Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρόταση των ΗΠΑ για διάλυση του Παλαιστινιακού κράτους και αρπαγή των εδαφών του από το Ισραήλ

Ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τράμπ προ­τεί­νει αυτό που απο­κα­λεί “Η υπό­θε­ση του αιώ­να”, του οποί­ου ο μόνος σκο­πός είναι να αφαι­ρέ­σει τελι­κά την Παλαι­στί­νη από την παγκό­σμια σκη­νή και να θέσει τέρ­μα στην ύπαρ­ξη του κρά­τους της, γρά­φει η «Γκράν­μα» στις 13/05.

«Με μεγά­λη φαντα­σία, ο πρό­ε­δρος μεγι­στά­νας, με τους συμ­βού­λους του, σκο­πεύ­ει να εξα­πα­τή­σει τον κόσμο με μια πρό­τα­ση που ευνο­εί πλή­ρως το Ισρα­ήλ και αρνεί­ται την κατο­χή της γης και την ελευ­θε­ρία του αρα­βι­κού πληθυσμού”.

Σύμ­φω­να με έγγρα­φο που διέρ­ρευ­σε στο Τελ Αβίβ, η συμ­φω­νία θα είναι μια «τρι­με­ρής συμ­φω­νία» μετα­ξύ του Ισρα­ήλ, της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης (PLO) και της Χαμάς για τη δημιουρ­γία μιας λεγό­με­νης «Νέας Παλαι­στί­νης» στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη και στη Γάζα.

Αλλά αυτό θα εξαι­ρού­σε τους παρα­νό­μως κατα­σκευα­σμέ­νους οικι­σμούς του Ισρα­ήλ, που σύμ­φω­να με την πρό­τα­ση παρα­μέ­νουν στα χέρια της σιω­νι­στι­κής κυβέρνησης.

Η Ιερου­σα­λήμ θα παρα­μεί­νει υπό τον έλεγ­χο του Ισρα­ήλ, και ο αρα­βι­κός πλη­θυ­σμός που ζει εκεί θα είναι πολί­τες της Νέας Παλαιστίνης.

Η πρό­τα­ση απο­τε­λεί ένα πρα­ξι­κό­πη­μα στο παλαι­στι­νια­κό δικαί­ω­μα στην Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σα του κρά­τους της Παλαι­στί­νης, ανα­γνω­ρι­σμέ­νο από τον ΟΗΕ και άλλους διε­θνείς οργανισμούς.

Σύμ­φω­να με την πρό­τα­ση που διέ­ρευ­σε, η “Νέα Παλαι­στί­νη” δεν θα έχει στρα­τό, απλώς μια αστυ­νο­μι­κή δύνα­μη. Θα υπο­γρα­φεί συν­θή­κη προ­στα­σί­ας με το Ισρα­ήλ, σύμ­φω­να με την οποία η Παλαι­στί­νη θα πρέ­πει να πλη­ρώ­νει το Ισρα­ήλ για τις υπη­ρε­σί­ες του για να την υπε­ρα­σπι­στεί από οποια­δή­πο­τε εξω­τε­ρι­κή επίθεση.

Η Χαμάς θα παρα­δώ­σει όλα τα όπλα της, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των προ­σω­πι­κών όπλων, στις Αιγυ­πτια­κές αρχές.

Αυτή η απο­κα­λού­με­νη “υπό­θε­ση του αιώ­να”, που σχε­διά­στη­κε από τον Τραμπ, είναι κατα­δι­κα­σμέ­νη σε απο­τυ­χία, σχο­λιά­ζει ο αρθρο­γρά­φος της Γκράνμα.

avtal

Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, ο ισραη­λι­νός στρα­τός σκό­τω­σε πάνω από δώδε­κα Παλαι­στί­νιους στη Γάζα, σε μια επί­θε­ση που η Παλαι­στι­νια­κή Εθνι­κή Αρχή (PNA) χαρα­κτή­ρι­σε ως “πρε­λού­διο” στην «υπό­θε­ση του αιώνα».

Το PNA δήλω­σε επί­σης ότι ο Πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ, Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου, επι­διώ­κει να προ­ω­θή­σει περαι­τέ­ρω τα συμ­φέ­ρο­ντα του Ισρα­ήλ και των ΗΠΑ, εδραιώ­νο­ντας τη διαί­ρε­ση μετα­ξύ της Δυτι­κής Όχθης και της Λωρί­δας της Γάζας.

Το “Σπούτ­νικ” ανα­φέ­ρει τις δηλώ­σεις του Ρώσου υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ, ο οποί­ος σημειώ­νει ότι οποια­δή­πο­τε συμ­φω­νία για τον τερ­μα­τι­σμό της ισραη­λι­νο-παλαι­στι­νια­κής σύγκρου­σης είναι ένας δρό­μος προς το που­θε­νά αν αγνοη­θεί η αρχή δύο κρα­τών, ενός Αρα­βο­πα­λαι­στι­νί­ου και ενός Εβραικού.

Ο Παλαι­στί­νιος Πρω­θυ­πουρ­γός Μοχά­μαντ Στά­γιεχ δηλώ­νει ότι όσοι πιστεύ­ουν ότι η ΟΑΠ (PLO) θα πιε­στεί από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έχουν λάθος εντύπωση.

“Λέμε όχι και 1.000 όχι, σε οποια­δή­πο­τε πρω­το­βου­λία που δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στις ελά­χι­στες απαι­τή­σεις του παλαι­στι­νια­κού λαού”, τονίζει.
Και δεδο­μέ­νου ότι όλα όσα προ­έρ­χο­νται από τον Πρό­ε­δρο των ΗΠΑ τελι­κά πάντα περιέ­χουν και μια απει­λή, αυτή τη φορά η Ουά­σινγ­κτον προει­δο­ποί­η­σε ότι εάν η ΟΑΠ και η Χαμάς απορ­ρί­ψουν τη συμ­φω­νία, οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θα ακυ­ρώ­σουν όλη την οικο­νο­μι­κή τους στή­ρι­ξη προς τους Παλαιστινίους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο