Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πτέραρχος προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ μπορεί να εμπλακούν σε πόλεμο με την Κίνα το 2025

Αμε­ρι­κα­νός πτέ­ραρ­χος προει­δο­ποί­η­σε πως θεω­ρεί πως υπάρ­χει υψη­λός κίν­δυ­νος οι ΗΠΑ να εμπλα­κούν σε πόλε­μο με την Κίνα το 2025, πιθα­νό­τα­τα για την Ταϊ­βάν, καλώ­ντας τους άνδρες του να είναι έτοι­μοι να δώσουν μάχη τη χρο­νιά αυτή.

«Ελπί­ζω πως κάνω λάθος. Το ένστι­κτό μου μού λέει ότι θα πολε­μή­σου­με το 2025», έγρα­ψε ο Μάικλ Μίνι­χαν, πτέ­ραρ­χος της αμε­ρι­κα­νι­κής Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας, σε εσω­τε­ρι­κό υπό­μνη­μα, την αυθε­ντι­κό­τη­τα του οποί­ου επι­βε­βαί­ω­σε χθες Παρα­σκευή το αμε­ρι­κα­νι­κό Πεντά­γω­νο στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Ο πρό­ε­δρος της Κίνας, ο Σι Τζιν­πίνγκ, θα δια­θέ­τει «την ομά­δα, το κίνη­τρο και την ευκαι­ρία» το 2025, κρί­νει ο ανώ­τα­τος αξιω­μα­τι­κός του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού, προ­βλέ­πο­ντας πως οι εκλο­γές που θα διε­ξα­χθούν το 2024 στη νήσο θα δώσουν στον κινέ­ζο ηγέ­τη «λόγο» να ανα­λά­βει δράση.

Οι εκλο­γές του 2024 στις ΗΠΑ θα προ­σφέ­ρουν εξάλ­λου στο Πεκί­νο μια Αμε­ρι­κή με «απο­σπα­σμέ­νη προ­σο­χή», θεω­ρεί επίσης.

Στο υπό­μνη­μά του, καλεί τους άνδρες του να εκπαι­δευ­τούν για μάχη, μετα­ξύ άλλων στη σκο­πο­βο­λή: «Σημα­δέψ­τε στο κεφά­λι», νου­θε­τεί ο πτέραρχος.

Τον Αύγου­στο, η Κίνα προ­χώ­ρη­σε σε μεγά­λα στρα­τιω­τι­κά γυμνά­σια γύρω από την Ταϊ­βάν, σε επί­δει­ξη δύνα­μης άνευ προη­γου­μέ­νου, σε αντί­ποι­να για την επί­σκε­ψη που έκα­νε στη νήσο η Νάν­σι Πελό­σι, η τότε πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντιπροσώπων.

Η Κίνα θεω­ρεί τη νήσο των 24 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων επαρ­χία της, που μένει να επα­νε­νω­θεί με την ηπει­ρω­τι­κή χώρα από το τέλος του εμφυ­λί­ου πολέ­μου, το 1949.

Βλέ­πει με εντει­νό­με­νη δυσα­ρέ­σκεια τη σύσφιγ­ξη των σχέ­σε­ων τα τελευ­ταία χρό­νια ανά­με­σα στην Ταϊ­πέι και την Ουά­σιγ­κτον, που προ­σφέ­ρει στην Ταϊ­βάν στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια εδώ και δεκαετίες.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο