Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ: «Η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο»

Αυξά­νο­νται οι φωνές εντός του ευρω­α­τλα­ντι­κού μπλοκ που ζητούν ενερ­γό­τε­ρη εμπλο­κή στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, ακό­μη και άμε­ση πολε­μι­κή σύγκρου­ση, ώστε να ηττη­θεί η Ρωσία.

Μετά τις προ­χθε­σι­νές δηλώ­σεις του υπουρ­γού Άμυ­νας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ότι η χώρα του «θα κινή­σει γη και ουρα­νό» για να χάσει τον πόλε­μο η Ρωσία, η Βρε­τα­νί­δα υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών σε χθε­σι­νές δηλώ­σεις της ισχυ­ρί­στη­κε ότι στό­χος πρέ­πει να είναι η κλι­μά­κω­ση των στρα­τιω­τι­κών ενερ­γειών, ώστε η Ρωσία να απω­θη­θεί από ολό­κλη­ρη την Ουκρα­νία.

Η Λιζ Τρας υπο­νό­η­σε ότι οι ρωσι­κές δυνά­μεις θα πρέ­πει να απω­θη­θούν όχι μόνο από τα εδά­φη που κατέ­λα­βαν τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες από την εισβο­λή τους στις 24 Φλε­βά­ρη, αλλά και από εκεί­νες τις περιο­χές που εισέ­βα­λαν και προ­σάρ­τη­σαν πριν από οκτώ χρό­νια, όπως η Κρι­μαία στο νότο και τμή­μα­τα της ανα­το­λι­κής περιο­χής του Ντονμπάς.

Σχο­λιά­ζο­ντας τις χθε­σι­νές δηλώ­σεις της Βρε­τα­νί­δας υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, ο υπουρ­γός Άμυ­νας Μπεν Γουά­λας, είπε ότι οι δηλώ­σεις της Τρας συνά­δουν με τη μακρο­χρό­νια στρα­τη­γι­κή του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου στην περιοχή.

Από την πλευ­ρά του ο πρώ­ην ανα­πλη­ρω­τής Ανώ­τα­τος Διοι­κη­τής του ΝΑΤΟ στην Ευρώ­πη, στρα­τη­γός Ρίτσαρντ Σίρεφ, είπε ότι αυτή είναι «απο­λύ­τως σωστή προσέγγιση».

«Πρέ­πει να συνο­δευ­τεί με σημα­ντι­κούς πόρους και πρέ­πει να γίνει απευ­θεί­ας σε ολό­κλη­ρη τη συμ­μα­χία, στο σύνο­λό της», είπε ο Σίρεφ, στην εκπο­μπή «Today» του BBC Radio 4.

Ο πρώ­ην στρα­τιω­τι­κός διοι­κη­τής δήλω­σε ότι ο Πού­τιν μπο­ρεί να απα­ντή­σει επι­θε­τι­κά, αλλά υπο­στή­ρι­ξε ότι αυτή η κλι­μά­κω­ση είναι απα­ραί­τη­τη για να δεί­ξει ότι η Δύση είναι σοβα­ρή. «Η χει­ρό­τε­ρη περί­πτω­ση είναι ο πόλε­μος με τη Ρωσία. Η Δύση πρέ­πει να προ­ε­τοι­μα­στεί για τη χει­ρό­τε­ρη περί­πτω­ση, διό­τι έτσι είναι πολύ πιθα­νό να απο­τρέ­ψει τον Πού­τιν, για­τί τελι­κά ο Πού­τιν σέβε­ται τη δύνα­μη», είπε, σε μια ακό­μη δήλω­ση που απη­χεί το κλί­μα πολε­μι­κών προ­ε­τοι­μα­σιών για μια γενί­κευ­ση της σύγκρου­σης ανά­με­σα στα αντί­πα­λα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα.

Πηγή: 902.gr / BBC

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο