Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο… «Μουντιάλ» των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Μπο­ρεί η Εθνι­κή Ελλά­δας να μην κατά­φε­ρε να πάρει το εισι­τή­ριο για το παγκό­σμιο πρω­τά­θλη­μα ποδο­σφαί­ρου που διε­ξά­γε­ται στη Ρωσία, η συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ωστό­σο έχει φρο­ντί­σει η χώρα μας να πρω­τα­γω­νι­στεί σε ένα άλλου είδους «μου­ντιάλ»: αυτό των στρα­τιω­τι­κών εξο­πλι­σμών για το ΝΑΤΟ. 

Η σύνο­δος κορυ­φής της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας που διε­ξά­γε­ται αυτές τις ώρες στις Βρυ­ξέλ­λες, μας δίνει την αφορ­μή να θυμη­θού­με πως η Ελλά­δα (των 10 εκατ. κατοί­κων, της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, των μνη­μο­νί­ων, της ανερ­γί­ας, της σφα­γής μισθών, συντά­ξε­ων και κοι­νω­νι­κών παρο­χών) συνε­χί­ζει να κάνει «πρω­τα­θλη­τι­σμό» στην κούρ­σα των ΝΑΤΟι­κών εξοπλισμών. 

Δεν είναι διό­λου τυχαίο ότι η συγκυ­βέρ­νη­ση των Τσί­πρα-Καμ­μέ­νου δέχε­ται τα εύση­μα από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την προ­σή­λω­ση της στους στό­χους της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μο­ρί­ας. Σύμ­φω­να, λοι­πόν, με τις επί­ση­μες εκθέ­σεις του ΝΑΤΟ η Ελλά­δα έρχε­ται δεύ­τε­ρη, μετά τις ΗΠΑ, σε ότι αφο­ρά τις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες (σε ποσο­στό επί του ΑΕΠ). 

Σύμ­φω­να με στοι­χεία που αφο­ρούν το 2017, η Ελλά­δα δαπα­νά ετη­σί­ως το 2,36% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) σε δαπά­νες για το ΝΑΤΟ, αφή­νο­ντας πίσω ισχυ­ρές ευρω­παϊ­κές χώρες όπως τη Βρε­τα­νία (2,12%), τη Γαλ­λία (1,79%) και τη Γερ­μα­νία (1,24%). Πρώ­τες έρχο­νται οι ΗΠΑ με 3,57%, υψη­λά σχε­τι­κά ποσο­στά δαπα­νούν και χώρες-δορυ­φό­ροι του ΝΑΤΟ απέ­να­ντι στη Ρωσία, όπως η Εσθο­νία (2,08%), η Πολω­νία (1,99%), η Λετο­νία (1,75%) και η Λιθουα­νία (1,73%).

ΝΑΤΟ Δαπάνες 2

Ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζουν και τα στοι­χεία για την πορεία των δαπα­νών της Ελλά­δας κατά τη διάρ­κεια των τελευ­ταί­ων επτά ετών της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης. Έτσι, για την επτα­ε­τία 2010–2017, παρα­τη­ρού­με τα εξής: 

Το 2010 η Ελλά­δα δαπά­νη­σε το 2,64% του ΑΕΠ σε στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες. Την επό­με­νη τετρα­ε­τία, μέχρι το 2014, το ποσο­στό μειώ­θη­κε στα­δια­κά φτά­νο­ντας το 2,20% το 2014. Με την ανά­λη­ψη της κυβέρ­νη­σης από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, οι δαπά­νες άρχι­σαν να παίρ­νουν την ανιού­σα: 2,31% το 2015 και 2,41% το 2016. 

Αξιο­ση­μεί­ω­το είναι ότι, καθ’ όλη τη διάρ­κεια των τελευ­ταί­ων επτά χρό­νων της οικο­νο­μι­κής κρί­σης (2010–2017), παρά τις μειώ­σεις, οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις (των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) δια­τή­ρη­σαν στα­θε­ρά τις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες πάνω από το όριο του 2%. Την ίδια, δηλα­δή, περί­ο­δο που κυριο­λε­κτι­κά τσά­κι­ζαν μισθούς, συντά­ξεις, προ­νοια­κά επι­δό­μα­τα και δαπά­νες για Υγεία και Παι­δεία, δια­τη­ρού­σαν σε υψη­λό ποσο­στό – παρά τις μικρές μειώ­σεις- τις δαπά­νες για τη ΝΑΤΟι­κή δολο­φο­νι­κή συμμαχία.

ΝΑΤΟ Δαπάνες 1

Με βάση λοι­πόν τα επί­ση­μα στα­τι­στι­κά του ΝΑΤΟ, την επτα­ε­τία 2010–2017 ο ελλη­νι­κός λαός πλή­ρω­σε για στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες περί­που 44 δισ. δολά­ρια (37,5 δισ. ευρώ). Όλα αυτά πλη­ρώ­θη­καν- δήθεν- στο όνο­μα της «αμυ­ντι­κής ενί­σχυ­σης» της χώρας. Αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα απο­τε­λούν δαπά­νες άμε­σα συν­δε­ό­με­νες με την συμ­με­το­χή και εμπλο­κή της χώρας μας στα επι­κίν­δυ­να πολε­μι­κά σχέ­δια μιας στρα­τιω­τι­κής συμ­μα­χί­ας που, μετα­ξύ άλλων:

  • Στή­ρι­ξε και συνερ­γά­στη­κε με το χου­ντι­κό καθε­στώς την επτα­ε­τία 1967–1974.
  • Συμ­με­τεί­χε στο πρα­ξι­κό­πη­μα στην Κύπρο το 1974 οδη­γώ­ντας στην τουρ­κι­κή εισβο­λή και κατο­χή του 37% του εδά­φους του νησιού.
  • Βομ­βάρ­δι­σε τη Γιου­γκο­σλα­βία το 1999, διε­ξή­γα­γε ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και πολέ­μους στο Αφγα­νι­στάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Κεντρο­α­φρι­κα­νι­κή Δημο­κρα­τία και αλλού.
  • Έχει «γκρι­ζά­ρει» το Αιγαίο δίνο­ντας αφορ­μές στην άρχου­σα τάξη της Τουρ­κί­ας να αμφι­σβη­τεί σε μόνι­μη βάση κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλάδα.
  • Κλή­θη­κε από την συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παί­ξει ρόλο μαντρό­σκυ­λου στο Αιγαίο- όχι απέ­να­ντι στην τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα- αλλά ενά­ντια σε ανυ­πε­ρά­σπι­στους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που είναι θύμα­τα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών του πολέμων. 
  • Βάζει- και πάλι- «χέρι» στη βαλ­κα­νι­κή χερ­σό­νη­σο, δημιουρ­γώ­ντας και ενι­σχύ­ο­ντας κρά­τη-προ­τε­κτο­ρά­τα (Κόσο­βο, πΓΔΜ) στο πλαί­σιο των ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών ΗΠΑ-ΕΕ με τη Ρωσία. 

Να λοι­πόν για ποιους οι αστι­κές ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις δαπα­νούν δισε­κα­τομ­μύ­ρια σε στρα­τιω­τι­κούς εξο­πλι­σμούς, ματώ­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να τους εργα­ζό­με­νους με μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας. Προ­κει­μέ­νου να κάνει η χώρα πρω­τα­θλη­τι­σμό στο αιμα­το­βαμ­μέ­νο “Μου­ντιάλ” των ιμπε­ρια­λι­στών δολο­φό­νων, για την προ­ώ­θη­ση των κερ­δών της εκμε­ταλ­λεύ­τριας αστι­κής τάξης που είναι σύμ­φυ­τα με τη διαρ­κή μιζέ­ρια του εργα­ζό­με­νου λαού.

____________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο