Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρόκληση για το λαό τα «ευχαριστώ» του Ν. Δένδια προς τον Μ. Πομπέο και οι ψεύτικες προσδοκίες περί στήριξης της ΕΕ

Σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το Συμ­βού­λιο Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της ΕΕ και τη συνά­ντη­ση Δέν­δια — Πομπέο αναφέρει:

«Οι κυβερ­νη­τι­κοί ισχυ­ρι­σμοί και οι ψεύ­τι­κες προσ­δο­κί­ες περί στή­ρι­ξης της ΕΕ, μαζί με τα “ευχα­ρι­στώ” του Ν. Δέν­δια προς τον Μ. Πομπέο, απο­τε­λούν πρό­κλη­ση για το λαό, αφού ΗΠΑ — ΝΑΤΟ, από κοι­νού με την ΕΕ, τρο­φο­δο­τούν την επι­θε­τι­κό­τη­τα της Τουρ­κί­ας, σύμ­φω­να με τα συμ­φέ­ρο­ντά τους.

Μάλι­στα, η κυβέρ­νη­ση απο­κρύ­πτει το γεγο­νός ότι τα προ­βλή­μα­τα στην περιο­χή και η όξυν­ση της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας ήταν υπο­βαθ­μι­σμέ­να στην ατζέ­ντα της συνε­δρί­α­σης του Συμ­βου­λί­ου Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της ΕΕ.

Οι λεγό­με­νες ισχυ­ρές συμ­μα­χί­ες που δια­φη­μί­ζει η κυβέρ­νη­ση είναι η πηγή του προ­βλή­μα­τος, για­τί μεγα­λώ­νουν την εμπλο­κή της χώρας μας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και οξύ­νουν την κλι­μά­κω­ση της έντα­σης στην περιοχή.

Μέσα από όλα αυτά τα κυβερ­νη­τι­κά “πήγαι­νε — έλα” και τη δήθεν “διπλω­μα­τι­κή αντε­πί­θε­ση”, προ­ε­τοι­μά­ζε­ται η οδυ­νη­ρή λύση της συνεκ­με­τάλ­λευ­σης με δρα­στή­ριο ρόλο της Γερ­μα­νί­ας και της Γαλ­λί­ας σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας μας. Γι’ αυτό ο λαός μας δεν πρέ­πει να δεί­ξει καμιά εμπι­στο­σύ­νη στις επι­λο­γές της κυβέρ­νη­σης, αλλά και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των, οι οποί­οι έχουν ενα­πο­θέ­σει την υπε­ρά­σπι­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας μας αλλά και την ειρή­νη στην περιο­χή στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ».


Πηγή

ℹ️  Συναντήσεις και διεργασίες για τις επικίνδυνες διευθετήσεις με την ευρωατλαντική σφραγίδα

Στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς που ανοι­χτά δρο­μο­λο­γούν επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις σε βάρος των λαών της περιο­χής και σχέ­δια συνεκ­με­τάλ­λευ­σης σε Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, απευ­θύν­θη­κε σήμε­ρα η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση για τα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά και την κλι­μα­κού­με­νη τουρ­κι­κή επιθετικότητα.

Η «επεί­γου­σα ανά­γκη για τη μεί­ω­ση των εντά­σε­ων στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο» βρέ­θη­κε στο επί­κε­ντρο της συνά­ντη­σης του Έλλη­να υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Ν. Δέν­δια με τον Αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γο του Μ. Πομπέο στη Βιέν­νη, σύμ­φω­να με τα όσα δημο­σιεύ­τη­καν από την ανα­κοί­νω­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

Ανα­φέ­ρει ακό­μη ότι συζη­τή­θη­κε και «η ισχυ­ρή διμε­ρή σχέ­ση μετα­ξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας».

Το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ απο­φεύ­γει να κάνει οποια­δή­πο­τε ανα­φο­ρά στην τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα και τις απα­ρά­δε­κτες τουρ­κι­κές διεκ­δι­κή­σεις, εξι­σώ­νο­ντας στην ουσία τις τουρ­κι­κές προ­κλή­σεις με τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας στη λογι­κή των «ίσων απο­στά­σε­ων», προ­κει­μέ­νου να μην διαρ­ρα­γεί η λυκο­συμ­μα­χία του ΝΑΤΟ στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσόγειο.

Η συνά­ντη­ση Δέν­δια — Πομπέο έγι­νε στο πλαί­σιο των διπλω­μα­τι­κών επα­φών με τους Ευρω­ΝΑ­ΤΟι­κούς εταί­ρους και συμ­μά­χους, προ­κει­μέ­νου να δια­μορ­φω­θούν καλύ­τε­ροι όροι μπρο­στά στις επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις και τα σχέ­δια συνεκ­με­τάλ­λευ­σης σε Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, που ολο­φά­νε­ρα έχουν δρο­μο­λο­γή­σει ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ.

Σε αυτό εντάσ­σο­νται και οι δηλώ­σεις του Ν. Δέν­δια μετά τη συνά­ντη­ση, ο οποί­ος, αφού ευχα­ρί­στη­σε τους Αμε­ρι­κα­νούς, ανά­με­σα σε άλλα σημεί­ω­σε ότι η Άγκυ­ρα «εκθέ­τει με τον πιο προ­φα­νή τρό­πο, την έλλει­ψη νομι­κών επι­χει­ρη­μά­των από την πλευ­ρά της».

Στο μετα­ξύ το Συμ­βού­λιο Υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών της ΕΕ δεν πήρε από­φα­ση για κυρώ­σεις προς την Τουρ­κία, παρα­πέ­μπο­ντας στην επό­με­νη συνε­δρί­α­ση του Συμ­βου­λί­ου Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων στο Βερο­λί­νο, στο τέλος του μήνα.

Οπως είπε ο Ν. Δέν­διας «στό­χος μας είναι να υπάρ­χει ένα έτοι­μο εργα­λείο στα χέρια της ΕΕ αν χρεια­στεί, ένα εργα­λείο που θα ωθή­σει την Τουρ­κία να επα­νέλ­θει στο δρό­μο της νομι­μό­τη­τας και του διε­θνούς δικαί­ου», στο τρα­πέ­ζι δηλα­δή του «δια­λό­γου» για τη συν­δια­χεί­ρι­ση σε Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.
Μάλι­στα, ανα­πα­ρά­γο­ντας τις ψεύ­τι­κες προσ­δο­κί­ες περί στή­ρι­ξης της ΕΕ, εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­σή του «για την κατα­δί­κη της παρά­νο­μης τουρ­κι­κής συμπε­ρι­φο­ράς που εξέ­φρα­σαν και πάλι οι εταί­ροι μας».

Αργό­τε­ρα, σήμε­ρα, ανα­μέ­νε­ται να δημο­σιευ­θεί ανα­κοί­νω­ση από την Ευρω­παϊ­κή Υπη­ρε­σία Εξω­τε­ρι­κής Δράσης.


(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο