Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όπλα σε νεοναζί πουλάει το Ισραήλ

Σέρ­νουν στο δικα­στή­ριο το κρά­τος για εξο­πλι­σμό Ουκρα­νών φασι­στών. Εάν μιλή­σε­τε για παρα­βιά­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των από το Ισρα­ήλ ένα­ντι των Παλαι­στι­νί­ων, τότε το Ισρα­ήλ και οι απο­λο­γη­τές του θα σας απο­κα­λέ­σουν αντι­ση­μί­τες. Εάν όμως είστε νεο­να­ζί και θέλε­τε όπλα τότε μπο­ρεί να γίνε­τε φίλοι τους. Ομά­δες ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των κίνη­σαν έννο­μη δια­δι­κα­σία ενώ­πιον του Ισραη­λι­νού Ανω­τά­του Δικα­στη­ρί­ου ισχυ­ρι­ζό­με­νοι ότι η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση εκπαι­δεύ­ει και εξα­γά­γει πολε­μι­κό εξο­πλι­σμό στις ουκρα­νι­κές νεο­να­ζι­στι­κές πολιτοφυλακές.

Η καταγ­γε­λία υπο­στη­ρί­ζει ότι το Ισρα­ήλ πωλεί αυτό­μα­τα όπλα στρα­τιω­τι­κού τύπου Tavor και Negev στην ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, γνω­ρί­ζο­ντας ότι κάποια από αυτά τα όπλα καταλήγουν
στα χέρια της δεξιάς, νεο­να­ζι­στι­κής πολι­το­φυ­λα­κής Αζόφ.

Η Αζόφ σχη­μα­τί­στη­κε το 2014 μετά την ενσω­μά­τω­ση της Κρι­μαί­ας από τη Ρωσία. Από το 2015 απο­τε­λεί μία από τις τακτι­κές δυνά­μεις ασφα­λεί­ας της κυβέρ­νη­σης, αλλά κατορ­θώ­νει να δια­τη­ρη­θεί ως ξεχω­ρι­στό παρα­στρα­τιω­τι­κό τμή­μα. Είναι πολύ χαρα­κτη­ρι­στι­κό το γεγο­νός ότι τα μέλη της Αζόφ χρη­σι­μο­ποιούν ανοι­χτά τον ναζι­στι­κό χαι­ρε­τι­σμό, τη σβά­στι­κα αλλά και τα δια­κρι­τι­κά των SS. Μάλι­στα η παρα­στρα­τιω­τι­κή αυτή οργά­νω­ση φέρε­ται να έχει δια­πρά­ξει εγκλή­μα­τα πολέ­μου κατά τη διάρ­κεια του εμφυ­λί­ου στο Ντονμπάς.

Σύμ­φω­να με τον επι­κε­φα­λής της δικα­στι­κής προ­σπά­θειας, η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση δεν πρό­κει­ται να προ­βεί σε απο­κα­λύ­ψεις περί των πωλή­σε­ων όπλων της. Η Υπη­ρε­σία Εξα­γω­γών Όπλων του ισραη­λι­νού Υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας εξη­γεί ότι «με ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή» αδειο­δο­τεί τους εξα­γω­γείς όπλων και «σε από­λυ­τη συνεν­νό­η­ση με το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών και άλλους δημο­σί­ους φορείς». Ωστό­σο το δικα­στι­κό αίτη­μα που κατέ­θε­σαν οι οργα­νώ­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, συνο­δεύ­ε­ται από άφθο­να στοι­χεία που απο­δει­κνύ­ουν ότι η Ουκρα­νία αγο­ρά­ζει αυτά τα όπλα.

Η πολι­το­φυ­λα­κή Αζόφ και οι Ουκρα­νοί στρα­τιώ­τες είναι οπλι­σμέ­νοι τακτι­κά με τα του­φέ­κια του Ισρα­ήλ που κατα­σκευά­ζο­νται από την Tavor. Υπάρ­χουν ισχυ­ρι­σμοί ότι η ουκρα­νι­κή πολι­το­φυ­λα­κή εκπαι­δεύ­ε­ται από τις Ισραη­λι­νές Δυνά­μεις Ασφα­λεί­ας. Ακό­μη, στα απο­δει­κτι­κά στοι­χεία περί των διμε­ρών αγο­ρα­πω­λη­σιών όπλων αξί­ζει να προ­στε­θεί το γεγο­νός ότι η ουκρα­νι­κή εται­ρεία «Fort» έχει λάβει άδεια για την παρα­γω­γή των ισραη­λι­νών του­φε­κιών Tavor, Negev και Galil.

Ο σχη­μα­τι­σμός των ταγ­μά­των Αζόφ και η χρή­ση από αυτούς ισραη­λι­νών όπλων συμπί­πτει με μια ανα­ζω­πύ­ρω­ση επι­θέ­σε­ων ενα­ντί­ον Εβραί­ων και μειο­νο­τή­των στην Ουκρα­νία. Το ζητού­με­νο όμως είναι πως στο πλευ­ρό των ναζί δεν βρί­σκο­νται μόνο διά­φο­ρες περι­θω­ρια­κές ομά­δες, αλλά και ομά­δες εντός της ίδιας της κυβέρ­νη­σης. Ένας εκ των ιδρυ­τών των Αζόφ, ο Andriy Biletsky, είναι τώρα εκλεγ­μέ­νο μέλος του κοι­νο­βου­λί­ου της Ουκρανίας.

Ο Υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Ουκρα­νί­ας, ο οποί­ος επο­πτεύ­ει την πολι­το­φυ­λα­κή των Αζόφ, είναι ο Arsen Avakov, ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τού­χος των Αζόφ και πιθα­νός υπο­ψή­φιος για Πρω­θυ­πουρ­γός. Πέρ­σι ο Avakov πραγ­μα­το­ποί­η­σε επί­ση­μη συνά­ντη­ση με τον Ισραη­λι­νό Υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών, Aryeh Deri, με σκο­πό να συζη­τή­σουν για μια επι­κερ­δή συνεργασία.

Η κυβέρ­νη­ση της Ουκρα­νί­ας προ­σπα­θεί να αρνη­θεί το ρόλο της χώρας στο Ολοκαύτωμα.

Πηγή: Χαραυ­γή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο