Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρώτη μέρα της 7χρονης Δικτατορίας  ή «…πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου…»

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας // 

Είναι γνω­στή η έλλει­ψη επα­γρύ­πνη­σης- παρά τις προει­δο­ποι­ή­σεις αλλά και τα απτά δείγ­μα­τα που υπήρ­χαν- από μέρους ευρύ­τε­ρα του λαϊ­κού κινή­μα­τος για την Απρι­λια­νή Δικτατορία.

Το πρω­το­σέ­λι­δο της μεγα­λύ­τε­ρης σε κυκλο­φο­ρία εφη­με­ρί­δας στη Βόρεια Ελλά­δα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» είναι ενδει­κτι­κή του γενι­κό­τε­ρου κλί­μα­τος που υπήρ­χε. Η εφη­με­ρί­δα κυκλο­φό­ρη­σε με το συγκε­κρι­μέ­νο πρω­το­σέ­λι­δο με το ξέσπα­σμα του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος (Παρα­σκευή 21/4/1967). Στις ειδή­σεις κυριαρ­χεί η Ένω­ση Κέντρου και η προ­ε­κλο­γι­κή δραστηριότητα:

Ο Α. Παπαν­δρέ­ου απα­ντώ­ντας για την υπό­θε­ση «ΑΣΠΙΔΑ» τονί­ζει ότι «Αν στεί­λουν την κλή­ση θα πάρουν απάντηση».

Από την άλλη με τίτλο «Προ­ε­τοι­μά­ζε­ται υπό του δημο­κρα­τι­κού κόσμου. ΑΠΟΘΕΩΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» ανα­φέ­ρε­ται στη προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για Κυρια­κή 23/4 προ­ε­κλο­γι­κή συγκέ­ντρω­ση στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Προ­φα­νώς «εκτί­θε­ται» ανε­πα­νόρ­θω­τα (και το συγκε­κρι­μέ­νο ΜΜΕ) δημοσιογραφικά…

Επα­να­κυ­κλο­φο­ρεί την Τρί­τη 25/4 με τίτλο- λόγω πρα­ξι­κο­πή­μα­τος- σε άλλον τόνο και «εκτί­θε­ται» εκ νέου: «Δια της ανα­λη­ψε­ως υπ’ αυτού την Παρα­σκευ­ήν της εξου­σί­ας. Η επέμ­βα­σις του στρα­τού απε­σό­βη­σεν αιμα­το­κύ­λι­σμα εις τη Θεσ­σα­λο­νί­κην. Μαχη­τι­καί ομά­δες της κεντρο­α­ρι­στε­ράς εσχε­δί­α­ζαν την κατά­λυ­σιν του κρά­τους.» Ενώ έχει ρεπορ­τάζ- ανα­κοί­νω­ση ουσια­στι­κά των πρα­ξι­κο­πη­μα­τιών για «στοι­χεία ανα­κα­λυ­φθέ­ντα εις τα εδώ γρα­φεία της ΕΔΑ» που με αφορ­μή τη συγκέ­ντρω­ση της Ένω­σης Κέντρου την Κυρια­κή 23/4 με ομι­λη­τή τον Α. Παπαν­δρέ­ου (την οποία προη­γου­μέ­νως υπο­στή­ρι­ζε…) «μαχη­τι­καί ομά­δες κρού­σης της άκρας αρι­στε­ράς, εν συνερ­γα­σία με δυνα­μι­κούς πυρή­νας της κεντρο­α­ρι­στε­ράς» επρό­κει­το «βάσει σχε­δί­ου εις την πρω­τεύ­ου­σαν της Βορεί­ου Ελλά­δος, αλλά συγ­χρό­νως και εις άλλας πόλεις της χώρας αιμα­τη­ράς ταρα­χάς και να επι­χει­ρή­σουν κατά­λυ­σιν του κράτους».

Πόσο άρα­γε επί­και­ρος είναι ο στί­χος του Φώντα Λάδη για τον Φασισμό;

«Μα πάλι θε ν’ απλώ­σει σαν χολέρα
πατώ­ντας πάνω στην ανε­με­λιά σου,
και δίπλα σου θα φτά­σει κάποια μέρα
αν χάσεις τα ταξι­κά γυα­λιά σου.»

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο