Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας

Πυκνώ­νουν τα σύν­νε­φα πολέ­μου στα σύνο­ρα Ουκρα­νί­ας και Ρωσί­ας. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ συγκε­ντρώ­νο­νται στρα­τεύ­μα­τα και η Ρωσία δηλώ­νει πως «λαμ­βά­νει μέτρα» για απει­λη­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα. Το ΝΑΤΟ συγκα­λεί αύριο έκτα­κτη σύνο­δο υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών και Άμυνας.

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάι­ντεν, είχε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον Ρώσο ομό­λο­γό του Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, όπως ανα­κοί­νω­σε ο Λευ­κός Οίκος. Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, πρό­τει­νε την διε­ξα­γω­γή μιας συνό­δου κορυ­φής σε τρί­τη χώρα. Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση, ο Μπάι­ντεν ζήτη­σε από τον Πού­τιν να συμ­βά­λει στη «μεί­ω­ση των εντά­σε­ων» και του πρό­τει­νε να συνα­ντη­θούν «σε μια τρί­τη χώρα» εντός των επό­με­νων μηνών ώστε «να οικο­δο­μή­σου­με μια στα­θε­ρή και προ­βλέ­ψι­μη σχέ­ση με τη Ρωσία».

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος υπο­στή­ρι­ξε ότι η Ουά­σινγ­κτον θα υπε­ρα­σπι­στεί τα εθνι­κά συμ­φέ­ρο­ντά της απέ­να­ντι στις ενέρ­γειες της Ρωσί­ας, ανα­φε­ρό­με­νος σε κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σεις και σε παρέμ­βα­ση στις εκλογές.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του Λευ­κού Οίκου, ο Μπάι­ντεν εξέ­φρα­σε την ανη­συ­χία του «για την αιφ­νι­δια­στι­κή συγκέ­ντρω­ση ρωσι­κών μονά­δων στην κατε­χό­με­νη Κρι­μαία και στα σύνο­ρα με την Ουκρα­νία». Ανέ­φε­ρε επί­σης ότι οι ΗΠΑ παρα­μέ­νουν δεσμευ­μέ­νες στην εθνι­κή κυριαρ­χία και την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της Ουκρανίας.

Η Μόσχα «λαμβάνει μέτρα» για την απειλητική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία λαμ­βά­νει μέτρα ως απά­ντη­ση στην απει­λη­τι­κή στρα­τιω­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα του ΝΑΤΟ, και οι μεγά­λες στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις που πραγ­μα­το­ποιού­με όπως και οι αιφ­νί­διες επι­θε­ω­ρή­σεις έδει­ξαν την πλή­ρη ετοι­μό­τη­τα του ρωσι­κού στρα­τού να εγγυ­η­θεί την ασφά­λεια της χώρας, δήλω­σε ο Ρώσος υπουρ­γός Άμυ­νας Σερ­γκεί Σόιγκου.

«Αντι­δρώ­ντας στην απει­λη­τι­κή για την Ρωσία στρα­τιω­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα της συμ­μα­χί­ας λάβα­με τα αντί­στοι­χα μέτρα» δήλω­σε ο Ρώσος υπουργός.

Ο Σόι­γκου είπε ότι το ΝΑΤΟ προ­τί­θε­ται να ανα­πτύ­ξει 40.000 στρα­τιώ­τες και 15.000 στρα­τιω­τι­κό προ­σω­πι­κό κοντά στα σύνο­ρα με την Ρωσία. Ανέ­φε­ρε επί­σης ότι αυτή τη στιγ­μή αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα μετα­φέ­ρο­νται από το ηπει­ρω­τι­κό τμή­μα της Βορεί­ου Αμε­ρι­κής στην Ευρώ­πη. «Γίνε­ται μετα­κί­νη­ση στρα­τευ­μά­των στην Ευρώ­πη κοντά στα ρωσι­κά σύνο­ρα. Οι βασι­κές δυνά­μεις συγκε­ντρώ­νο­νται στις περιο­χές πλη­σί­ον της Μαύ­ρης Θάλασ­σας και στην περιο­χή της Βαλ­τι­κής», δήλω­σε ο Ρώσος υπουρ­γός, βάζο­ντας στο κάδρο και την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, μέσω της οποί­ας γίνε­ται η δια­κί­νη­ση στρα­τευ­μά­των προς την συνο­ριο­γραμ­μή με την Ρωσία κατά μήκος της Μαύ­ρης Θάλασσας.

Νωρί­τε­ρα ο Ρώσος υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Ρια­μπ­κόφ, δήλω­σε ότι «οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες είναι αντί­πα­λός μας και κάνουν οτι­δή­πο­τε που μπο­ρεί να υπο­νο­μεύ­σει την θέση της Ρωσί­ας στην διε­θνή σκη­νή», λέγο­ντας ότι τα πολε­μι­κά τους πλοία πρέ­πει να μεί­νουν μακριά από την Κρι­μαία «για το καλό τους», χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την ανά­πτυ­ξή τους στην Μαύ­ρη Θάλασ­σα ως πρό­κλη­ση σχε­δια­σμέ­νη για να δοκι­μά­σει τα νεύ­ρα της Ρωσίας.

«Δεν βλέ­που­με κανέ­να άλλο στοι­χείο στην προ­σέγ­γι­σή τους. Αυτά είναι τα συμπε­ρά­σμα­τά μας», δήλω­σε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ

Αύριο ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ, θα συνα­ντη­θεί με τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, Άντο­νι Μπλίν­κεν και με τον υπουρ­γό Άμυ­νας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, στην έδρα του ΝΑΤΟ. Πρό­κει­ται για την τρί­τη συνε­χό­με­νη συνά­ντη­ση που θα έχει ο γγ του ΝΑΤΟ με τους δύο υπουργούς.

Θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί επί­σης βιντε­ο­διά­σκε­ψη του Βόρειο­α­τλα­ντι­κού Συμ­βου­λί­ου με τη συμ­με­το­χή των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών του ΝΑΤΟ και των υπουρ­γών Άμυ­νας του ΝΑΤΟ.

Με φυσι­κή παρου­σία θα συμ­με­τά­σχουν οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών και Άμυ­νας των ΗΠΑ, οι οποί­οι βρί­σκο­νται στις Βρυξέλλες.

Πηγή: 902.gr

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο