Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια θα φέρει η «Ζηνοβία» από το Σάββατο

Θερ­μο­κρα­σί­ες αρκε­τά κάτω από το μηδέν και κατά τόπους παγε­τός σημειώ­θη­καν τις πρω­ι­νές ώρες στα ηπει­ρω­τι­κά κυρί­ως τμή­μα­τα της Ελλά­δας, τόσο της Βόρειας όσο και της Νότιας, χωρίς πάντως αυτές οι χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες να σχε­τί­ζο­νται με την επερ­χό­με­νη κακο­και­ρία «Ζηνο­βία».

Οι χαμη­λό­τε­ρες ελά­χι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες, σύμ­φω­να με το δίκτυο αυτό­μα­των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr, κατα­γρά­φη­καν το πρωί της Πέμ­πτης στη Βου­τύ­ρω του Καρ­πε­νη­σί­ου (-4,5), στη Βωβού­σα Ιωαν­νί­νων (-4,2), στο Νευ­ρο­κό­πι (-4), στην Τρί­πο­λη (-3,9), στο Βαρι­κό Φλώ­ρι­νας (-3,4) και στη Βυτί­να Αρκα­δί­ας (-3,3 βαθμοί).

Οι θερ­μο­κρα­σί­ες που επι­κρα­τούν στη χώρα μας, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, κυμαί­νο­νται σε ελα­φρώς χαμη­λό­τε­ρα ‑της τάξης του ενός έως τριών βαθ­μών- από τα κανο­νι­κά για την επο­χή επί­πε­δα. Τις επό­με­νες ημέ­ρες όμως, ανα­μέ­νε­ται περαι­τέ­ρω σημα­ντι­κή πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας (έως και δέκα βαθ­μούς κάτω από τις κλι­μα­τι­κές τιμές) η οποία θα σχε­τί­ζε­ται με την κακο­και­ρία «Ζηνο­βία» και τις αρκτι­κές αέριες μάζες που θα τη συνο­δεύ­ουν. Αντί­θε­τα, όπως συνη­θί­ζε­ται σε περι­πτώ­σεις ψυχρών εισβο­λών στη χώρα μας, στη Δυτι­κή και στη Βόρεια Ευρώ­πη θα επι­κρα­τή­σουν πολύ θερ­μές αέριες μάζες, έως και δέκα βαθ­μούς πάνω από τις κλι­μα­τι­κές τιμές.

Πολύ ψυχρές αέριες μάζες αρκτι­κής προ­έ­λευ­σης θα κινη­θούν προς τη χώρα μας από τις βρα­δι­νές ώρες της Παρα­σκευ­ής, προ­κα­λώ­ντας σημα­ντι­κή πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας και κακο­και­ρία με αμι­γώς χει­με­ρι­νά χαρα­κτη­ρι­στι­κά από το Σάβ­βα­το 28/12 έως τη Δευ­τέ­ρα 30/12.

Η κακο­και­ρία, που ονο­μά­στη­κε Ζηνο­βία από το meteo του Αστε­ρο­σκο­πεί­ου, θα εντο­πί­ζε­ται κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά και νότια τμή­μα­τα της χώρας, όπου εκτός από τις τοπι­κά ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες θα εκδη­λω­θούν και χιο­νο­πτώ­σεις, οι οποί­ες θα επη­ρε­ά­σουν κατά τόπους και περιο­χές με χαμη­λό υψό­με­τρο. Παράλ­λη­λα, πολύ θυελ­λώ­δεις άνε­μοι βορεί­ων διευ­θύν­σε­ων θα επι­κρα­τή­σουν στα ανα­το­λι­κά ηπει­ρω­τι­κά και το Αιγαίο.

Η Ζηνο­βία ήταν βασί­λισ­σα της Παλ­μύ­ρας, ρωμαϊ­κής αποι­κί­ας στη σημε­ρι­νή Συρία, που βασί­λευ­σε από το 267 ή 268 μέχρι το 272 μ.Χ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο