Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρόταση του ΠΑΜΕ προς την 85η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ για το ζήτημα της Εκπαίδευσης των Προσφυγόπουλων

Πρό­τα­ση του ΠΑΜΕ προς την 85η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση της ΔΟΕ για το ζήτη­μα της Εκπαί­δευ­σης των Προσφυγόπουλων

 

Σύμ­φω­να με στοι­χεία που δίνει η UNICEF, στην Ελλά­δα σήμε­ρα βρί­σκο­νται 22.000 παι­διά προ­σφύ­γων, θύμα­τα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και επεμ­βά­σε­ων, αλλά και της αντι­με­τώ­πι­σης του προ­σφυ­γι­κού προ­βλή­μα­τος από την ΕΕ στην οποία συμ­φώ­νη­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Δεν πρέ­πει να συμ­βι­βα­στού­με, ειδι­κά εμείς οι εκπαι­δευ­τι­κοί, με τις εικό­νες εξα­θλί­ω­σης αυτών των παι­διών και των οικο­γε­νειών τους, με τα απί­στευ­τα βάσα­να και την ταλαι­πω­ρία στην οποία υπο­βάλ­λο­νται καθημερινά.

Το συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, ταυ­τό­χρο­να με την εκδή­λω­ση της πολύ­μορ­φης και έμπρα­κτης αλλη­λεγ­γύ­ης στους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες χρειά­ζε­ται να διεκ­δι­κή­σει άμε­σα μέτρα που αφο­ρούν και το ζήτη­μα της Εκπαί­δευ­σης όλων αυτών των παι­διών που βρί­σκο­νται στη χώρα μας.

Κατά τη γνώ­μη μας:

  1. Το βασι­κό σήμε­ρα είναι να ικα­νο­ποι­η­θεί το αίτη­μα για οργα­νω­μέ­νη και ασφα­λή μετα­κί­νη­ση των προ­σφύ­γων στις χώρες τελι­κού προ­ο­ρι­σμού τους, η γρή­γο­ρη ανα­γνώ­ρι­ση της προ­σφυ­γι­κής ιδιό­τη­τας και δημιουρ­γία αξιο­πρε­πών χώρων προ­σω­ρι­νής διαμονής.
  2. Πρέ­πει άμε­σα να προ­χω­ρή­σει η κατα­γρα­φή των ανα­γκών, αλλά και των αιτη­μά­των των προ­σφύ­γων (ποιοι θέλουν να φύγουν για άλλα κρά­τη μέλη της ΕΕ, ποιοι εντάσ­σο­νται στις προ­βλέ­ψεις για οικο­γε­νεια­κή επα­νέ­νω­ση, ποιοι προ­ε­τοι­μά­ζουν τη ζωή τους στη χώρα μας, κ.ά).
  3. Για τα παι­διά των προ­σφύ­γων χρειά­ζε­ται άμε­σα κρα­τι­κή παρέμ­βα­ση εκπαι­δευ­τι­κής στή­ρι­ξης, δρά­σε­ων δημιουρ­γι­κής απα­σχό­λη­σης, παίρ­νο­ντας υπό­ψη τη ρευ­στό­τη­τα για τη χώρα της τελι­κής εγκα­τά­στα­σής τους. Με ευθύ­νη του κρά­τους πρέ­πει τώρα να παρ­θούν όλα τα ανα­γκαία μέτρα με επί­κε­ντρο τις δομές στις οποί­ες βρί­σκο­νται τώρα οι πρό­σφυ­γες, ανε­ξάρ­τη­τα από την πορεία και τους ρυθ­μούς παρα­μο­νής τους στης Ελλάδα.
  4. Το ζήτη­μα αυτό δεν μπο­ρεί να περι­μέ­νει, δεν δέχε­ται ανα­βο­λή και δεν αφο­ρά τον Σεπτέμ­βρη του 2016. Για τα παι­διά αυτά η εκπαι­δευ­τι­κή στή­ρι­ξη μέσα από διά­φο­ρες μορ­φές είναι ζήτη­μα ζωτι­κής σημα­σί­ας. Είναι κρί­σι­μο αυτά τα παι­διά να νιώ­σουν ότι ζουν –όσο αυτό είναι δυνα­τόν- σε κανο­νι­κές ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες και πλευ­ρά αυτής της ανά­γκης είναι η μαθη­σια­κή, παι­δα­γω­γι­κή δια­δι­κα­σία, με δημιουρ­γι­κή απα­σχό­λη­ση, διδα­σκα­λία της μητρι­κής γλώσ­σας, της ελλη­νι­κής γλώσ­σας και μιας ξένης γλώσ­σας, δημιουρ­γία βιβλιο­θη­κών, φυσι­κή αγω­γή κ.ά.
  5. Απαι­τεί­ται επί­σης η ψυχο­λο­γι­κή στή­ρι­ξη των παι­διών αυτών από ειδι­κούς, καθώς είναι φανε­ρό ότι υπάρ­χουν τραυ­μα­τι­κές εμπει­ρί­ες και βιώ­μα­τα που πρέ­πει να εντο­πι­στούν και αντιμετωπιστούν.
  6. Η οργά­νω­ση αυτής της παρέμ­βα­σης πρέ­πει να απο­τε­λεί απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κή ευθύ­νη, χωρίς την εμπλο­κή των διά­φο­ρων ΜΚΟ που λυμαί­νο­νται τα κοι­νο­τι­κά κον­δύ­λια και συν­δέ­ο­νται –πολ­λές φορές- με σχε­δια­σμούς ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων.
  7. Για όλα τα παι­διά και τις οικο­γέ­νειές τους που θα επι­λέ­ξουν να μεί­νουν τελι­κά και να εγκα­τα­στα­θούν μόνι­μα στη χώρα μας, να παρ­θούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την ομα­λή και πλή­ρη έντα­ξη τους στο δημό­σιο σχο­λείο χωρίς απο­κλει­σμούς και εμπό­δια. Να αξιο­ποι­η­θούν όλα τα κατάλ­λη­λα παι­δα­γω­γι­κά εργα­λεία, με σχε­δια­σμό και χρη­μα­το­δό­τη­ση από το Υπουρ­γείο Παι­δεί­ας (π.χ. δημιουρ­γία τμη­μά­των υπο­δο­χής), η πρό­σλη­ψη όλου του απα­ραί­τη­του εκπαι­δευ­τι­κού προ­σω­πι­κού και βοη­θη­τι­κού προ­σω­πι­κού και η δημιουρ­γία αντί­στοι­χα όλων των κατάλ­λη­λων υπο­δο­μών που χρειά­ζο­νται σ΄ αυτή την προσπάθεια.

Αθή­να 22–6‑2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το ρατσι­σμό βαθιά κατά­λα­βέ τον…

«Γονείς» στο Ωραιό­κα­στρο: Δεν είμα­στε ρατσι­στές, αυτά είναι παι­διά προσφύγων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο