Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στην Ιταλία

Οι αφί­ξεις στην Ιτα­λία τις ημέ­ρες των γιορ­τών όχι μόνο δεν στα­μα­τούν, αλλά οι δια­κι­νη­τές χρη­σι­μο­ποιούν όλο και και­νού­ριες δια­δρο­μές από το Μπό­ντρουμ ή το Τσεσμέ.

Από την παρα­μο­νή των Χρι­στου­γέν­νων μέχρι τις 27 του μηνός έφτα­σαν στην περιο­χή της Απου­λί­ας και της Καλα­βρί­ας στην Κάτω Ιτα­λία 1.100 μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες προ­ερ­χό­με­νοι από την Τουρ­κία. Τους μετέ­φε­ραν έντε­κα αλιευ­τι­κά, ιστιο­φό­ρα και άλλου είδους πλοιά­ρια. Οι επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν κυρί­ως στη Σάντα Μαρία Ντι Λέου­κα της Απου­λί­ας και στην Ίζο­λα Κάπο Ριτσού­το της Καλα­βρί­ας. Στην περιο­χή αυτή μάλι­στα συνε­λή­φθη­σαν και δυο τούρ­κοι διακινητές.

Και η  ανη­συ­χία στην Ιτα­λία αυξά­νε­ται. Εκτός από τις συνε­χείς ροές από τη Λιβύη, τώρα η οικο­νο­μι­κή αστυ­νο­μία της χώρας και το λιμε­νι­κό πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­σουν και τις νέες αυτές αφί­ξεις. «Από­δει­ξη  του ότι η συμ­φω­νία της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης με την Άγκυ­ρα για τη συγκρά­τη­ση των μετα­να­στευ­τι­κών ροών παρου­σιά­ζει ουσια­στι­κά προ­βλή­μα­τα», υπο­γραμ­μί­ζουν πολ­λοί σχολιαστές.

Σε ορι­σμέ­να πλοιά­ρια μάλι­στα οι άνδρες και οι γυναί­κες του ιτα­λι­κού λιμε­νι­κού βρί­σκουν μόνον ασυ­νό­δευ­τα ανή­λι­κα. Οι δου­λέ­μπο­ροι απο­μα­κρύ­νο­νται πριν το σκά­φος προ­σεγ­γί­σει τις ιτα­λι­κές ακτές. Τα παι­διά και οι έφη­βοι εγκα­τα­λεί­πο­νται στη μοί­ρα τους χωρίς πηδα­λιού­χο και συχνά χωρίς καύσιμα.

Σε επιφυλακή για την Πρωτοχρονιά

Συνο­λι­κά τη χρο­νιά που αφή­νου­με πίσω μας επι­βι­βά­σθη­καν σε πλοιά­ρια στα τουρ­κι­κά παρά­λια και έφτα­σαν στην Κάτω Ιτα­λία πάνω από 11.000 άνθρω­ποι. Το 20% των συνο­λι­κών αφί­ξε­ων δηλα­δή  μετα­να­στών και προ­σφύ­γων. Η κατα­γω­γή τους είναι κυρί­ως από το Αφγα­νι­στάν, αλλά και από τη Συρία, το Πακι­στάν, τη Σομα­λία. Ακό­μη και από την Αρμε­νία και την ίδια την Τουρκία.

Οι δου­λέ­μπο­ροί ξεκι­νούν συνή­θως από το Μπό­ντρουμ ή το Τσε­σμέ της δυτι­κής Τουρ­κί­ας και προ­σπα­θούν να απο­βι­βά­σουν τους «απελ­πι­σμέ­νους της θάλασ­σας» τμη­μα­τι­κά σε μικρούς κόλ­πους της Απουλίας.

Είναι σαφές, γρά­φει η ιτα­λι­κή καθο­λι­κή εφη­με­ρί­δα Avvenire, ότι υπάρ­χει και στην Ιτα­λία ένα καλά οργα­νω­μέ­νο δίκτυο στή­ρι­ξης των δου­λε­μπό­ρων. Το ιτα­λι­κό λιμε­νι­κό θα είναι σε επι­φυ­λα­κή και την Πρω­το­χρο­νιά για νέες επι­χει­ρή­σεις διάσωσης.

Πηγή: Deutsche Welle

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο