Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πυλαία Θεσσαλονίκης: Δυναμική κινητοποίηση για ασφαλή σχολεία — Αποδοκιμάστηκε η αντιδήμαρχος Παιδείας

Συγκέ­ντρω­ση και πορεία στο κέντρο της Πυλαί­ας Θεσ­σα­λο­νί­κης πραγ­μα­το­ποί­η­σαν το από­γευ­μα κάτοι­κοι και γονείς, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι για το ζήτη­μα της σχο­λι­κής στέ­γης στον Δήμο Πυλαί­ας-Χορ­τιά­τη και απαι­τώ­ντας να απο­δο­θούν ευθύ­νες για το πρό­σφα­το συμ­βάν στο 4ο Δημο­τι­κό Σχολείο.

Το κάλε­σμα απηύ­θυ­νε που Σύλ­λο­γος Γονέ­ων Δήμου Πυλαί­ας-Χορ­τιά­τη αντα­πο­κρί­θη­κε πλή­θος κόσμου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων φορέ­ων του γονεϊ­κού και εκπαι­δευ­τι­κού κινή­μα­τος από την ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Μετα­ξύ άλλων στην συγκέ­ντρω­ση παρα­βρέ­θη­καν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Γιάν­νης Δελής και Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης, δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» στο Δήμο Πυλαί­ας-Χορ­τιά­τη, εκπρό­σω­ποι του Σωμα­τεί­ου Μισθω­τών Τεχνι­κών Μακε­δο­νί­ας, του Συν­δι­κά­του Οικο­δό­μων Θεσ­σα­λο­νί­κης και των Συλ­λό­γων Γυναι­κών (ΟΓΕ) Πυλαί­ας και Χορτιάτη.

Από τις παρεμ­βά­σεις των εκπρο­σώ­πων των Συλ­λό­γων Γονέ­ων ανα­δεί­χθη­κε ότι περισ­σεύ­ουν τα προ­βλή­μα­τα στα σχο­λεία του Δήμου, τόσο εξαι­τί­ας της υπο­συ­ντή­ρη­σης, όσο και λόγω της έλλει­ψης υποδομών.

Στη συγκέ­ντρω­ση μίλη­σε ο Νίκος Στε­φά­νου, πρό­ε­δρος της Ένω­σης Γονέ­ων Πυλαί­ας — Χορ­τιά­τη. Κατήγ­γει­λε την πολι­τι­κή υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και την απα­ρά­δε­κτη λογι­κή «κόστους οφέ­λους» που ακο­λου­θούν δια­χρο­νι­κά κυβερ­νή­σεις και οι δημο­τι­κές αρχές και τόνι­σε: «Οι γονείς δεν μπο­ρού­με να ανε­χθού­με τα παι­διά μας να φοι­τούν σαν παστές σαρ­δέ­λες μέσα σε αίθου­σες των 12 τ.μ. όπως τα παι­διά στο 2ο γυμνά­σιο, να μην έχουν σχο­λι­κές αυλές, να φοι­τούν σε σχο­λεία μαζί με ποντί­κια όπως το Ειδι­κό σχο­λείο Πυλαί­ας. Δεν θέλου­με να μην μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποιούν τις αίθου­σες εκδη­λώ­σε­ων όπως στο Μου­σι­κό Σχο­λείο για­τί τρέ­χουν τα νερά και φοβού­νται μην πέσει η ορο­φή στο κεφά­λι τους. Δεν θέλου­με να κάνουν αμέ­τρη­τα χιλιό­με­τρα όπως τα Παι­διά της Πυλαί­ας που πάνε για μάθη­μα στα “Πρά­σι­να Φανά­ρια”, ή μέχρι το Πανό­ρα­μα για να πάνε στο νηπια­γω­γείο».

Με τη μαχη­τι­κή πορεία που ακο­λού­θη­σε στους δρό­μους της Πυλαί­ας, γονείς και μαθη­τές πρό­βα­λαν τις διεκ­δι­κή­σεις τους μέσα από συν­θή­μα­τα όπως «ελέγ­ξτε τη στέ­γη τη σχο­λι­κή μην πέσει στα παι­διά μας η ορο­φή», «χτί­στε σχο­λεία και όχι δημαρ­χεία», «δώστε λεφτά για την παι­δεία, φτιάξ­τε στην Πυλαία, άμε­σα σχο­λεία», «τέρ­μα πια στην κοροϊ­δία, δώστε λεφτά για τα σχο­λεία».

Σε ανα­κοί­νω­σή του, ο Σύλ­λο­γος Γονέ­ων Δήμου Πυλαί­ας-Χορ­τιά­τη την άμε­ση ανέ­γερ­ση νέων σύγ­χρο­νων σχο­λεί­ων, άμε­σο προ­σει­σμι­κό έλεγ­χο όλων των κτη­ρί­ων, άμε­σο έλεγ­χο της δομι­κής και της μη δομι­κής τρω­τό­τη­τας των σχο­λι­κών κτη­ρί­ων, άμε­ση συντή­ρη­ση των σχο­λεί­ων και επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των (kibo, στε­γα­νο­ποί­η­ση, βάψι­μο) και από­δο­ση ευθυ­νών για το συμ­βάν στο 4ο δημο­τι­κό σχο­λείο Πυλαίας.

Προκλητική η αντιδήμαρχος Παιδείας

Τις απο­δο­κι­μα­σί­ες των συγκε­ντρω­μέ­νων προ­κά­λε­σε η παρου­σία της αντι­δη­μάρ­χου Παι­δεί­ας του Δήμου Πυλαί­ας-Χορ­τιά­τη Ελ. Γιαν­νού­δη η οποία από το βήμα του μικρο­φώ­νου επι­χεί­ρη­σε προ­κλη­τι­κά να κάνει το «άσπρο-μαύ­ρο» και να δια­φη­μί­σει ως απά­ντη­ση στις λαϊ­κές ανά­γκες έργα σχο­λι­κής στέ­γης που εδώ και δεκα­ε­τί­ες διεκ­δι­κού­νται και ακό­μη βρί­σκο­νται στο στά­διο των εξαγγελιών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο