Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πυρόπληκτοι Βόρειας Εύβοιας: Μεγάλο συλλαλητήριο στον κόμβο Στροφυλιάς σήμερα στις 19:00

Ήδη όλη η Βόρεια Εύβοια έχει «στο­λι­στεί» με τα πανό και τις αφί­σες που καλούν όλο το λαό να συμ­με­τέ­χει μαζι­κά, το Σάβ­βα­το 21 Αυγού­στου, στις 7μμ, στον κόμ­βο της Στρο­φυ­λιάς. Η Επι­τρο­πές Πυρό­πλη­κτων ενη­με­ρώ­νουν χωριό το χωριό και οργα­νώ­νουν την κάθο­δο στο συλ­λα­λη­τή­ριο. Παράλ­λη­λα, εξε­λίσ­σε­ται η μεγά­λη προ­σπά­θεια για τη δια­νο­μή των ειδών πρώ­της ανά­γκης που κατα­φθά­νουν συνε­χώς καθώς ένα πραγ­μα­τι­κό κύμα αλλη­λεγ­γύ­ης εκφρά­ζε­ται από όλη τη χώρα και όχι μόνο.Με αμεί­ω­τους ρυθ­μούς συνε­χί­ζε­ται η προ­ε­τοι­μα­σία του μεγά­λου συλ­λα­λη­τη­ρί­ου από το Σωμα­τείο Ρετσι­νά­δων, τον Αγρο­τι­κό Σύλ­λο­γο Μαντου­δί­ου-Λίμνης-Αγ. Άννας και τις Επι­τρο­πές Πυρό­πλη­κτων των χωριών. «Όλοι στον αγώ­να για να μεί­νου­με στον τόπο μας!» επι­ση­μαί­νουν σε ανακοίνωση.

Σημειώ­νουν πως «οι υπεύ­θυ­νοι της κατα­στρο­φής πρέ­πει να πάρουν μαζι­κή απά­ντη­ση από όλο τον λαό ότι τα ψέμα­τα τελεί­ω­σαν. Μας άφη­σαν στο έλε­ος και μας έκα­ψαν. Τώρα υπό­σχο­νται λαγούς με πετρα­χή­λια. Τους έχου­με μάθει χρό­νια τώρα. Μετά από κάθε κατα­στρο­φή, λόγια, υπο­σχέ­σεις, για απο­ζη­μιώ­σεις και υπο­δο­μές, μέχρι να περά­σει η μπό­ρα και μετά μας ξεχνά­νε, δεν είδαν, δεν ξέρουν.

Λέμε ένα μεγά­λο “όχι” στην κοροϊ­δία. Εργο­λά­βοι, εται­ρεί­ες και “επεν­δυ­τές” τρί­βουν τα χέρια τους με την κατα­στρο­φή μας που την θεω­ρούν ευκαι­ρία για κέρ­δη. Οι νεκρο­θά­φτες μας εμφα­νί­ζο­νται ως “χορη­γοί” και “ευερ­γέ­τες”. Πάθα­με και μάθα­με όμως, άλλω­στε αμέ­τρη­τες φορές ήρθαν ντυ­μέ­νοι φίλοι οι εχθροί μας.

Συγ­χω­ρια­νοί, μόνο ενω­μέ­νοι, σαν μια γρο­θιά και με συνε­χή αγώ­να, θα γίνει εφι­κτό να μεί­νου­με στον τόπο μας. Εδώ και τώρα μέτρα για να μεί­νου­με στον τόπο μας. Καλού­με και όσους συμπα­τριώ­τες μας δεν έχουν ως τώρα συγκρο­τή­σει επι­τρο­πή αγώ­να πυρό­πλη­κτων στο χωριό τους να συγκρο­τή­σουν άμε­σα ώστε να οργα­νω­θεί καλύ­τε­ρα ο αγώ­νας μας απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη βόρεια Εύβοια!».

Επι­ση­μαί­νε­ται πως υπάρ­χει ανά­γκη κυρί­ως για: τρό­φι­μα μακράς διάρ­κειας (κον­σέρ­βες, μακα­ρό­νια, όσπρια, ρύζι), γάλα, λάδι, χυμούς, νερό, είδη ατο­μι­κής υγιει­νής (σαμπουάν, οδο­ντό­κρε­μες, σαπού­νι), αλεύ­ρι, ζάχα­ρη, είδη καθα­ρι­σμού (χλω­ρί­νη, απορ­ρυ­πα­ντι­κά κλπ). Παρα­κα­λού­με όλα να είναι σε μικρές συσκευα­σί­ες ώστε να διευ­κο­λύ­νε­ται η δια­νο­μή τους. Ακό­μη διευ­κο­λύ­νει ιδιαί­τε­ρα οι φορείς, σωμα­τεία, σύλ­λο­γοι και επι­τρο­πές αγώ­να που στέλ­νουν υλι­κή βοή­θεια να ταξι­νο­μούν τα υλι­κά ανά είδος.

Επί­σης υπάρ­χει μεγά­λη ανά­γκη για ζωο­τρο­φές παρα­γω­γι­κών ζώων (κρι­θά­ρι, καλα­μπό­κι, στά­ρι και μπά­λες τριφύλλι).

Καλούν όλους τους φορείς που επι­θυ­μούν να στεί­λουν βοή­θεια να απο­φύ­γουν να στεί­λουν το Σάβ­βα­το 21/8 καθώς θα είναι δύσκο­λη η δια­χεί­ρι­ση τους την ίδια μέρα με το μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο που οργανώνουν.

Τα τηλέ­φω­να επι­κοι­νω­νί­ας με τα Στέ­κια Αγώ­να και Αλλη­λεγ­γύ­ης είναι:

- Στέ­κι στην Ιστιαία καλεί­τε στα 6989852767 και 6947422517.

- Στέ­κι στον κόμ­βο της Στρο­φυ­λιάς καλεί­ται στα 6978503379 και 6972636475.

Επί­σης, για όσους επι­θυ­μούν να προ­σφέ­ρουν οικο­νο­μι­κή βοή­θεια έχει παρα­χω­ρη­θεί από το Εργα­τι­κό Κέντρο Λαυ­ρί­ου και Αν. Αττι­κής ο λογα­ρια­σμός αλλη­λεγ­γύ­ης και όσα χρή­μα­τα κατα­τε­θούν εκεί θα παρα­δί­δο­νται στο Στέ­κι Αγώ­να και Αλλη­λεγ­γύ­ης που λει­τουρ­γούν το Σωμα­τείο Ρητι­νο­καλ­λιερ­γη­τών Εύβοιας, ο Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Μαντου­δί­ου-Λίμνης-Αγ. Άννας και οι Επι­τρο­πές Πυρό­πλη­κτων. Ο λογα­ρια­σμός είναι: GR 3101101440000014400355807.

Διεκδικήσεις πυρόπληκτων

Οι ρετσι­νά­δες, οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και οι Επι­τρο­πές Αγώ­να καλούν σε πάλη για:

  • Απο­κα­τά­στα­ση όλων των ζημιών που έχουν προ­κύ­ψει στα χωριά μας. Να εξα­σφα­λι­στούν η δια­μο­νή και η δια­τρο­φή όλων των ανθρώ­πων που κάη­καν τα σπί­τια τους.
  • Αμε­σα μέτρα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας για όλα τα χωριά για­τί στις πρώ­τες βρο­χές θα πνι­γού­με. Απα­σχό­λη­ση όλων των ρετσι­νά­δων στα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα με την επι­στη­μο­νι­κή επί­βλε­ψη των δασαρ­χεί­ων. Οι ρετσι­νά­δες έχουν γνώ­ση του δάσους και τα ανα­γκαία εργαλεία.
  • Αμε­σα έκτα­κτη οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση όλων των πλη­γέ­ντων χωρίς κανέ­να όρο και προ­ϋ­πό­θε­ση, για να καλυ­φθούν οι βασι­κές ανά­γκες επιβίωσης.
  • Απο­ζη­μί­ω­ση για τις κατα­στρο­φές σε φυτι­κό και ζωι­κό κεφά­λαιο, για τα καμέ­να αγρο­τι­κά μηχα­νή­μα­τα και όλο τον εξο­πλι­σμό στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Με ευθύ­νη του κρά­τους να χορη­γη­θούν όσες ζωο­τρο­φές είναι ανα­γκαί­ες σε όλους τους κτη­νο­τρό­φους για όσο και­ρό διαρ­κεί η απα­γό­ρευ­ση βόσκησης.
  • Απο­ζη­μί­ω­ση για τη φετι­νή μας παρα­γω­γή που κάη­κε, ενώ την είχα­με δου­λέ­ψει, στο συνο­λι­κό ύψος παρα­γω­γής και τιμής (τιμή επι­δό­τη­σης + τιμή πώλη­σης + ασφάλιση).
  • Δυνα­τό­τη­τα συντα­ξιο­δό­τη­σης για όποιον συνά­δελ­φο ρετσι­νά — δασερ­γά­τη επι­θυ­μεί και έχει θεμε­λιώ­σει δικαί­ω­μα (πάνω από 4.500 βαρέα και ανθυ­γιει­νά ένση­μα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
  • Αμε­σα εκπό­νη­ση δια­χει­ρι­στι­κής μελέ­της από τα αρμό­δια δασαρ­χεία και υπη­ρε­σί­ες για να επα­νέλ­θει το πευ­κό­δα­σος και να μη γίνει ζού­γκλα. Απα­σχό­λη­ση όλων των ρετσι­νά­δων με στα­θε­ρή σχέ­ση εργα­σί­ας, για τη φρο­ντί­δα και ανά­πτυ­ξη του καμέ­νου δάσους, για να μπο­ρέ­σουν τα παι­διά και τα εγγό­νια μας να το ξαναδούν.
  • Να απα­γο­ρευ­τεί η υλο­τό­μη­ση στο δάσος από εργο­λά­βους και εμπό­ρους ώστε να απο­τρα­πεί η περαι­τέ­ρω διά­βρω­ση του εδά­φους. Να επι­τρα­πεί στους κατοί­κους της περιο­χής να κόψουν ξύλα για τις προ­σω­πι­κές τους ανά­γκες σε περιο­χές που δεν επη­ρε­ά­ζουν τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα.
  • Στε­λέ­χω­ση των Δασαρ­χεί­ων Λίμνης και Ιστιαί­ας με δασο­λό­γους και δασο­πό­νους για να μπο­ρούν να επι­βλέ­ψουν τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα και την αναδάσωση.
  • Για όσους συνα­δέλ­φους έχουν παι­διά που σπου­δά­ζουν να προ­βλε­φθεί είτε στε­γα­στι­κό επί­δο­μα είτε εξα­σφά­λι­ση δωμα­τί­ου στις φοι­τη­τι­κές εστίες.
  • Πάγω­μα και δια­γρα­φή χρε­ών σε εφο­ρία, ΔΕΗ, τράπεζες.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο