Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πως τα ψηφιακά βιβλία επηρεάζουν την βιομηχανία της λογοτεχνίας

Η γενική ψηφιοποίηση της εποχής μας

Τα τελευ­ταία χρό­νια βλέ­που­με όλο και περισ­σό­τε­ρα πράγ­μα­τα να αρχί­ζουν να ψηφιο­ποιού­νται. Με την τεχνο­λο­γία να ανα­πτύσ­σε­ται ραγδαία, η εμφά­νι­ση ψηφιο­ποι­η­μέ­νων βιβλί­ων ήταν αναμενόμενη.

Πολ­λά πράγ­μα­τα στην επο­χή μας έχουν ψηφιο­ποι­η­θεί με σκο­πό να κάνουν την καθη­με­ρι­νό­τη­τα των ανθρώ­πων πιο εύκο­λη. Έγγρα­φα που παλιά χρεια­ζό­ταν ώρες ή και μέρες για να τα παρα­λά­βει κάποιος, πλέ­ον τα κατε­βά­ζει ψηφιο­ποι­η­μέ­να μέσα σε λίγα λεπτά.

Με την ψηφιο­ποί­η­ση αυτή πολ­λοί τομείς αρχί­ζουν να αλλά­ζουν. Για παρά­δειγ­μα όπως τα κανο­νι­κά βιβλία έχουν αρχί­σει να αντι­κα­θί­στα­νται απο τα ψηφιο­ποι­η­μέ­να, έτσι και τα επί­γεια καζί­νο αντι­κα­θί­στα­νται με τα ιντερνετικά.

Πλέ­ον πολ­λοί άνθρω­ποι επι­λέ­γουν να δια­σκε­δά­ζουν στα ιντερ­νε­τι­κά καζί­νο όπως το καζί­νο NetBet, αφού αυτά έχουν εξε­λι­χθεί πάρα πολύ. Η εμφά­νι­ση ζωντα­νών μετα­δό­σε­ων, ο μοντέρ­νος σχε­δια­σμός και η ανά­πτυ­ξη νέων δια­δρα­στι­κών παι­χνι­διών είναι κάποιοι από τους βασι­κούς λόγους ανά­πτυ­ξης αυτής της, ψηφιο­ποι­η­μέ­νης πλέ­ον, διασκέδασης.

Οι διάφορες συσκευές φτιαγμένες για ψηφιοποιημένα βιβλία

Το ίδιο ισχύ­ει και για τα βιβλία. Το να κατε­βά­σεις ένα βιβλίο από το ίντερ­νετ είναι εμφα­νώς πιο εύκο­λο. Φυσι­κά για να μπο­ρέ­σουν τα ψηφια­κά βιβλία να κερ­δί­σουν το κοι­νό, θα έπρε­πε να δημιουρ­γη­θούν και οι κατάλ­λη­λες συσκευ­ές για να τα υποστηρίζουν.

Έτσι και έγι­νε. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, οι μεγα­λύ­τε­ρες εται­ρεί­ες παγκο­σμί­ως δημιούρ­γη­σαν τα δικά τους e‑readers, συσκευ­ές ειδι­κά σχε­δια­σμέ­νες για ανά­γνω­ση σε ψηφιο­ποι­η­μέ­να βιβλία.

Οι συσκευ­ές αυτές έρχο­νται με πάρα πολ­λές ειδι­κές δυνα­τό­τη­τες. Αυτό κάνει το διά­βα­σμα ενός ψηφια­κού βιβλί­ου πιο εύκο­λο και οι συσκευ­ές είναι σχε­δια­σμέ­νες ώστε να μη κου­ρά­ζουν τα μάτια.

Δυνα­τό­τη­τες όπως, να μπο­ρείς να μεγα­λώ­σεις την γραμ­μα­το­σει­ρά ή να προ­σαρ­μό­ζεις το φως της οθό­νης ανά­λο­γα με το αν είναι νύχτα ή μέρα, είναι λίγες από αυτές που μπο­ρεί να βρει κάποιος σε τέτοιου είδους τάμπλετ.

Ταυ­τό­χρο­να σε πολ­λές συσκευ­ές πλέ­ον όπως λάπτοπ και τάμπλετ, υπάρ­χουν εφαρ­μο­γές που βοη­θούν να δια­βά­σει κανείς ηλε­κτρο­νι­κά βιβλία.

Η αλλαγή σε ψηφιακά βιβλία

Ταυ­τό­χρο­να με την δημιουρ­γία των συσκευών αυτών, τα ψηφια­κά βιβλία άρχι­σαν να πλη­θαί­νουν. Πλέ­ον σχε­δόν όλοι οι εκδο­τι­κοί οίκοι εκδί­δουν τα βιβλία τους και σε ηλε­κτρο­νι­κή μορφή.

Η αλλα­γή σε ψηφια­κά βιβλία επη­ρέ­α­σε όλους τους τομείς. Απο μυθι­στο­ρή­μα­τα και δρά­μα­τα μέχρι αυτο­βιο­γρα­φί­ες, πλέ­ον μπο­ρού­με να συνα­ντή­σου­με κάθε είδους βιβλί­ου σε ηλε­κτρο­νι­κή μορφή.

Ταυ­τό­χρο­να μεγά­λες εται­ρεί­ες όπως η Amazon δίνουν πρό­σβα­ση σε εκα­το­ντά­δες βιβλία μέσω μηνιαί­ων συν­δρο­μών. Έτσι, πολ­λοί άνθρω­ποι επι­λέ­γουν πλέ­ον τέτοιες συν­δρο­μές για να έχουν πρό­σβα­ση σε μεγά­λο αριθ­μό βιβλί­ων χωρίς επι­πλέ­ον χρέωση.

Η ανοιχτή βιβλιοθήκη και το μέλλον

Όσον αφο­ρά την Ελλά­δα, εδώ και περί­που δέκα χρό­νια, έχει δημιουρ­γη­θεί η λεγό­με­νη ανοι­κτή βιβλιο­θή­κη. Η ανοι­κτή βιβλιο­θή­κη δίνει τη δυνα­τό­τη­τα στους ανθρώ­πους να κατε­βά­ζουν βιβλία στα ελλη­νι­κά εντε­λώς δωρεάν.

Σε συνερ­γα­σία με τους συγ­γρα­φείς αλλά και με τους εκδο­τι­κούς οίκους, η ανοι­κτή βιβλιο­θή­κη περι­λαμ­βά­νει πάρα πολ­λά ελλη­νι­κά βιβλία. Ο καθέ­νας μπο­ρεί να μπει και να βρει το βιβλίο που θέλει να κατε­βά­σει μέσα από τις 8 κατη­γο­ρί­ες που δια­θέ­τει η βιβλιοθήκη.

Μυθι­στο­ρή­μα­τα, κλα­σι­κή λογο­τε­χνία, θεα­τρι­κά έργα και κόμικ είναι μόνο κάποια από τα βιβλία που υπάρ­χουν στην ηλε­κτρο­νι­κή απο­θή­κη της ανοι­κτής βιβλιοθήκης.

Σύμ­φω­να με τις στα­τι­στι­κές και με βάση τα παρα­πά­νω, είναι εύκο­λο να κατα­λά­βει κανείς πως η βιο­μη­χα­νία των βιβλί­ων θα συνε­χί­ζει να αλλά­ζει, να εκσυγ­χρο­νί­ζε­ται και να ακο­λου­θεί τις νέες τεχνολογίες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο