Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πυρκαγιά στο Μάτι: Παραπομπή 27 αρμοδίων ζητά ο εισαγγελέας

«Σύγ­χυ­ση, ανε­τοι­μό­τη­τα, αιφ­νι­δια­σμός και καθυ­στέ­ρη­ση κινη­το­ποί­η­σης» των αρμο­δί­ων επέ­φε­ραν το τρα­γι­κό απο­τέ­λε­σμα της εκα­τόμ­βης νεκρών από την πυρ­κα­γιά στο Μάτι, σύμ­φω­να με την πρό­τα­ση παρα­πο­μπής συνο­λι­κά 27 αρμο­δί­ων για πλημ­με­λη­μα­τι­κές πρά­ξεις που υπέ­βα­λε ο εισαγ­γε­λέ­ας Πρω­το­δι­κών Γιώρ­γος Πολυ­κρά­της προς το Συμ­βού­λιο Πλημμελειοδικών.

Ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός ζητά να παρα­πεμ­φθούν σε δίκη για τις κατη­γο­ρί­ες της ανθρω­πο­κτο­νί­ας από αμέ­λεια κατά συρ­ροή από υπό­χρεο διά παρα­λεί­ψε­ως και της σωμα­τι­κής βλά­βης από αμέ­λεια κατά συρ­ροή από υπό­χρεο διά παρα­λεί­ψε­ως οι υπεύ­θυ­νοι, σύμ­φω­να με την δικο­γρα­φία, για τους 102 νεκρούς και τους πάνω από 30 τραυ­μα­τί­ες που άφη­σε πίσω της η πυρ­κα­γιά στο Μάτι στις 23 Ιου­λί­ου 2018.

Ανά­με­σα σε εκεί­νους που ο εισαγ­γε­λέ­ας δεί­χνει εδώ­λιο είναι και η πρώ­ην περι­φε­ρειάρ­χης Αττι­κής Ρένα Δού­ρου καθώς και τότε δήμαρ­χοι της περιο­χής, ο πρώ­ην γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Ιωάν­νης Καπά­κης και στε­λέ­χη της Υπη­ρε­σί­ας, ο σημε­ρι­νός αρχη­γός της Πυρο­σβε­στι­κής, τότε αρχη­γός της ΕΜΑΚ Στέ­φα­νος Κολο­κού­ρης και στε­λέ­χη του Σώμα­τος, αξιω­μα­τι­κοί της ΕΛΑΣ, αλλά και ο 70χρονος που προ­κά­λε­σε την έναρ­ξη της πυρ­κα­γιάς στο Ντα­ού Πεντέ­λης ο οποί­ος κατη­γο­ρεί­ται για εμπρη­σμό από αμέλεια.

Ο εισαγ­γε­λέ­ας ζητά να απαλ­λα­γεί από τις κατη­γο­ρί­ες που του απο­δί­δο­νται ο συγκυ­βερ­νή­της του συντο­νι­στι­κού ελικοπτέρου.

Μέσα σε 680 σελί­δες, ο κ. Πολυ­κρά­της αφού αιτιο­λο­γεί για­τί οι κατη­γο­ρού­με­νοι πρέ­πει να δικα­στούν για πλημ­με­λή­μα­τα και όχι για κακουρ­γή­μα­τα όπως είχε επα­νει­λημ­μέ­να ζητή­σει ο ανα­κρι­τής Αθα­νά­σιος Μαρ­νέ­ρης που χει­ρί­στη­κε την υπό­θε­ση, κατα­γρά­φει μία προς μία τις αιτί­ες που συνέ­δρα­μαν ώστε η κατα­στρο­φι­κή πυρ­κα­γιά να εξε­λι­χθεί σε ανεί­πω­τη τραγωδία.

Ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Συν­δυα­ζό­με­νες συγκλί­νου­σες αμε­λείς συμπε­ρι­φο­ρές οδή­γη­σαν στο τρα­γι­κό απο­τέ­λε­σμα», τονί­ζο­ντας λεπτο­με­ρώς όλες τις παρα­μέ­τρους, πρά­ξεις και παρα­λεί­ψεις των αρμο­δί­ων πριν και κατά την εξέ­λι­ξη της φωτιάς, που επέ­δρα­σαν για όσα έγι­ναν την μοι­ραία ημέ­ρα. Επι­ση­μαί­νει χαρα­κτη­ρι­στι­κά, μετα­ξύ άλλων ο εισαγ­γε­λέ­ας ότι έγι­νε «άστο­χη απο­τί­μη­ση του μεγέ­θους του κιν­δύ­νου» και «καθυ­στέ­ρη­ση διά­γνω­σης της κρι­σι­μό­τη­τας της κατά­στα­σης». Συνο­λι­κά, ο προ­τεί­νων εισαγ­γε­λι­κός υπο­γραμ­μί­ζει πως με το ξέσπα­σμα και την πορεία της φωτιάς:

- Δεν υπήρ­ξε η ανα­γκαία προ­λη­πτι­κή ενα­έ­ρια επιτήρηση

- Υπήρ­ξε ανε­παρ­κής κινη­το­ποί­η­ση των αρμοδίων

- Δεν υπήρ­ξε ορθή επι­χει­ρη­σια­κή δια­χεί­ρι­ση των ενα­έ­ριων μέσων και δεν δια­τέ­θη­καν όλες οι δια­θέ­σι­μες, καθώς είχε εκδη­λω­θεί πυρ­κα­γιά στην Κινέτ­τα, των επί­γειων αλλά και ενα­έ­ριων δυνάμεων.

- Έγι­νε άστο­χη απο­τί­μη­ση μεγέ­θους κιν­δύ­νου και υπήρ­ξε καθυ­στέ­ρη­ση διά­γνω­σης κρι­σι­μό­τη­τας αλλά και εσφαλ­μέ­νη επι­χει­ρη­σια­κή προ­τε­ραιό­τη­τα κατά την αντι­με­τώ­πι­ση πυλώ­νων πυρ­κα­γιών που εκδη­λώ­θη­καν σε μικρή χρο­νι­κή από­στα­ση. Κατά τον εισαγ­γε­λι­κό λει­τουρ­γό στην πυρ­κα­γιά στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή κατα­γρά­φε­ται ανε­τοι­μό­τη­τα και μη άμε­ση χρή­ση κάθε μέσου, δεδο­μέ­να που στοι­χειο­θε­τούν βαρύ­τα­τες αμέ­λειες των αρμο­δί­ων που συντέ­λε­σαν στο απο­τέ­λε­σμα της φωτιάς.

Όλες αυτές οι μη έγκαι­ρες δρά­σεις, οι άστο­χες ενέρ­γειες αλλά και οι παρα­λεί­ψεις κάθε συναρ­μό­διου, κατά τον κ. Πολυ­κρά­τη «ανά­γο­νται στη σύγ­χυ­ση, έλλει­ψη σχε­δια­σμού συντο­νι­σμού και ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κή συνερ­γα­σία των συναρ­μό­διων κρα­τι­κών αρχών που επέ­δει­ξαν ανε­τοι­μό­τη­τα, αιφ­νι­δια­σμό και καθυ­στέ­ρη­ση στην κινη­το­ποί­η­ση όλων των υφι­στά­με­νων δυνα­το­τή­των, αρχι­κά πρό­λη­ψης και ακο­λού­θως περι­στο­λής των τρα­γι­κών συνε­πειών της φωτιάς (έγκαι­ρη εκκέ­νω­ση οικι­σμών, απο­μά­κρυν­ση και διά­σω­ση πολι­τών, άμε­ση κήρυ­ξη της περιο­χής σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανάγκης)».

Για την «επο­μέ­νη της πυρ­κα­γιά στο Μάτι» εκκρε­μεί στην Εισαγ­γε­λία μία ανοι­κτή ακό­μη δικο­γρα­φία. Η δικο­γρα­φία αφο­ρά τις καταγ­γε­λί­ες για προ­σπά­θεια συγκά­λυ­ψης ευθυ­νών και την από­πει­ρα εκβί­α­σης, από ανώ­τε­ρο του, του στε­λέ­χους της Πυρο­σβε­στι­κής που είχε ορι­στεί πραγ­μα­το­γνώ­μο­νας από τους εισαγ­γε­λείς που ερεύ­νη­σαν την υπόθεση.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο