Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρώτη η Κούβα στον αντι-Covid εμβολιασμό σε όλη την Αμερική και με το υψηλότερο ημερήσιο % στον κόσμο

|| Γρά­φει ο Ángel Guerra, Λατι­νο­α­με­ρι­κα­νός και διε­θνής ανα­λυ­τής, αρθρο­γρά­φος της μεξι­κα­νι­κής εφη­με­ρί­δας La Jornada. Υπήρ­ξε διευ­θυ­ντής της εφη­με­ρί­δας Juventud Rebelde (1968–71), του περιο­δι­κού Bohemia (1971–1980) και άλλων κου­βα­νι­κών εκδό­σε­ων με εθνι­κή κυκλοφορία.

Υπο­λο­γί­ζε­ται πως 300.000 εμβο­λιά­ζο­νται καθη­με­ρι­νά στο νησί (με πλη­θυ­σμό λίγο παρα­πά­νω από 11 εκατομμύρια).
Πριν από τέσ­σε­ρις ημέ­ρες, με επί­ση­μα στοι­χεία είχαν εφαρ­μο­στεί 22.982.462 δόσεις, έτσι ώστε το 86,1 % του συνο­λι­κού πλη­θυ­σμού να έχει λάβει του­λά­χι­στον την πρώ­τη δόση, που ισο­δυ­να­μεί με 98,4 % στον πλη­θυ­σμό που χρειά­ζε­ται εμβολιασμό.

Cuba vaccinating Soberana

Πρέ­πει να σημειω­θεί ότι, επι­πλέ­ον, οι αρχές αξιο­λο­γούν την εφαρ­μο­γή μιας πρό­σθε­της ανα­μνη­στι­κής δόσης παρά την υψη­λή απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των κου­βα­νι­κών εμβο­λί­ων, δια­σφα­λί­ζο­ντας την υγεία όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρο μόλις ανοί­ξει στο 100% η οικονομία.

Το 67% άνω των 2 ετών έχουν ολο­κλη­ρώ­σει το πρό­γραμ­μα, με την Κού­βα να είναι η μόνη χώρα που έχει συμπε­ρι­λά­βει παι­διά 2 ετών και άνω στη στρα­τη­γι­κή ανοσοποίησης.
Ο εμβο­λια­σμός ορι­στι­κο­ποι­ή­θη­κε σε τρεις δόσεις Abdala ή Soberana — ανο­σο­γό­να εθνι­κής δημιουρ­γί­ας και παρα­γω­γής — και όχι δύο, όπως συμ­βαί­νει σήμε­ρα με τον υπό­λοι­πο κόσμο (χώρες όπως το Βιετ­νάμ, το Ιράν, η Βενε­ζου­ε­λα, η Νικα­ρά­γουα κά –που επέ­λε­ξαν κου­βα­νέ­ζι­κα εμβό­λια απο­φά­σι­σαν να χορη­γή­σουν και 3η δόση).
Επι­λέ­γο­ντας Soberana, οι δύο πρώ­τες δόσεις είναι το Soberana 02 και στη συνέ­χεια το Soberana Plus, σχε­δια­σμέ­νο εξαρ­χής ως ενί­σχυ­ση, το οποίο εφαρ­μό­ζε­ται επί­σης μαζι­κά, ως μία και μόνη δόση, σε όσους έχουν μολυν­θεί, εμπει­ρία μονα­δι­κή στον πλα­νή­τη, με θετι­κά αποτελέσματα.

Cuba vaccinating children two 2 Y

Η Κού­βα είναι η μόνη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και σε αυτό που ονο­μά­ζουν τρί­το κόσμο, η οποία δημιούρ­γη­σε και εφαρ­μό­ζει μαζι­κά τα δικά της εμβόλια.

Αυτό το γεγο­νός απο­τε­λεί ένα ισχυ­ρό εργα­λείο εθνι­κής κυριαρ­χί­ας, αλλά, επι­πλέ­ον, ήταν ο μόνος τρό­πος για να μπο­ρέ­σει να ανο­σο­ποι­ή­σει τον πληθυσμό.
Πνιγ­μέ­νη κυριο­λε­κτι­κά από πρω­το­φα­νή μέτρα των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών ενα­ντί­ον της οικο­νο­μί­ας της, με τα προ­βλή­μα­τα από την παν­δη­μία και με τον του­ρι­σμό — βασι­κή πηγή συναλ­λάγ­μα­τος και σημα­ντι­κό κομά­τι της οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, η Κού­βα — η οποία δεν έχει, λόγω εμπάρ­γκο πρό­σβα­ση σε διε­θνείς πιστώ­σεις, μόλις το τελευ­ταίο έτος εξοι­κο­νό­μη­σε τους ελά­χι­στους πόρους εξα­σφά­λι­σης ενός ζωτι­κού ελά­χι­στου πλα­φόν, τρο­φί­μων καυ­σί­μων και πρώ­των υλών για τη φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία της.

Por Cuba No Bloqueo

Με δεδο­μέ­νη την έλλει­ψη τρο­φί­μων και φαρ­μά­κων χρειά­στη­κε να βρε­θούν πόροι από το που­θε­νά ‑δημιουρ­γώ­ντας προ­ϋ­πο­θέ­σεις, για την προ­μή­θεια (εισα­γω­γή) αντι­δρα­στη­ρί­ων και άλλων στοι­χεί­ων που είναι απα­ραί­τη­τα για την παρα­γω­γή των εμβο­λί­ων. Σε αυτές τις δύσκο­λες οικο­νο­μι­κές συν­θή­κες, πού να βρεις περισ­σό­τε­ρα από 300 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια που θα κόστι­ζε για την εισα­γω­γή από άλλες χώρες της ποσό­τη­τας των απα­ραί­τη­των εμβολίων;

Η Κού­βα έχει μεγά­λη εμπει­ρία στην εφεύ­ρε­ση και παρα­γω­γή εμβο­λί­ων και άλλων φαρ­μά­κων και βρί­σκε­ται στην πρώ­τη γραμ­μή παγκό­σμια σε εκστρα­τεί­ες μαζι­κού εμβο­λια­σμού. Δεν προ­κα­λεί λοι­πόν έκπλη­ξη το γεγο­νός ότι τα αντι-Covid ανο­σο­γό­να μας ήταν τόσο ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κά και ότι ήδη παρα­τη­ρεί­ται σημα­ντι­κή –σχε­δόν κατα­κό­ρυ­φη μεί­ω­ση του αριθ­μού περι­στα­τι­κών και θανά­των.


🌈  Άνοιγμα στον τουρισμό

Για το λόγο αυτό, ήδη γίνε­ται λόγος στο νησί για άρση των τελευ­ταί­ων μέτρων στον του­ρι­σμό και συνο­λι­κά στην οικο­νο­μία από τις 15 Νοεμ­βρί­ου, μετά από 18 σχε­δόν μήνες προ­λη­πτι­κών στο­χευ­μέ­νων  περιο­ρι­στι­κών μέτρων.
Τότε, ολό­κλη­ρος ο πλη­θυ­σμός άνω των 2 ετών θα έχει εμβο­λια­στεί πλή­ρως και, φυσι­κά, θα συνε­χί­σουν να υπάρ­χουν πρω­τό­κολ­λα βιο­λο­γι­κής ασφά­λειας προ­σαρ­μο­σμέ­να στη νέα κατάσταση.
Στην Κού­βα, θα πρέ­πει να τονι­στεί, 97,5 % έχουν βγει σώοι από την περι­πέ­τεια, σε σύγκρι­ση με 90,4 παγκο­σμί­ως και 85,3 στην Αμε­ρι­κα­νι­κή ήπει­ρο.

Παρε­μπι­πτό­ντως, μετά από αυτή τη σημα­ντι­κή πρό­ο­δο, εκτός από το κατόρ­θω­μα της δημιουρ­γί­ας εμβο­λί­ων μέσα σε λίγους μήνες, η κου­βα­νι­κή επι­στή­μη και ιατρι­κή έχουν επί­σης λάμ­ψει για το έργο τους στην κατα­πο­λέ­μη­ση του Covid-19, με μια σε βάθος ανί­χνευ­ση και απο­μό­νω­ση των ασθε­νών σε και­νο­τό­μα πρω­τό­κολ­λα θερα­πεί­ας, τις περισ­σό­τε­ρες φορές μέσω της χρή­σης απο­τε­λε­σμα­τι­κών βιο­τε­χνο­λο­γι­κών και ομοιο­πα­θη­τι­κών φαρ­μά­κων που δημιουρ­γή­θη­καν στην Κούβα.
Αυτό εξη­γεί για­τί το νησί παρου­σιά­ζει ποσο­στό θνη­σι­μό­τη­τας από Covid μόνο 0,85% σε σύγκρι­ση με περισ­σό­τε­ρο από 2% στην Αμε­ρι­κή και τον κόσμο.

Κανέ­να σημα­ντι­κό μέτρο στην κατα­πο­λέ­μη­ση του Covid-19 στην Κού­βα δεν οφεί­λε­ται στον αυτο­σχε­δια­σμό. Από τότε που εμφα­νί­στη­κε ο ιός στο Wujan, άρχι­σε να ανα­πτύσ­σε­ται συγκε­κρι­μέ­νη στρα­τη­γι­κή αντι­με­τώ­πι­σης και στις αρχές του 2020 δημιουρ­γή­θη­κε η Προ­σω­ρι­νή Ομά­δα Εργα­σί­ας της Κυβέρ­νη­σης για την αντι­με­τώ­πι­ση του, που έκτο­τε συνε­δρί­α­ζε σχε­δόν καθη­με­ρι­νά με επι­κε­φα­λής τον Πρό­ε­δρο Miguel Díaz-Canel.
Στη συνέ­χεια δημιουρ­γή­θη­κε ολό­κλη­ρη ομά­δα επι­στη­μό­νων και εμπει­ρο­γνω­μό­νων για την αντι­με­τώ­πι­ση του κορω­νοϊ­ού, στην οποία ηγεί­ται επί­σης ο πρό­ε­δρος, που συνε­δριά­ζει τακτι­κά και λαμ­βά­νει σημα­ντι­κές απο­φά­σεις. Όλα τα βήμα­τα που έγι­ναν στον τομέα των εμβο­λί­ων υπο­βλή­θη­καν για έγκρι­ση στον εθνι­κό ρυθ­μι­στι­κό φορέα.

8vo Congreso Partido Comunista de Cuba Fidel Castro

Απέ­να­ντι σ΄αυτά, υπάρ­χουν κάποιοι που, υπο­ταγ­μέ­νοι στα αφε­ντι­κά τους εκεί στο βορ­ρά, στο­χεύ­ουν να κατα­στρέ­ψουν αυτή μας τη θέλη­ση να πολε­μή­σου­με για την ανθρώ­πι­νη ζωή και την αξιο­πρέ­πεια.
Μάταια! Δεν θα τα καταφέρουν!
Η Επα­νά­στα­ση έχει τη στα­θε­ρή υπο­στή­ρι­ξη του λαού
.

Πηγή: telesurtv.net

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο