Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Πρώτα απ’ όλα η υγεία»*

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

- Η κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση σε περί­πτω­ση ασθε­νεί­ας  στην Σουηδία.

1.       Τις πρώ­τες 15 μέρες ασθε­νεί­ας  τις πλη­ρώ­νει ο εργο­δό­της εκτός από την πρώ­τη που δεν την πληρώνεσαι…να μάθεις να μην αρρωσταίνεις!

2.       Μετά τις 15 μέρες πλη­ρώ­νει το ασφα­λι­στι­κό ταμείο!

- Μ ’αυτά τα δεδο­μέ­να και επει­δή κοστί­ζουν πολύ οι απο­ζη­μιώ­σεις αλλά  και οι συντά­ξεις λόγω ασθε­νεί­ας (ανα­πη­ρι­κές) και επι­βα­ρύ­νουν τα Ταμεία…

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ η υπουρ­γός Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης να ισχύ­ουν κατά την ειδι­κή εκτί­μη­ση τα παρα­κά­τω «φιλο­λαϊ­κα» μέτρα:

1. Εύρε­ση νέας «προ­σαρ­μο­σμέ­νης», στις συνέ­πειες της ασθέ­νειας,  απα­σχό­λη­σης από τον ΟΑΕΔ ακό­μη κι αν ο για­τρός εξα­κο­λου­θεί να δια­πι­στώ­νει ασθένεια.

2. Τον Τρι­πλα­σια­σμό (!) των απορ­ρί­ψε­ων συνέ­χι­σης της απο­ζη­μί­ω­σης λόγω  ασθε­νεί­ας! (προη­γή­θη­καν προ­σλή­ψεις κατάλ­λη­λου  προ­σω­πι­κού για να εξε­τά­ζο­νται ταχύ­τα­τα οι υποθέσεις)

3. Μέχρι τρεις φορές θα μπο­ρεί να αρνη­θεί κανείς  την υπό­δει­ξη νέας απα­σχό­λη­σης. Μετά δεν δικαιού­ται το επί­δο­μα ασθενείας!

4. Δεν θα χορη­γού­νται πάνω από 18.000 θεσεις ασθε­νεί­ας  (ανα­πη­ρι­κές)  το χρό­νο μέχρι το 2020!

5. Δεν θα ξεπερ­νούν οι απου­σί­ες λογω ασθε­νεί­ας την διάρ­κεια των  9 ημε­ρών μέσα στον Δεκέμβριο!

6. Οι δηλώ­σεις ασθε­νεί­ας δεν θα ξεπε­ρά­σουν τις 600.000 τον χρό­νο όσες και το 2016 !

- Μέχρι και η ΓΕΣΣ Σου­η­δί­ας που ανη­κει στο ιδιο κόμμα,το σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό, αντι­δρά ζητώ­ντας να «ελα­φρύ­νουν» τα μέτρα, εννο­ώ­ντας πως οι ασθε­νείς να μην ανα­γκά­ζο­νται να πιά­σουν δου­λειά αν υπάρ­χει γνω­μά­τευ­ση για­τρού αλλιώς πλη­γώ­νε­ται το «Σου­η­δι­κό μοντέ­λο» χωρίς να μας λέει τι αγω­νι­στι­κά αντί­με­τρα θα πάρει. Τα υπό­λοι­πα μετρα μάλ­λον δεν τους ενοχλούν.

* Αρχαίο Σου­η­δι­κό ρητό!

Πηγές: Υπουρ­γείο Κοι­νω­νι­κής Ασφα­λι­σης (Försäkringskassan)
Σου­η­δι­κή τηλε­ό­ρα­ση( text tv) 28/11.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο