Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πυλαία: Δημοτική αρχή και κυβερνήσεις συνυπεύθυνοι για το πρόβλημα της σχολικής στέγης

Η Τομε­α­κή Οργά­νω­ση Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΚΚΕ χαι­ρε­τί­ζει τους εκα­το­ντά­δες γονείς από τα σχο­λεία της Πυλαί­ας που πήραν μέρος στις κινη­το­ποι­ή­σεις τις προη­γού­με­νες μέρες με αφορ­μή την κατάρ­ρευ­ση της ορο­φής στο 4ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο. «Όλους αυτούς που αγα­να­κτούν, που αντι­λαμ­βά­νο­νται ότι δεν είναι δυνα­τό το 2021 να στέλ­νου­με τα παι­διά μας στο σχο­λείο και να ανα­ρω­τιό­μα­στε αν θα επι­στρέ­ψουν σώα στο σπί­τι», σημειώ­νει η ΤΟ Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΚΚΕ, τονί­ζο­ντας ότι «Στη­ρί­ζου­με τον αγώ­να τους για νέα και σύγ­χρο­να σχολεία».

Στην ανα­κοί­νω­σή της επισημαίνει:

«Το συγκε­κρι­μέ­νο περι­στα­τι­κό δεν ήταν κεραυ­νός εν αιθρία και συσ­σω­ρευό­ταν εδώ και και­ρό η αγα­νά­κτη­ση των γονιών. Άλλω­στε τα γεγο­νό­τα μιλούν από μόνα τους:

Πέρυ­σι έπε­σε ανε­μι­στή­ρας σε σχο­λείο της Θεσ­σα­λο­νί­κης, πρό­περ­σι υπήρ­χαν ποντί­κια στις αίθου­σες του Ειδι­κού Σχο­λεί­ου στην Πυλαία.

Την ίδια ώρα τα παι­διά μας στοι­βά­ζο­νται εν μέσω παν­δη­μί­ας σε 28άρια τμή­μα­τα με υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα-λάστι­χο. Το κτι­ρια­κό πρό­βλη­μα των σχο­λεί­ων της ΔΕ Πυλαί­ας είναι γνω­στό χρό­νια τώρα. Τα παι­διά που δεν χωρού­σαν στα κτί­ρια των Δημο­τι­κών είναι σήμε­ρα μαθη­τές στα Γυμνά­σια και ούτε εδώ χωράνε.

Ο αριθ­μός των μαθη­τών που φοι­τούν στα σχο­λεία του δήμου είναι και αυτός γνω­στός (π.χ. το 2ο Γυμνά­σιο Πυλαί­ας χτί­στη­κε για 350 παι­διά ενώ φοι­τούν σήμε­ρα 550 παι­διά). Το γεγο­νός ότι εργα­στή­ρια, γρα­φεία καθη­γη­τών χρη­σι­μο­ποιού­νται για αίθου­σες διδα­σκα­λί­ας είναι και αυτό γνωστό.

Τα προ­βλή­μα­τα των σχο­λεί­ων του δήμου όπως οι ελλεί­ψεις καθη­γη­τών (π.χ. Γυμνά­σιο Φιλύ­ρου), σχο­λι­κών φυλά­κων, καθα­ρι­στριών, οι ελλεί­ψεις σε υλι­κά κλπ. είναι και αυτά γνωστά.

Κι όμως δεν είναι της μοί­ρας μας γρα­φτό να ζού­με έτσι… Η κατά­στα­ση στα σχο­λεία είναι απο­τέ­λε­σμα της επι­λο­γής όλων των κυβερ­νή­σε­ων που πέρα­σαν τα τελευ­ταία χρό­νια. Και αυτό για­τί υπο­λο­γί­ζουν ως κόστος τη στοι­χειώ­δη ικα­νο­ποί­η­ση των μορ­φω­τι­κών ανα­γκών των παι­διών του λαού, έχουν δια­με­τρι­κά αντί­θε­τες προτεραιότητες.

Η διοί­κη­ση του Δήμου Πυλαί­ας — Χορ­τιά­τη, ακο­λου­θώ­ντας τις κυβερ­νη­τι­κές επι­τα­γές, είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ, δεν φτιά­χνει και­νούρ­για σχο­λεία, δεν απαι­τεί προ­σω­πι­κό που να καλύ­πτει τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες, δεν ζητά παρα­πά­νω χρη­μα­το­δό­τη­ση, αλλά προ­χω­ρά στη φορο­λο­γία όλων των κατοί­κων του δήμου με το ειδι­κό τέλος για την ανέ­γερ­ση σχο­λεί­ων (21 λεπτά/τετραγωνικό μέτρο το έτος στους λογα­ρια­σμούς της ΔΕΗ).

Αυτή είναι η πηγή των δει­νών στα σχο­λεία. Γι’ αυτό προ­σπα­θούν να κρύ­ψουν ότι οι δαπά­νες για την Παι­δεία έχουν μειω­θεί κατά 1,8 δισ. ευρώ στα τελευ­ταία 11 χρό­νια. Ότι το 30% των σχο­λι­κών κτι­ρί­ων είναι 50ετίας, ενώ στο 70% είναι η περι­κο­πή των κρα­τι­κών κον­δυ­λί­ων για τη Σχο­λι­κή Στέγη.

Χρό­νια τώρα, όλες οι κυβερ­νή­σεις μάς φλο­μώ­νουν στα ψέμα­τα και μας λένε ότι το σχο­λείο “ανα­βαθ­μί­ζε­ται”, ότι δήθεν γίνε­ται “σύγ­χρο­νο”. Πόσο σύγ­χρο­νο είναι το σχο­λείο που δεν έχει υπο­στεί έλεγ­χο για αντι­σει­σμι­κή και αντι­πλημ­μυ­ρι­κή θωρά­κι­ση; Που πέφτουν οι ορο­φές του; Που δια­χω­ρί­ζει και βάζει ταμπέ­λες σε μικρά παι­διά αντί να τα βοη­θή­σει για να προ­κό­ψουν όλα; Πόσο σύγ­χρο­νο είναι το σχο­λείο που ψάχνει να βρει πόρους για­τί το κρά­τος δεν του δίνει τα ανα­γκαία χρή­μα­τα; Πόσο παι­δα­γω­γός είναι ο εκπαι­δευ­τι­κός που “αξιο­λο­γεί­ται” για το αν ανα­ζη­τά χορη­γούς; Τέτοιο σχο­λείο προ­βλέ­πει και ο νόμος Κερα­μέ­ως. Σε αυτό το σχο­λείο πρέ­πει να αντι­δρά­σου­με από κοι­νού με τους εκπαι­δευ­τι­κούς (που η απερ­γία τους κρί­θη­κε παρά­νο­μη!!) και τα παι­διά μας.

Τίπο­τα από αυτά που δικαιού­μα­στε εμείς και τα παι­διά μας δεν είναι πολυτέλεια.

Τελι­κά, μετά τους απο­φα­σι­στι­κούς αγώ­νες των γονιών και εκπαι­δευ­τι­κών ο Δήμος Πυλαί­ας – Χορ­τιά­τη ανα­γκά­στη­κε στην από­φα­ση να προ­χω­ρή­σει μελέ­τη για χτί­σι­μο ενός νέου σχο­λεί­ου, χωρίς βέβαια σε καμία περί­πτω­ση αυτή η εξέ­λι­ξη να λύνει την εκρη­κτι­κή κατά­στα­ση που κυριαρχεί.

Καλού­με όλους τους φορείς της σχο­λι­κής κοι­νό­τη­τας σε κάθε σχο­λείο να αντι­στα­θούν οργα­νω­μέ­να, αλλά και κάθε εργα­ζό­με­νο να στη­ρί­ξει τους αγώ­νες τους, να βαδί­σουν σε κοι­νό συντο­νι­σμό και να βάλουν στο στό­χα­στρο τον πραγ­μα­τι­κό ένο­χο. Την πολι­τι­κή που βάζει σε κίν­δυ­νο τα παι­διά μας και απαι­τεί συνε­χώς να βάζου­με όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το γερα­σμέ­νο δρό­μο “του σχο­λεί­ου για λίγους” τον ξέρου­με. Και­ρός να περ­πα­τή­σου­με τον δρό­μο του σύγ­χρο­νου σχο­λεί­ου για όλους.

Η μάχη της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας για να δημιουρ­γή­σει ένα καλύ­τε­ρο αύριο για τα παι­διά της μπο­ρεί να γίνει νικη­φό­ρα. Οι αγω­νί­ες και τα όνει­ρα των μαθη­τών μπο­ρούν να βρουν διέ­ξο­δο. Σας καλού­με σε αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, που μπο­ρεί να εγγυ­η­θεί ότι η οργά­νω­ση της λαϊ­κής αντε­πί­θε­σης θα έχει συνέ­χεια , ώστε να ανοί­ξει ο δρό­μος για μια κοι­νω­νία που θα ‘χει στο νου της το παιδί.

Αυτή είναι η ελπί­δα! Μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει τον λαό, βαδί­ζο­ντας απο­φα­σι­στι­κά στον δρό­μο της ανατροπής».

mathites synaylia pylaia 5

Επιτυχημένη συναυλία διαμαρτυρίας στην Πυλαία για το κτιριακό πρόβλημα

Συναυ­λία δια­μαρ­τυ­ρί­ας  για το κτι­ρια­κό πρό­βλη­μα του 4ου Δημο­τι­κού Σχο­λεί­ου της περιο­χής πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χθες, στο «Πέτρι­νο» πολι­τι­στι­κό κέντρο της Πυλαί­ας, από την Ένω­ση Γονέ­ων και τους Συλ­λό­γους Γονέ­ων των σχο­λεί­ων του Δήμου Πυλαί­ας — Χορ­τιά­τη. Στην συναυ­λία συμ­με­τεί­χαν συγκρο­τή­μα­τα από μαθη­τές του Μου­σι­κού Σχο­λεί­ου Θεσσαλονίκης.

Ακό­μα δια­βά­στη­κε ψήφι­σμα το οποίο ανέφερε:

Οι Σύλ­λο­γοι Γονέ­ων και η Ένω­ση Γονέ­ων των σχο­λεί­ων του Δήμου Πυλαί­ας Χορ­τιά­τη, με αφορ­μή και την πτώ­ση της ορο­φής στο 4ο δημο­τι­κό σχο­λείο Πυλαί­ας ζητά­νε «την άμε­ση αντι­με­τώ­πι­ση των μεγά­λων προ­βλη­μά­των της σχο­λι­κής στέ­γης στα σχο­λεία του Δήμου Πυλαί­ας- Χορτιάτη.

«Η πτώ­ση της ορο­φής στο 4ο δημο­τι­κό σχο­λείο Πυλαί­ας είναι το “κερα­σά­κι στην τούρ­τα” της άσχη­μης κατά­στα­σης που αντι­με­τω­πί­ζουν τα σχο­λεία μας. Είναι συνέ­πεια της πολι­τι­κής όλων των κυβερ­νή­σε­ων, πολ­λά χρό­νια τώρα (υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση, κατάρ­γη­ση ΟΣΚ, αύξη­ση αριθ­μού μαθη­τών ανά τάξη κα). Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο τον τελευ­ταίο μήνα είχα­με τρία αντί­στοι­χα περι­στα­τι­κά σε διά­φο­ρα σχο­λεία της χώρας με τελευ­ταίο το ξήλω­μα των στε­γά­στρων σε σχο­λείο της Ζακύν­θου», ανα­φέ­ρε­ται στο ψήφι­σμα που εγκρίθηκε.

Όπως τονί­ζε­ται: «Το κτι­ρια­κό πρό­βλη­μα στο Δήμο Πυλαί­ας Χορ­τιά­τη είναι γνω­στό εδώ και πάρα πολ­λά χρό­νια. Η Ένω­ση Γονέ­ων, οι Σύλ­λο­γοι γονέ­ων έχουν επα­νει­λημ­μέ­να θέση ζητή­μα­τα που αφο­ρά την συντή­ρη­ση, την λει­τουρ­γία, την ασφά­λεια των σχο­λι­κών κτη­ρί­ων, την ανά­γκη να χτι­στούν νέα σχο­λεία. Τώρα είναι η ώρα να λυθούν τα χρό­νια προβλήματα.

Δεν μπο­ρού­με να δεχθού­με την υπο­βάθ­μι­ση των σχο­λεί­ων, την υπο­βάθ­μι­ση της ποιό­τη­τας της παι­δεί­ας και της εκπαί­δευ­σης των παι­διών μας. Δεν μπο­ρού­με να ανε­χθού­με πια τα παι­διά μας να φοι­τούν σαν “παστές σαρ­δέ­λες” μέσα σε αίθου­σες των 12 τετρα­γω­νι­κών όπως τα παι­διά στο 2ο γυμνά­σιο. Δεν θέλου­με τα παι­διά μας να μην έχουν σχο­λι­κές αυλές που να μπο­ρούν να τρέ­ξουν και να παί­ξουν, δεν θέλου­με αυλές γεμά­τες με kibo. Δεν θέλου­με τα παι­διά μας να φοι­τούν σε σχο­λεία με ποντί­κια όπως το Ειδι­κό Σχο­λείο στη Πυλαία. Δεν θέλου­με τα παι­διά μας να μην μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποιούν τις αίθου­σες τους όπως τα παι­διά του μου­σι­κού σχο­λεί­ου που δεν μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν την αίθου­σα εκδη­λώ­σε­ων τους για­τί τρέ­χουν τα νερά και φοβού­νται μην πέσει η ορο­φή στο κεφά­λι τους. Δεν θέλου­με τα παι­διά μας να ανα­γκά­ζο­νται να κάνουν αμέ­τρη­τα χιλιό­με­τρα για να πάνε στο σχο­λείο όπως τα παι­διά της Πυλαί­ας που πάνε από την Πυλαία μέχρι το αερο­δρό­μιο για να κάνουν μάθη­μα στα πρά­σι­να φανά­ρια ή μέχρι το πανό­ρα­μα για να πάνε στο νηπιαγωγείο.

  • Τώρα πρέ­πει να δοθούν λύσεις από αυτούς που έχουν τις ευθύ­νες. Να στα­μα­τή­σει πια το πιγκ-πογκ τον ευθυ­νών μετα­ξύ δήμου, περι­φέ­ρειας, υπουρ­γεί­ου παι­δεί­ας και κυβέρνησης.
  • Καλού­με τη Δημο­τι­κή Αρχή και κάθε αρμό­διο φορέα να ανα­λά­βει τις ευθύ­νες του έστω και τώρα, πριν ξανα­προ­κύ­ψει άλλο ένα ”μεμο­νω­μέ­νο περι­στα­τι­κό” με τρα­γι­κές συνέπειες.
  • Οι γονείς ενω­μέ­νοι και απο­φα­σι­σμέ­νοι παλεύ­ου­με ώστε με αφορ­μή το τελευ­ταίο γεγο­νός να δοθεί ορι­στι­κή λύση στα κτι­ρια­κά προ­βλή­μα­τα των σχολείων».

Απαι­τούν:

Άμε­ση ανέ­γερ­ση νέων σύγ­χρο­νων σχολείων.

  • Άμε­σο προ­σει­σμι­κό έλεγ­χο όλων των κτιρίων.
  • Άμε­σο έλεγ­χο της δομι­κής και της μη δομι­κής τρω­τό­τη­τας των σχο­λι­κών κτιρίων.
  • Άμε­ση συντή­ρη­ση των σχο­λεί­ων και επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των (Kibo, στε­γα­νο­ποί­η­ση, βάψιμο).
  • Από­δο­ση ευθυ­νών για το συμ­βάν στο 4ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο Πυλαίας.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο