Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρόεδρος Ουκρανίας: Μας λένε ότι η Ρωσία θα επιτεθεί την Τετάρτη

Η Ρωσία θα επι­τε­θεί στην Ουκρα­νία την Τετάρ­τη 16 Φλε­βά­ρη, ισχυ­ρί­στη­κε από­ψε ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος, Βολο­ντι­μιρ Ζελέν­σκι, σε έκτα­κτο τηλε­ο­πτι­κό του διάγ­γελ­μα, επι­κα­λού­με­νος «πλη­ρο­φο­ρί­ες που του γνω­στο­ποι­ή­θη­καν», την ώρα που εντεί­νο­νται οι πολε­μι­κές προ­ε­τοι­μα­σί­ες ανά­με­σα στο ευρω­α­τλα­ντι­κό μπλοκ και τη Ρωσία, δημιουρ­γώ­ντας κιν­δύ­νους μιας γενι­κό­τε­ρης ανάφλεξης.

«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουα­ρί­ου θα είναι η ημέ­ρα της επί­θε­σης. Εμείς θα την μετα­τρέ­ψου­με σε ημέ­ρα ενό­τη­τας» είπε ο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι. Ανα­κοί­νω­σε πως έθε­σε σε ετοι­μό­τη­τα την ουκρα­νι­κή αστυ­νο­μία μέχρι το Σάβ­βα­το, ενώ σημεί­ω­σε ότι η Τετάρ­τη θα είναι αργία.

Νωρί­τε­ρα ο εκπρό­σω­πος του αμε­ρι­κα­νι­κού Πεντα­γώ­νου υπο­στή­ρι­ξε ότι η Ρωσία ενί­σχυ­σε περαι­τέ­ρω τη στρα­τιω­τι­κή της δύνα­μη στα σύνο­ρα της Ουκρα­νί­ας κατά τη διάρ­κεια του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου, παρά την ανα­κοί­νω­ση της Μόσχας για το τέλος ορι­σμέ­νων στρα­τιω­τι­κών γυμνασίων.

«Συνε­χί­ζει να στέλ­νει επι­πλέ­ον δυνά­μεις κατά μήκος αυτών των συνό­ρων με την Ουκρα­νία, όπως και μέσα στο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο και έχει ανα­πτύ­ξει πάνω από 100.000 (στρα­τιώ­τες)», είπε ο Τζον Κίρμπι.

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Κίεβο στο Λβιβ

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες μετα­φέ­ρουν στο μετα­ξύ το προ­σω­πι­κό που είχε απο­μεί­νει στην πρε­σβεία τους στην Ουκρα­νία από το Κίε­βο στο Λβιβ, ανα­κοί­νω­σε ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Άντο­νι Μπλίν­κεν, επι­κα­λού­με­νος τη «δρα­μα­τι­κή επι­τά­χυν­ση της συσ­σώ­ρευ­σης ρωσι­κών δυνάμεων».

Το Σάβ­βα­το, οι ΗΠΑ είχαν δώσει εντο­λή προς το αμε­ρι­κα­νι­κό προ­σω­πι­κό της πρε­σβεί­ας τους στην Ουκρα­νία, το οποίο δεν σχε­τί­ζε­ται με επεί­γου­σες υπη­ρε­σί­ες, να εγκα­τα­λεί­ψει τη χώρα.

Πεντάγωνο: Η ρωσική στρατιωτική δύναμη ενισχύθηκε περαιτέρω

Η Ρωσία ενί­σχυ­σε περαι­τέ­ρω τη στρα­τιω­τι­κή της δύνα­μη στα σύνο­ρα της Ουκρα­νί­ας κατά τη διάρ­κεια του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου, δήλω­σε νωρί­τε­ρα ο εκπρό­σω­πος του Πεντα­γώ­νου Τζον Κίρ­μπι, παρά την ανα­κοί­νω­ση της Μόσχας για το τέλος ορι­σμέ­νων στρα­τιω­τι­κών γυμνασίων.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν «έχει άφθο­νες δυνα­τό­τη­τες στη διά­θε­σή του», είπε ο κ. Κίρ­μπι στο CNN.

«Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός αν προκληθεί»

Η Ρωσία «δεν θα εισβά­λει στην Ουκρα­νία εκτός κι αν προ­κλη­θού­με», δήλω­σε ο Ρώσος πρέ­σβης στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, Βλα­ντί­μιρ Τσι­ζόφ, σε μια συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε σήμε­ρα στη βρε­τα­νι­κή εφη­με­ρί­δα The Guardian.

«Εάν οι Ουκρα­νοί εξα­πο­λύ­σουν μια επί­θε­ση ενα­ντί­ον της Ρωσί­ας, δεν θα πρέ­πει να εκπλα­γεί­τε εάν αντε­πι­τε­θού­με. Ή εάν αρχί­σουν να σκο­τώ­νουν κατά­φω­ρα Ρώσους πολί­τες οπου­δή­πο­τε, στο Ντον­μπάς ή αλλού», είπε και συμπλή­ρω­σε: «Αυτό που εννοώ ως “πρό­κλη­ση” είναι ότι μπο­ρούν να οργα­νώ­σουν ένα επει­σό­διο ενα­ντί­ον των αυτο­α­να­κη­ρυ­χθει­σών δημο­κρα­τιών του Ντον­μπάς, να τις προ­κα­λέ­σουν, κατό­πιν να τις πλή­ξουν με όλες τις δυνά­μεις τους, προ­κα­λώ­ντας με αυτόν τον τρό­πο μια αντί­δρα­ση της Ρωσί­ας, ώστε να απο­φύ­γουν μια ανθρω­πι­στι­κή κατα­στρο­φή στα σύνο­ρά τους».

«Σοβαρή ανησυχία» από τον ΟΗΕ…

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες είχε σήμε­ρα ξεχω­ρι­στές συνο­μι­λί­ες με τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας Σερ­γκέι Λαβρόφ και τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών της Ουκρα­νί­ας Ντμί­τρο Κου­λέ­μπα, όπως ανα­κοί­νω­σε ο εκπρό­σω­πός του.

Ο Γκου­τέ­ρες εξέ­φρα­σε τη «σοβα­ρή ανη­συ­χία» του στους δύο υπουρ­γούς για την αυξα­νό­με­νη έντα­ση στις σχέ­σεις των δύο χωρών, «χαι­ρέ­τι­σε τις τρέ­χου­σες διπλω­μα­τι­κές δια­βου­λεύ­σεις για την απο­κλι­μά­κω­ση της έντα­σης και υπο­γράμ­μι­σε για ακό­μη μια φορά ότι δεν υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή στη διπλω­μα­τία», ανέ­φε­ρε ο εκπρό­σω­πος ΟΗΕ Στε­φάν Ντουζαρίκ.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο