Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρώτη νίκη του αγώνα των Συλλόγων Εστιακών Φοιτητών

1η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!

Μετά από 10 μέρες αγώ­να δεκά­δων συλ­λό­γων πανελ­λα­δι­κά, η κυβέρ­νη­ση ανα­γκά­στη­κε να ανα­κα­λέ­σει προ­σω­ρι­νά την από­φα­ση της για την εκκέ­νω­ση των εστιών και να δεσμευ­τεί ότι θα παρέ­χο­νται όλες οι ανα­γκαί­ες υπη­ρε­σί­ες για την δια­μο­νή των εστια­κών φοι­τη­τών. Σε κεί­με­νο που έστει­λε ο υφυ­πουρ­γός Παι­δεί­ας, Β. Διγα­λά­κης, προς τους πρυ­τά­νεις των ΑΕΙ, στις 29/3, ανα­φέ­ρει τα εξής: «Τυχόν λοι­ποί ενα­πο­μεί­να­ντες στις εστί­ες για εξαι­ρε­τι­κούς λόγους δύνα­ται να παρα­μεί­νουν … σε συν­θή­κες περιο­ρι­σμού σύμ­φω­να με τις γενι­κό­τε­ρες οδη­γί­ες για τον πλη­θυ­σμό. Για το … έως την πλή­ρη εκκέ­νω­ση των εστιών δύνα­νται να παρέ­χο­νται υπη­ρε­σί­ες σίτι­σης με πακέ­το στους ανω­τέ­ρω φοι­τη­τές, με λήψη όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων κατά την παρα­λα­βή τους και την απο­φυ­γή προ­σω­πι­κής επα­φής.» Η συγκε­κρι­μέ­νη κατά­κτη­ση απο­τε­λεί την πρώ­τη σημα­ντι­κή νίκη απέ­να­ντι στην εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζει η κυβέρ­νη­ση για την δια­χεί­ρι­ση της πανδημίας.

Η κυβέρ­νη­ση δεν έχει κανέ­να απο­λύ­τως σχέ­διο για την δια­σφά­λι­σης της υγεί­ας μας. Δεν έχει προ­χω­ρή­σει σε κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο, όπως προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού στα νοσο­κο­μεία, ενί­σχυ­ση του ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κού εξο­πλι­σμού, επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών δομών υγεί­ας, καθο­λι­κή επέ­κτα­ση των τεστ διά­γνω­σης του ιού. Δεν έχει πάρει κανέ­να μέτρο για την αντι­με­τώ­πι­ση των συν­θη­κών φτώ­χειας, εξα­θλί­ω­σης, ακό­μη και υπο­σι­τι­σμού, που βιώ­νει η πλειο­ψη­φία της κοι­νω­νί­ας. Μάλι­στα εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται την παν­δη­μία και τον φόβο, που έχουν δια­σπεί­ρει με την τρο­μο­κρα­τία των ΜΜΕ, για να επι­τε­θούν βίαια σε κάθε δικαί­ω­μα που μας έχει απο­μεί­νει. Καταρ­γούν την εργα­τι­κή νομο­θε­σία, ανα­στέλ­λουν τις συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, ενι­σχύ­ουν το διευ­θυ­ντι­κό δικαί­ω­μα, αφή­νο­ντας στον αέρα εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους που στα­μα­τά­νε την δου­λειά τους ή απο­λύ­ο­νται. Καταρ­γούν κάθ δημο­κρα­τι­κό μας δικαί­ω­μα, με την επι­βο­λή της χου­ντι­κού τύπου απα­γό­ρευ­σης της κυκλο­φο­ρί­ας, με τον έλεγ­χο και την αστυ­νο­μο­κρα­τία, με την επι­βο­λή προ­στί­μων και την κατα­πά­τη­ση του ασύ­λου (όπως στις 29/3 σε ΑΣΟΕΕ και ΕΚΠΑ).

Κανέ­νας εφη­συ­χα­σμός! Μπο­ρεί να κατα­φέ­ρα­με μια πρώ­τη νίκη αλλά το μόνο σίγου­ρο είναι ότι η κυβέρ­νη­ση θα επα­νέλ­θει, με ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη ορμή το επό­με­νο διά­στη­μα, εφαρ­μό­ζο­ντας ακό­μα πιο σκλη­ρά μέτρα για όλη την κοινωνία.Όπως ανα­φέ­ρουν άλλω­στε η παρα­μο­νή μας ισχύ­ει «Για το ως άνω χρο­νι­κό διά­στη­μα και έως την πλή­ρη εκκέ­νω­ση των εστιών». Πρέ­πει να περι­φρου­ρή­σου­με τις κατα­κτή­σεις μας, την λει­τουρ­γία των εστιών με όλες τις απα­ραί­τη­τες παρο­χές, για την ασφα­λή δια­βί­ω­ση μας, όπως το ζεστό νερό, θέρ­μαν­ση, ρεύ­μα, σίτι­ση. Να τηρού­νται όλα τα μέτρα υγιει­νής (απο­λυ­μάν­σεις-αντι­ση­πτι­κά-καθα­ριό­τη­τα) και να παρέ­χο­νται δωρε­άν στους εστια­κούς αντι­ση­πτι­κά, γάντια, απο­λυ­μα­ντι­κά χώρου. Να καλ­λιερ­γή­σου­με την αλλη­λεγ­γύη και την αυτό-οργά­νω­ση και να δημιουρ­γή­σου­με επι­τρο­πές αγώ­να σε κάθε εστία για να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας μας.

Ο αγώ­νας μας δεν πρέ­πει να μεί­νει απο­μο­νω­μέ­νος. Οι κινη­το­ποι­ή­σεις και οι κατα­κτή­σεις, δεί­χνουν το δρό­μο για την νεο­λαία και τους εργα­ζο­μέ­νους. Δεν πρέ­πει να μεί­νου­με με άπρα­γοι απέ­να­ντι στην βάρ­βα­ρη επί­θε­ση, των μνη­μο­νί­ων και της Ε.Ε. Να πάρου­με την κατά­στα­ση στα χέρια μας και να επι­βά­λου­με τις ανά­γκες μας. Η νίκη αυτή να απο­τε­λέ­σει την αρχή για μια συνο­λι­κή ανα­τρο­πή αυτής της ακραία-νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρης πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης, που ενδια­φέ­ρε­ται μόνο για τους πλού­σιους και τις ελίτ. Καλού­με κάθε σωμα­τείο, σύλ­λο­γο, εργα­ζό­με­νο να κινη­το­ποι­η­θεί για την υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των μας. Οι Σύλ­λο­γοι, τα Σωμα­τεία και η αυτο­ορ­γά­νω­ση των αγώ­νων μας είναι τα βασι­κά εργα­λεία που έχου­με για να αντι­στα­θού­με στις νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες επι­θέ­σεις. Κανέ­νας φοιτητής/εργαζόμενος δεν είναι μόνος του – Ενό­τη­τα στους αγώ­νες μας!

Να παλέ­ψου­με λοι­πόν όλοι μαζί για:

● Ούτε σκέ­ψη για εκκέ­νω­ση των εστιών – Σίτι­ση, θέρ­μαν­ση και ζεστό νερό για όλους τους φοιτητές

● Να πάψουν οι εκβια­σμοί της κυβέρ­νη­σης – Άμε­ση χρη­μα­το­δό­τη­ση των ανα­γκών μας.

● Δωρε­άν παρο­χή όλων των μέσων πρό­λη­ψης (μάσκες, γάντια, αντι­ση­πτι­κά). Δωρε­άν εξέ­τα­ση, για τον ιό COVID-19, όλων των εστιακών.

● Άμε­ση και σημα­ντι­κή ενί­σχυ­ση του συστή­μα­τος υγεί­ας, με αύξη­ση του μόνι­μου προ­σω­πι­κού όλων των υγειο­νο­μι­κών υπηρεσιών.

●Επί­τα­ξη-Εθνι­κο­ποί­η­ση όλων των ιδιω­τι­κών δομών υγεί­ας και έντα­ξή τους στο δημό­σιο σύστη­μα Υγείας.

● Εξα­σφά­λι­ση των όρων δια­βί­ω­σης για όλο τον πλη­θυ­σμό (Λεφτά για τις κοι­νω­νι­κές ανά­γκες και την αντι­με­τώ­πι­ση της κατά­στα­σης, απα­γό­ρευ­ση απο­λύ­σε­ων, δια­γρα­φή χρε­ών για εργα­ζό­με­νους και λαϊ­κά στρώματα).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο