Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρωτοποριακή θεραπευτική μέθοδος στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Πρω­το­πο­ρια­κή θερα­πευ­τι­κή μέθο­δος χρη­σι­μο­ποιεί­ται στη χώρα μας για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας. Η μέθο­δος αυτή είναι απο­τέ­λε­σμα εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νης μελέ­της που διε­ξή­χθη στη πανε­πι­στη­μια­κή κλι­νι­κή ‘ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΕ’.

Η μελέ­τη και η εφαρ­μο­γή της εκπο­νή­θη­κε, από ειδι­κή θερα­πευ­τι­κή ομά­δα, απο­τε­λού­με­νη από τους Αρχί­α­τρο κ. Κ. Κού­λη, τους Υπί­α­τρους κ.Μ. Σερί­φη, Β. Λιλί­κα και την ομά­δα των ειδι­κών θερα­πευ­τών. Απο­κλει­στι­κό θερα­πευ­τι­κό μέσο αυτής της σύγ­χρο­νης προ­σέγ­γι­σης ήταν η χορή­γη­ση του θερα­πευ­τι­κού σχή­μα­τος, “κατ’ οίκον εγκλει­σμός”, σε αυξο­μειού­με­νη δοσολογία.

Ένα χρό­νο όμως μετά την εφαρ­μο­γή της θερα­πεί­ας, τα απο­τε­λέ­σμα­τα είναι εφιαλ­τι­κά, δεδο­μέ­νων των 8.000 και πλέ­ον νεκρών, της συνε­χι­ζό­με­νης έξαρ­σης της παν­δη­μί­ας με μεγά­λη έντα­ση, αλλά και των επι­πλο­κών που είχε προ­κα­λέ­σει στους Έλλη­νες πολί­τες. Κύρια επι­πλο­κή είναι η εμφά­νι­ση «οξεί­ας καρα­ντι­νί­τι­δας», επί εδά­φους του υπο­κεί­με­νου νοσή­μα­τος της συγ­γε­νούς ανε­πάρ­κειας του ενζύ­μου «ατο­μι­κή ευθύνη».

Όπως απο­φαί­νε­ται η μελέ­τη κύριο σύμ­πτω­μα αυτής της επι­πλο­κής, είναι η από­δρα­ση από τις κλι­νι­κές εγκλει­σμού, και η άσκο­πη περι­πλά­νη­ση σε δρό­μους, πάρ­κα και πλα­τεί­ες. Για την αντι­με­τώ­πι­ση αυτής της επι­πλο­κής ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε η ομά­δα των ειδι­κών θερα­πευ­τών, με τη χορή­γη­ση δυο θερα­πευ­τι­κών σχημάτων:

1. Τη χορή­γη­ση συντα­γής φαρ­μα­κευ­τι­κής αγω­γής κόστους 300 ευρώ

2. Την παρο­χή μέσω ενα­πό­θε­σης, επί του ανθρω­πί­νου σώμα­τος με μεγά­λη συχνό­τη­τα, της θερα­πευ­τι­κής δρά­σης μεταλ­λι­κής ράβδου, όπως τη δια­πι­στώ­σα­με στη πρά­ξη, επί νεα­ρού ατό­μου στην πλα­τεία της Νέας Σμύρνης.

Παρα­δό­ξως ο ασθε­νής αυτός παρου­σί­α­σε ανε­πι­θύ­μη­τες ενέρ­γειες, από την ενα­πό­θε­ση της μεταλ­λι­κής ράβδου με την εκδή­λω­ση χορειο­α­θε­τω­σι­κών κινή­σε­ων του σώμα­τος και των άκρων, που εσυ­νο­δεύ­ο­ντο από άναρ­θρες κραυ­γές, με μόνη επα­να­λαμ­βα­νό­με­νη κατα­νοη­τή, τη λέξη πονάω.

Οι ειδι­κοί θερα­πευ­τές ευαι­σθη­το­ποιού­με­νοι έδρα­σαν εγκαί­ρως για να προ­στα­τεύ­σουν τον ασθε­νή από πιθα­νό τραυ­μα­τι­σμό, εφαρ­μό­ζο­ντας χει­ρο­πέ­δες. Στη συνέ­χεια τον οδή­γη­σαν με σύγ­χρο­νο ασθε­νο­φό­ρο τύπου «κλου­βα», στη τρι­το­βάθ­μια πανε­πι­στη­μια­κή κλι­νι­κή «Γενε­τι­καί Ανω­μα­λί­αι Διά­γνω­σις Αντι­με­τώ­πι­σις» (ΓΑΔΑ)  για την ολο­κλή­ρω­ση της θερα­πευ­τι­κής αγω­γής. Ανα­μέ­νε­ται η έκβαση.

Εις Υγεί­αν

ΥΓ: Για να βρού­με την υγεία μας σε όλα τα επί­πε­δα πρέ­πει να αντιδράσουμε

Θάνος Βασι­λό­που­λος
Παι­δί­α­τρος Εντατικολόγος

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο