Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΣΧΜ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κοινοβούλιό της δεν νομιμοποιούνται να μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα

Καταγγελία για το νέο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Κούβας

Στις 16 Σεπτέμ­βρη, για δεύ­τε­ρη φορά μέσα σε 4 μήνες, το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο ασχο­λή­θη­κε με την Κού­βα. Δεν ήταν όμως για να την ευχα­ρι­στή­σει για τη βοή­θεια που έχει προ­σφέ­ρει στην Ευρώ­πη όπως και διε­θνώς στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας. Ούτε βέβαια ήταν για να δηλώ­σει την αντί­θε­σή του στον οικο­νο­μι­κό πόλε­μο που οι ΗΠΑ εντεί­νουν ενά­ντια στον κου­βα­νι­κό λαό ακό­μα και εν μέσω πανδημίας.

Μετά το επαί­σχυ­ντο ψήφι­σμα με τίτλο «Για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα και την πολι­τι­κή κατά­στα­ση στην Κού­βα» της 10ης Ιού­νη, το ΕΚ επα­νήρ­θε με ένα δεύ­τε­ρο ψήφι­σμα, με τίτλο «Κυβερ­νη­τι­κή κατα­στο­λή ενά­ντια στους δια­δη­λω­τές και τους πολί­τες στην Κού­βα». Είναι πλέ­ον σαφές ότι υπάρ­χει στην ΕΕ συγκρο­τη­μέ­νο αντι­κου­βα­νι­κό κέντρο που τον τελευ­ταίο και­ρό εντεί­νει δρά­ση του συντασ­σό­με­νο με την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή των ΗΠΑ.

Το ψήφι­σμα αφε­νός προ­σπα­θεί να πλή­ξει το κύρος της Κού­βας και το θαυ­μα­σμό και συμπά­θεια που εμπνέ­ει στους λαούς ακό­μα περισ­σό­τε­ρο με τη συνει­σφο­ρά της στην αγώ­να κατά της παν­δη­μί­ας. Αφε­τέ­ρου καλεί στην σε κατάρ­γη­ση της Συμ­φω­νί­ας δια­λό­γου και κυρώ­σεις σε κρα­τι­κά στε­λέ­χη της Κού­βας με στό­χο να επι­δει­νω­θεί περαι­τέ­ρω ο απο­κλει­σμός του νησιού.

Το νέο ψήφι­σμα επι­κα­λεί­ται τις λεγό­με­νες «κοι­νω­νι­κές ανα­τα­ρα­χές» που έλα­βαν χώρα στις 11 Ιού­λη σε ορι­σμέ­νες πόλεις της Κού­βας. Θυμί­ζου­με ότι τα γεγο­νό­τα της 11 Ιού­λη υπο­κι­νή­θη­καν και οργα­νώ­θη­καν από τις ΗΠΑ. Συγκε­κρι­μέ­να σε περί­που 10 σημεία της Κού­βας έγι­ναν ταρα­χές με πολύ περιο­ρι­σμέ­νη συμ­με­το­χή. Και αυτό παρά την όντως δύσκο­λη κατά­στα­ση που υπάρ­χει στο νησί λόγω του ασφυ­κτι­κού απο­κλει­σμού και παρά τις συνε­χείς προ­σπά­θειες των υπη­ρε­σιών των ΗΠΑ (συστη­μα­τι­κός χρη­μα­τι­σμός, δωρο­δο­κί­ες ή και εκβια­σμοί Κου­βα­νών, οργα­νω­μέ­νη εκστρα­τεία παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης-υπο­νό­μευ­σης αλλά και οργά­νω­σης-υπο­κί­νη­σης μέσα από τα μέσα δικτύ­ω­σης κλπ). Οι δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι δεν ήταν όλοι κακο­προ­αί­ρε­τοι και δεν αντι­με­τω­πί­στη­καν έτσι. Ορι­σμέ­νοι όμως επι­δό­θη­καν εντε­λώς απρό­κλη­τα σε βίαιες επι­θέ­σεις ενά­ντια σε (άοπλους στην Κού­βα) αστυ­νο­μι­κούς, σε βαν­δα­λι­σμούς κατα­στη­μά­των και υπη­ρε­σιών, πυρ­πό­λη­ση οχη­μά­των κλπ.

Οι πρω­τα­γω­νι­στές καλού­σαν στα μέσα δικτύ­ω­σης ξεδιά­ντρο­πα τις ΗΠΑ σε επέμ­βα­ση. Η γελοία προ­σπά­θεια των κυρί­αρ­χων ΜΜΕ να κατα­σκευά­σουν εικό­να γενι­κευ­μέ­νης εξέ­γερ­σης με ωμά ψεύ­δη, ακό­μα και με πλά­να από δια­δη­λώ­σεις σε άλλες χώρες, ξεσκε­πά­στη­κε στο διαδίκτυο.

Την επό­με­νη μέρα ο κου­βα­νι­κός λαός ξεχύ­θη­κε στο δρό­μο μαζι­κά στη­ρί­ζο­ντας την επα­νά­στα­ση και απα­ντώ­ντας στην από­πει­ρα ενορ­χή­στρω­σης ενός «ξεσπά­σμα­τος αγα­νά­κτη­σης» από τον ιμπε­ρια­λι­σμό, ως προ­οί­μιο άμε­σης επέμ­βα­σης. Οι μόνοι που συνε­λή­φθη­σαν και δικά­στη­καν είναι οι φυσι­κοί αυτουρ­γοί ποι­νι­κών αδι­κη­μά­των. Οι ανη­συ­χού­ντες ευρω­παί­οι δεν παρου­σιά­ζουν κανέ­να όνο­μα βασα­νι­σθέ­ντος, εξα­φα­νι­σμέ­νου «δια­δη­λω­τή.

Εάν η Ευρω­βου­λή και οι Ευρω­παϊ­κές κυβερ­νή­σεις ανη­συ­χούν για τον κου­βα­νι­κό λαό, δεν έχουν παρά να απαι­τή­σουν την άμε­ση άρση του οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού απο­κλει­σμού που στραγ­γα­λί­ζει την Κού­βα εδώ και πάνω από 62 χρό­νια – μαζί με τις 243 νέες δια­τά­ξεις που εμπο­δί­ζουν τον ανε­φο­δια­σμό του νησιού ακό­μα και σε είδη πρώ­της ανά­γκης για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

Οι κυβερ­νή­σεις των κρα­τών-μελών της ΕΕ συστη­μα­τι­κά εκτο­ξεύ­ουν κατά των λαών τους τόνους ασφυ­ξιο­γό­νων, πλα­στι­κές σφαί­ρες, τραυ­μα­τί­ζουν και αφή­νουν ανά­πη­ρους δια­δη­λω­τές, παρα­κο­λου­θούν και φακε­λώ­νουν τους πάντες, έχουν εξα­πο­λύ­σει τις “αντι­τρο­μο­κρα­τι­κές” υπη­ρε­σί­ες τους να συλ­λαμ­βά­νουν, παρα­κο­λου­θούν, αρπά­ζουν και τρα­μπου­κί­ζουν όποιον θέλουν. Είναι πραγ­μα­τι­κά αστείο να εγκα­λούν την Κού­βα για την υπο­δειγ­μα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση της ξενο­κί­νη­της προ­βο­κά­τσιας της 11ης Ιούλη.

Κατα­δι­κά­ζου­με τη νέα αυτή επί­θε­ση κατά της Κούβας!

Απαι­τού­με άμε­ση άρση του δολο­φο­νι­κού αποκλεισμού!

Απαι­τού­με από τις Ευρω­παϊ­κές κυβερ­νή­σεις (οι οποί­ες κάθε χρό­νο τυπι­κά κατα­δι­κά­ζουν τον απο­κλει­σμό στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών), να μην εφαρ­μό­ζουν τις δια­τά­ξεις του εμπάρ­γκο που εμπο­δί­ζουν τις οικο­νο­μι­κές συναλ­λα­γές μετα­ξύ Ευρώ­πης και Κούβας.

Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση άμε­σα να ξεμπλο­κά­ρει τα εμβά­σμα­τα προς την Κού­βα (πολύ περισ­σό­τε­ρο για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας).

Δια­τρα­νώ­νου­με την αλλη­λεγ­γύη μας προς τον κου­βα­νι­κό λαό που μαζί με την κυβέρ­νη­σή του, με πνεύ­μα διε­θνούς αλλη­λεγ­γύ­ης, με θάρ­ρος και αξιο­πρέ­πεια υπε­ρα­σπί­ζε­ται την Επα­νά­στα­ση, την κυριαρ­χία και το δικαί­ω­μά του, να ακο­λου­θή­σει τον δρό­μο που επέλεξε.

20/9/2021

Πολι­τι­στι­κός Σύλ­λο­γος Χοσέ Μαρ­τί – Αλλη­λεγ­γύη με την Κούβα

 

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο