Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρόεδρος τουρκικής ραδιοτηλεόρασης: Δεν σκοπεύουμε να μετάσχουμε στην Eurovision γιατί το θέαμα είναι ακατάλληλο για το νεαρό κοινό

Η Τουρ­κία, η οποία μποϊ­κο­τά­ρει τη Eurovision από το 2012, δεν θα μετά­σχει στην επό­με­νη διορ­γά­νω­σή της εκτι­μώ­ντας ότι ο διε­θνής δια­γω­νι­σμός τρα­γου­διού είναι ακα­τάλ­λη­λος για το νεα­ρό κοι­νό, σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο της δημό­σιας Τουρ­κι­κής Ραδιο­φω­νί­ας και Τηλε­ό­ρα­σης (TRT) Ιμπρα­χίμ Ερέν.

“Δεν σκο­πεύ­ου­με να μετά­σχου­με στον δια­γω­νι­σμό”, τόνι­σε ο Ερέν σύμ­φω­να με δηλώ­σεις του που δημο­σιεύ­ει η εφη­με­ρί­δα Hurriyet.

“Ως δημό­σιο δίκτυο, δεν μπο­ρού­με να κάνου­με απευ­θεί­ας μετά­δο­ση στις 21.00, μια ώρα που τα παι­διά παρα­κο­λου­θούν τηλε­ό­ρα­ση, έναν Αυστρια­κό που έχει γένια και ταυ­τό­χρο­να φορά φού­στα, ο οποί­ος δηλώ­νει τόσο άνδρας όσο και γυναί­κα”, αιτιολόγησε.

Ο Ερέν ανα­φε­ρό­ταν σαφώς στη drag queen Κον­τσί­τα Βουρστ από την Αυστρία που κέρ­δι­σε στη Eurovision το 2014.

“Το είπα­με στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση Ραδιο­τη­λε­ό­ρα­σης (EBU), ‘έχε­τε απο­κλί­νει από τις αξί­ες σας’ ”, συνέ­χι­σε ο Ερέν. “Όταν αυτό θα διορ­θω­θεί, θα επι­στρέ­ψου­με στη Eurovision”.

Το 2019 η Eurovision ανα­μέ­νε­ται να διε­ξα­χθεί στο Ισρα­ήλ, το οποίο εκπρο­σω­πή­θη­κε από τη Νέτα Μπαρ­τζι­λάι, τη νική­τρια του 63ου δια­γω­νι­σμού τον Μάιο στη Λισα­βό­να της Πορτογαλίας.

Η τουρ­κι­κή δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση είχε κλεί­σει κατά­μου­τρα την πόρ­τα του δια­γω­νι­σμού της Eurovision το 2012, επι­κα­λού­με­νη χαμη­λή τηλε­θέ­α­ση και την απο­δο­κι­μα­σία της για τους ισχύ­ο­ντες κανό­νες ψηφο­φο­ρί­ας οι οποί­οι, κατά την άπο­ψή της, δεν έδι­ναν αρκε­τό ποσο­στό στην επι­λο­γή του κοινού.

Μετα­ξύ άλλων επι­κρί­σε­ων, η Τουρ­κία εξέ­φρα­ζε δυσα­ρέ­σκεια επί­ση­μα για ένα σύστη­μα που, από το 2009, έδι­νε συστη­μα­τι­κά στους πέντε μεγα­λύ­τε­ρους οικο­νο­μι­κούς συντε­λε­στές της διορ­γά­νω­σης (Γερ­μα­νία, Ισπα­νία, Γαλ­λία, Βρε­τα­νία, Ιτα­λία) μια θέση στον τελι­κό, ανε­ξάρ­τη­τα από την ποιό­τη­τα της καλ­λι­τε­χνι­κής παρου­σί­ας των εκπρο­σώ­πων τους.

Αλλά, περισ­σό­τε­ρο από ένα πρό­βλη­μα διορ­γά­νω­σης, για την τουρ­κι­κή από­φα­ση μέτρη­σε –σύμ­φω­να με πολ­λούς παρα­τη­ρη­τές– η γνώ­μη των ισλα­μο­συ­ντη­ρη­τι­κών αρχών που θεω­ρούν ότι ο δια­γω­νι­σμός παρου­σιά­ζει έναν “ηθι­κό” ξεπεσμό.

Η απο­χώ­ρη­ση της Τουρ­κί­ας έγι­νε αφό­του η Σου­η­δία, η χώρα που διορ­γά­νω­σε τον δια­γω­νι­σμό το 2013, είχε μετα­δώ­σει τις εικό­νες δύο σου­η­δών χορευ­τών που φιλιού­νταν στις πρόβες.

Η Τουρ­κία είχε κερ­δί­σει τον δια­γω­νι­σμό το 2003 στη Ρίγα της Λετο­νί­ας χάρη στην τρα­γου­δί­στριά της Σερ­τάμπ Ερενέρ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο