Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρόκληση από το Υπουργείο Παιδείας Κύπρου: «Θερινά σχολεία» στην Εσθονία για… αντικομμουνιστικό ξαναγράψιμο της ιστορίας!

Την ανα­θε­ώ­ρη­ση της ιστο­ρί­ας μέσω της εξί­σω­σης κομ­μου­νι­σμού και ναζι­σμού, προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας, μέσω του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας. Η Διεύ­θυν­ση Μέσης Εκπαί­δευ­σης της Κύπρου δημο­σί­ευ­σε πρό­σκλη­ση για υπο­βο­λή αιτή­σε­ων συμ­με­το­χής σε «θερι­νά σχο­λεία» για καθη­γη­τές Ιστο­ρί­ας και μαθη­τές, τα οποία οργα­νώ­νο­νται από το Εσθο­νι­κό Ινστι­τού­το Ιστο­ρι­κής Μνή­μης σε συνερ­γα­σία με τη Γερ­μα­νι­κή Πρε­σβεία στο Ταλίν και προ­ω­θούν τον ιστο­ρι­κό ανα­θε­ω­ρη­τι­σμό και τον αντικομουνισμό.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κός ένας από τους στό­χους του προ­γράμ­μα­τος του «θερι­νού σχο­λεί­ου» που θα παρα­κο­λου­θή­σουν οι Κύπριοι εκπαι­δευ­τι­κοί στη Λετο­νία, όπως είναι αναρ­τη­μέ­νο στην ιστο­σε­λί­δα του δια­βό­η­του Εσθο­νι­κού Ινστι­τού­του Ιστο­ρι­κής Μνή­μης: «Το πρό­γραμ­μα απο­σκο­πεί στην εξοι­κεί­ω­ση με τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο και τις συνέ­πειές του χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το παρά­δειγ­μα της εσθο­νι­κής ιστο­ρί­ας. (…) Θα συζη­τή­σου­με επί­σης πώς θα μπο­ρού­σαν να αντι­με­τω­πι­στούν ιδε­ο­λο­γι­κά, πολύ­πλο­κα θέμα­τα της ιστο­ρί­ας στα σχο­λι­κά μαθή­μα­τα».

Όσο αφο­ρά την περι­γρα­φή του προ­γράμ­μα­τος, γίνε­ται ξεκά­θα­ρος ο χαρα­κτή­ρας εξί­σω­σης ναζι­σμού — κομ­μου­νι­σμού: «Ωστό­σο, ένας από τους εγκλη­μα­τί­ες πολέ­μου, η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, βγή­κε από τον πόλε­μο ως σύμ­μα­χος και νικη­τής, έχο­ντας κατα­κτή­σει νέα εδά­φη και υπο­τάσ­σο­ντας άλλα στον έλεγ­χό της. Καμία δίκη δεν έγι­νε ποτέ σχε­τι­κά με τα εγκλή­μα­τα πολέ­μου και τις παρα­βιά­σεις του διε­θνούς δικαί­ου που διέ­πρα­ξε η χώρα αυτή. Ακό­μη και σήμε­ρα, υπάρ­χει ένας δια­δε­δο­μέ­νος μύθος ότι μόνο η Γερ­μα­νία ήταν υπεύ­θυ­νη για το ξέσπα­σμα του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και ότι μόνο η Γερ­μα­νία διέ­πρα­ξε εγκλή­μα­τα κατά της ανθρω­πό­τη­τας», ανα­φέ­ρε­ται χαρα­κτη­ρι­στι­κά στην ιστο­σε­λί­δα του Ινστιτούτου.

ΑΚΕΛ: Προσβολή και πρόκληση η εγκύκλιος – να αποσυρθεί τώρα!

Η εν λόγω εγκύ­κλιος προ­κά­λε­σε την έντο­νη αντί­δρα­ση του ΑΚΕΛ, το οποίο με επι­στο­λή του εκπρο­σώ­που τύπου του Κόμ­μα­τος, βου­λευ­τή Γιώρ­γου Κου­κου­μά προς την υπουρ­γό Παι­δεί­ας, Αθη­νά Μιχαη­λί­δου, ζητά την άμε­ση από­συρ­ση της εγκυκλίου.

Συγκε­κρι­μέ­να, το ΑΚΕΛ σημειώ­νει ότι το εν λόγω πρό­γραμ­μα απο­τε­λεί μια προ­πα­γαν­δι­στι­κού τύπου από­πει­ρα ιστο­ρι­κού ανα­θε­ω­ρη­τι­σμού, τονί­ζο­ντας μάλι­στα ότι η απο­στο­λή της εγκυ­κλί­ου από το Υπουρ­γείο Παι­δεί­ας συνι­στά πρό­κλη­ση για τη δημο­κρα­τι­κά αισθή­μα­τα του λαού και προ­σβο­λή της μνή­μης των χιλιά­δων Κυπρί­ων που εθε­λο­ντι­κά πολέ­μη­σαν τον χιτλεροφασισμό.

Το ΑΚΕΛ μάλι­στα καλεί το Υπουρ­γείο Παι­δεί­ας να απα­ντή­σει δημό­σια αν συμ­με­ρί­ζε­ται την θεώ­ρη­ση του συγκε­κρι­μέ­νου προ­γράμ­μα­τος ως προς τα γεγο­νό­τα και τον χαρα­κτή­ρα του Β΄ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου όπως κατα­γρά­φο­νται στην σχε­τι­κή παρου­σί­α­ση. Περαι­τέ­ρω, το ΑΚΕΛ ζητά απα­ντή­σεις για τις δια­δι­κα­σί­ες λήψης της από­φα­σης αυτής από το Υπουρ­γείο και αν τελι­κά θα υπάρ­ξει οποια­δή­πο­τε συμ­με­το­χή από την Κύπρο σε αυτό το πρόγραμμα.

Ζητεί μάλι­στα ενη­μέ­ρω­ση για τον τρό­πο με τον οποίο γίνε­ται αξιο­λό­γη­ση του περιε­χο­μέ­νου ανά­λο­γων προ­γραμ­μά­των προ­τού έχουν την στή­ρι­ξη, διευ­κό­λυν­ση ή/και συμ­με­το­χή του Υπουργείου.

Προκλητική, απαράδεκτη και ανιστόρητη μεθόδευση καταγγέλλει η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ

Σε ανα­κοί­νω­σή της η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ αναφέρει:

«Είναι προ­κλη­τι­κή και απα­ρά­δε­κτη για τον λαό και τη νεο­λαία η μεθό­δευ­ση της κυβέρ­νη­σης της Κύπρου που προ­ω­θεί το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, για έντα­ξη στα προ­γράμ­μα­τα της εκπαί­δευ­σης επι­κίν­δυ­νων και ανι­στό­ρη­των θεω­ριών για τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Σύμ­φω­να με πρό­σκλη­ση της Διεύ­θυν­σης Μέσης Εκπαί­δευ­σης της Κύπρου, καλού­νται καθη­γη­τές Ιστο­ρί­ας και μαθη­τές σε θερι­νά σχο­λεία, να υπο­βάλ­λουν αιτή­σεις συμ­με­το­χής σε αντι­σο­βιε­τι­κά και αντι­κομ­μου­νι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα ανα­θε­ώ­ρη­σης της ιστο­ρί­ας του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Η πρό­κλη­ση είναι ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη επει­δή τα συγκε­κρι­μέ­να προ­γράμ­μα­τα εκπο­ρεύ­ο­νται και οργα­νώ­νο­νται από το Εσθο­νι­κό Ινστι­τού­το Ιστο­ρι­κής Μνή­μης σε συνερ­γα­σία με τη Γερ­μα­νι­κή Πρε­σβεία στο Ταλίν. Από Ινστι­τού­το μίας χώρας της ΕΕ που έχει εκτός νόμου το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα απα­γο­ρεύ­ο­ντας τη δρά­ση του, που απα­γο­ρεύ­ει τα αντι­φα­σι­στι­κά σύμ­βο­λα και την αντι­φα­σι­στι­κή δρά­ση, γκρε­μί­ζει και κατα­στρέ­φει τα μνη­μεία του αντι­να­ζι­στι­κού απε­λευ­θε­ρω­τι­κού αγώ­να του λαού της και του Κόκ­κι­νου Στρα­τού, και ανα­γο­ρεύ­ει σε ήρω­ες και αντι­στα­σια­κούς τους ναζι­στές συνερ­γά­τες των χιτλε­ρι­κών στη διάρ­κεια του Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

Δια­βά­ζο­ντας το πρό­γραμ­μα των θερι­νών “σχο­λεί­ων” κατα­λα­βαί­νει κανείς πως επι­χει­ρεί­ται η αντι­στρο­φή της ιστο­ρι­κής αλή­θειας για τις αιτί­ες και τον χαρα­κτή­ρα του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Έτσι δεν δια­γρά­φε­ται απλά ο πρω­τα­γω­νι­στι­κός ρόλος της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης στην Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη, αλλά φτά­νουν στο σημείο να χαρα­κτη­ρί­ζουν την ΕΣΣΔ “εγκλη­μα­τία πολέ­μου”!! Βέβαια είναι γνω­στή η δρά­ση του “Ινστι­τού­του Ιστο­ρι­κής Μνή­μης της Εσθο­νί­ας” ότι πρό­κει­ται για εργα­λείο ιστο­ρι­κής παρα­χά­ρα­ξης και προ­α­γω­γής του αντι­κομ­μου­νι­σμού, έχο­ντας αυτήν τη φορά και την υπο­στή­ρι­ξη και της Γερ­μα­νι­κής Πρε­σβεί­ας στο Ταλίν. Άλλω­στε δεν είναι κρυ­φό ότι τόσο το γερ­μα­νι­κό κρά­τος όσο και η ΕΕ προ­ω­θούν την απα­ρά­δε­κτη θεω­ρία των δύο άκρων, της ταύ­τι­σης του ναζι­σμού με τον κομ­μου­νι­σμό, του Χίτλερ με τον Στά­λιν, αθω­ώ­νο­ντας ουσια­στι­κά τον φασι­σμό και ενστα­λά­ζο­ντας τον αντι­κομ­μου­νι­σμό στις συνει­δή­σεις λαών και νεο­λαί­ας. Προ­κει­μέ­νου να τους υπο­τάσ­σουν στο βάρ­βα­ρο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα, αλλοιώ­νο­ντας την ιστο­ρι­κή μνή­μη και ακυ­ρώ­νο­ντας τη δύνα­μή της που διδά­σκουν ότι η εργα­τι­κή τάξη, οι λαοί έχουν ακα­τα­μά­χη­τη δύνα­μη να νική­σουν τον ταξι­κό τους αντί­πα­λο, πεί­ρα ανε­ξά­ντλη­τη για τους ταξι­κούς αγώ­νες του σήμε­ρα για την ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­σμού και την οικο­δό­μη­ση του σοσια­λι­σμού. Άλλω­στε, το πιο σημα­ντι­κό απο­τέ­λε­σμα της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης ήταν το άνοιγ­μα του δρό­μου από τους λαούς σε μια σει­ρά χώρες της Ευρώ­πης και της Ασί­ας για την οικο­δό­μη­ση του σοσια­λι­σμού. Και αυτό οι αστοί δεν το ξεχνούν, αλλά πάνω απ’ όλα το θυμά­ται και η εργα­τι­κή τάξη.

Αυτές οι προ­σπά­θειες απο­τε­λούν συστα­τι­κό της επί­ση­μης πολι­τι­κής της ΕΕ που μετέ­τρε­ψε τη Μέρα της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών σε Μέρα της Ευρώ­πης, ενώ με συστη­μα­τι­κό τρό­πο και με πακτω­λό χρη­μά­των επι­χει­ρεί να ξανα­γρά­ψει την Ιστο­ρία στα μέτρα των καπι­τα­λι­στών, με στό­χο να ρίξουν λάσπη στον σοσια­λι­σμό και την εργα­τι­κή εξου­σία, την προ­ο­πτι­κή των λαών. Όσα ιδρύ­μα­τα, θερι­νά “σχο­λεία”, ψέμα­τα στα σχο­λι­κά βιβλία και ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νες καμπά­νιες κι αν χρη­μα­το­δο­τή­σε­τε, η ιστο­ρι­κή αλή­θεια, η κόκ­κι­νη σημαία στο Ράιχ­σταγκ, απο­τε­λούν άσβε­στο μάρ­τυ­ρα για το ποιος εξο­λό­θρευ­σε τον ναζι­σμό. Οι εργα­τι­κές — λαϊ­κές δυνά­μεις θα θυμού­νται πάντα με θαυ­μα­σμό και σεβα­σμό τα 20.000.000 θύμα­τα του σοβιε­τι­κού στρα­τού και λαού, τις εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες θύμα­τα των αντι­στα­σια­κών κινη­μά­των που συγκρο­τή­θη­καν υπό την καθο­δή­γη­ση των Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των σε όλη την Ευρώ­πη. Όσο μελά­νι και να χυθεί από τα αστι­κά και ιμπε­ρια­λι­στι­κά επι­τε­λεία, η προ­σφο­ρά τους έχει γρα­φτεί ανε­ξί­τη­λα με το αίμα τους στη συνεί­δη­ση των εργα­τι­κών — λαϊ­κών δυνάμεων.

Η Ιστο­ρία του Β’ Παγκό­σμιου ιμπε­ρια­λι­στι­κού Πολέ­μου και όλη η κατο­πι­νή Ιστο­ρία, απο­δει­κνύ­ει ότι ο φασι­σμός απο­τε­λεί μία από τις μορ­φές της καπι­τα­λι­στι­κής εξου­σί­ας και επο­μέ­νως η αντι­φα­σι­στι­κή πάλη παρα­μέ­νει λει­ψή, όταν δεν στο­χεύ­ει στην πάλη για την ανα­τρο­πή της. Η 9η Μάη πριν λίγες μόνο μέρες δεί­χνει τη δύνα­μη που δια­θέ­τει ο λαός με μπρο­στά­ρη­δες τους κομμουνιστές/στριες, για να νική­σει τον όποιο ιμπε­ρια­λι­στι­κό συνα­σπι­σμό και εγχώ­ριο ταξι­κό εκμε­ταλ­λευ­τή, να ανοί­ξει τον δρό­μο για τον σοσια­λι­σμό-κομ­μου­νι­σμό. Είναι η καλύ­τε­ρη από­δει­ξη του συν­θή­μα­τος ότι μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει τον λαό με ΚΚΕ δυνα­τό, βαδί­ζο­ντας στον δρό­μο της ανα­τρο­πής.

Η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ καλεί κάθε Έλλη­να μετα­νά­στη και φοι­τη­τή να δεί­ξει αυτή τη δύνα­μη και την 21η Μάη για την ισχυ­ρο­ποί­η­ση του κόμ­μα­τος, την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων εργα­τι­κών και λαϊ­κών ανα­γκών, την ενα­ντί­ω­ση στην ΕΕ και την εξου­σία των μονο­πω­λί­ων, την απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, με την εξου­σία και την οικο­νο­μία στα δικά τους χέρια, με επί­κε­ντρο τις σύγ­χρο­νες εργα­τι­κές-λαϊ­κές ανά­γκες και όχι το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος. Δυνα­τό ΚΚΕ σημαί­νει τώρα, όπως και πάντα δυνα­τός ο λαός!».

902.gr / dialogos.com.cy

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο