Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί η συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία

Πρό­τα­ση να καταρ­γη­θεί η συμ­φω­νία πώλη­σης στρα­τιω­τι­κού υλι­κού στη Σαου­δι­κή Αρα­βία κατέ­θε­σε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Θανά­σης Παφί­λης, κατά τη συνε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής Εξο­πλι­στι­κών Προ­γραμ­μά­των της Βουλής.

Η Επι­τρο­πή απο­φά­σι­σε να συνε­δριά­σει τις επό­με­νες ημέ­ρες για να συζη­τή­σει εάν θα απο­δε­χθεί την πρό­τα­ση. Πάντως, οι εκπρό­σω­ποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά την ενη­μέ­ρω­ση που παρεί­χαν στους δημο­σιο­γρά­φους (σ.σ. η συνε­δρί­α­ση είναι κεκλει­σμέ­νων των θυρών) απέ­φυ­γαν να ξεκα­θα­ρί­σουν τι θα πρά­ξουν όταν συζη­τη­θεί το θέμα.

«Δεχθή­κα­με να ξανα­συ­ζη­τη­θεί το θέμα στην Επι­τρο­πή Εξο­πλι­στι­κών», είπε ο βου­λευ­τής της ΝΔ Κώστας Τασού­λας και διευ­κρί­νι­σε: «Θα είναι κατ’ αρχήν συζή­τη­ση. Κάποιοι θέλουν ανά­κλη­ση της γνώ­μης της Επι­τρο­πής Εξο­πλι­στι­κών. Η ΝΔ έχει άπο­ψη για το θέμα την οποία θα εκθέσει».

Το ΚΚΕ ανα­δει­κνύ­ει την ουσία της υπό­θε­σης που είναι η πώλη­ση πολε­μο­φο­δί­ων σε ένα κρά­τος-δολο­φό­νο όπως η Σαου­δι­κή Αρα­βία, για χάρη της γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης. Άλλω­στε, όταν η επί­μα­χη σύμ­βα­ση είχε συζη­τη­θεί το Γενά­ρη στην αρμό­δια Επι­τρο­πή της Βου­λής, μόνο το ΚΚΕ την είχε κατα­ψη­φί­σει, ενώ οι εκπρό­σω­ποι των άλλων κομ­μά­των την είχαν υπερψηφίσει.

«Η άπο­ψη του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι κεντρι­κό πρό­βλη­μα δεν είναι αυτός ο καμ­βάς που έχει ασφα­λώς πλευ­ρές που πρέ­πει να δού­με, αλλά ότι πρέ­πει άμε­σα να ακυ­ρω­θεί η συμ­φω­νία για τους γνω­στούς λόγους, του τι είναι η Σαου­δι­κή Αρα­βία και του ρόλου που παί­ζει στην περιο­χή, του τι συμ­βαί­νει στην Υεμέ­νη. Αυτό είναι θέμα της κυβέρ­νη­σης, να δεσμευ­τεί, αλλά πρέ­πει και τα άλλα κόμ­μα­τα να τοπο­θε­τη­θούν καθα­ρά αν είναι υπέρ ή κατά της συμ­φω­νί­ας», είπε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Θανά­σης Παφί­λης. Το αν έχει πάρει από­φα­ση το ευρω­κοι­νο­βού­λιο, είναι ζήτη­μα αδιά­φο­ρο με τη θέση του ΚΚΕ, είπε ο κ. Παφί­λης και προ­σέ­θε­σε ότι «πλέ­ον δεν δικαιού­ται κανείς να πει ότι δεν γνω­ρί­ζει την περιο­χή και δεν μπο­ρεί να κρύ­βε­ται κανείς πίσω από τα τελευ­ταία γεγονότα».

Στη σημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής Εξο­πλι­στι­κών Προ­γραμ­μά­των, ο βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ζήτη­σε όψι­μα την ανά­κλη­ση της συμ­φω­νί­ας με τη Σαου­δι­κή Αρα­βία, ενθυ­μού­με­νος το βομ­βαρ­δι­σμό αμά­χων στην Υεμένη.

Όλες τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες, η αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα στην κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, τη ΝΔ και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης επι­κε­ντρώ­θη­κε στην ύπαρ­ξη ή όχι μεσά­ζο­ντα, κάτι που απο­τυ­πώ­θη­κε ανά­γλυ­φα στις χθε­σι­νές τοπο­θε­τή­σεις των πολι­τι­κών αρχη­γών που δεν βρή­καν να πουν κου­βέ­ντα για την ουσία της υπόθεσης.

Ούτε ψίθυ­ρος για την πώλη­ση όπλων σε κρά­τος — δολο­φό­νο παιδιών

Η σφα­γή στην Υεμέ­νη και τα ρετά­λια της σοσιαλδημοκρατίας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο