπιών).

Περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες για τον ιό του Δυτι­κού Νεί­λου και για τα μέτρα προ­στα­σί­ας από τα κου­νού­πια μπο­ρεί­τε να βρεί­τε στην ιστο­σε­λί­δα του ΕΟΔΥ, όπως και ‑εφό­σον παρου­σια­σθούν κρού­σμα­τα — εβδο­μα­διαί­ες εκθέ­σεις με τα τρέ­χο­ντα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να, καθό­λη την περί­ο­δο μετάδοσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο