Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος εμβολίων: Πρόσκαιρος συμβιβασμός με μείωση 50% στις δόσεις έπρεπε να προμηθεύσει την ΕΕ η AstraZeneca

Άνω τελεία στον «πόλε­μο των εμβο­λί­ων» μετά από μια βδο­μά­δα άγριας κόντρας με γεω­πο­λι­τι­κές προ­ε­κτά­σεις (σχέ­σεις ΕΕ-Βρε­τα­νί­ας) μετα­ξύ της ΕΕ κα της AstraZeneca  σε βάρος της υγεί­ας των λαών.  Το βρά­δυ της Κυρια­κής, ανα­κοι­νώ­θη­κε ένα νέο ντιλ της Κομι­σιόν με τις φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες μετά την τηλε­διά­σκε­ψη ου είχε η Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν με τους διευ­θύ­νο­ντες συμ­βού­λους των εται­ρειών με τις οποί­ες η Ένω­ση έχει υπο­γρά­ψει συμ­φω­νί­ες για τα εμβό­λια (τις BionNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac, Sanofi). Ένα νέο ντιλ που εξα­σφα­λί­ζει χοντρή χρη­μα­το­δό­τη­ση για τις φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες και αφή­νει απρο­στά­τευ­τους τους λαούς της Ευρώπης.

Η πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν, η οποία βρί­σκε­ται υπό ασφυ­κτι­κή πίε­ση τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, ανα­κοί­νω­σε ότι η AstraZeneca θα αυξή­σει κατά 9 εκα­τομ­μύ­ρια τις δόσεις που θα παρα­δώ­σει στην Ε.Ε. το πρώ­το τρί­μη­νο του 2021, ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό στις 40 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις.

«Προ­χω­ρά­με στα εμβό­λια. Η AstraZeneca θα παρα­δώ­σει 9 εκα­τομ­μύ­ρια επι­πλέ­ον δόσεις το πρώ­το τρί­μη­νο (συνο­λι­κά 40 εκα­τομ­μύ­ρια) σε σύγκρι­ση με την προ­σφο­ρά της προη­γού­με­νης εβδο­μά­δας και θα ξεκι­νή­σει τις παρα­δό­σεις μία εβδο­μά­δα νωρί­τε­ρα από το προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο. Η εται­ρεία θα επε­κτεί­νει επί­σης την παρα­γω­γι­κή της ικα­νό­τη­τα στην Ευρώ­πη» έγρα­ψε στο Twitter η φον ντερ Λάιεν βάζο­ντας μια «άνω τελεία» στην κόντρα της περα­σμέ­νης εβδομάδας.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η εται­ρεία είχε ανα­φέ­ρει ότι θα προ­χω­ρή­σει σε παρα­δό­σεις μειω­μέ­νες κατά 60% από τα 80.000.000 που ανα­μέ­νο­νταν μέχρι το τέλος Μαρ­τί­ου, γεγο­νός που προ­κά­λε­σε αντι­δρά­σεις και πίε­ση από την πλευ­ρά της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής έτσι ώστε να δια­σφα­λί­σει τις δόσεις τις οποί­ες έχει προαγοράσει.

Σημειώ­νε­ται ότι οι 40 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις παρα­μέ­νουν 50% μειω­μέ­νες σε σχέ­ση με τις (ανα­θε­ω­ρη­μέ­νες προς τα κάτω σε σχέ­ση με τα 80.000.000 που ανα­μέ­νο­νταν μέχρι το τέλος Μαρ­τί­ου) δεσμεύ­σεις της εται­ρεί­ας για το α’ τρί­μη­νο τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βριο και λιγό­τε­ρες από το 1/3 των αρχι­κών δεσμεύ­σε­ων. Επι­πλέ­ον, εξα­κο­λου­θεί να παρα­μέ­νει άγνω­στο το χρο­νο­διά­γραμ­μα των παρα­δό­σε­ων για το β’ τρίμηνο.

Το Reuters είχε μετα­δώ­σει την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ότι στην τηλε­διά­σκε­ψη με την καθο­δη­γη­τι­κή επι­τρο­πή εμβο­λί­ων της Ε.Ε. την Τετάρ­τη, η AstraZeneca είχε προ­τεί­νει να παρα­δώ­σει 8 εκα­τομ­μύ­ρια επι­πλέ­ον δόσεις – ποσό­τη­τα που είχε απορ­ρι­φθεί από τους Ευρω­παί­ους ως ανεπαρκής.

Η ανα­κοί­νω­ση της εται­ρεί­ας είχε απο­κα­λύ­ψει μια σει­ρά αντα­γω­νι­σμούς και παζά­ρια, από εται­ρεί­ες και ΕΕ, με κοι­νό παρα­νο­μα­στή όλων, το κυνή­γι του κέρ­δους, σε βάρος της υγεί­ας των λαών.

Μάλι­στα, μόλις την Παρα­σκευή, η Κομι­σιόν δημο­σιο­ποί­η­σε τμή­μα­τα του συμ­βο­λαί­ου της AstraZeneca, στο πλαί­σιο της αντι­πα­ρά­θε­σής της αλλά και στο φόντο της ανε­παρ­κούς παρα­γω­γής εμβο­λί­ων και των παγκό­σμιων ελλεί­ψε­ων, που προ­κύ­πτουν από την παρα­γω­γή με σκο­πό το κέρ­δος και τους εντει­νό­με­νους καπι­τα­λι­στι­κούς ανταγωνισμούς.

Η τηλεδιάσκεψη με τις εταιρείες

Σε ανα­κοί­νω­ση που εκδό­θη­κε μετά την ολο­κλή­ρω­ση της βιντε­ο­διά­σκε­ψης, η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ανα­φέ­ρει πως «στό­χος της τηλε­διά­σκε­ψης ήταν να ξεκι­νή­σει το έργο σχε­τι­κά με την ευρω­παϊ­κή ετοι­μό­τη­τα βιοάμυνας».

Θα συγκρο­τη­θεί μια Ευρω­παϊ­κή Αρχή Ετοι­μό­τη­τας και Αντι­με­τώ­πι­σης Κατα­στά­σε­ων Έκτα­κτης Ανά­γκης για την Υγεία (HERA), η οποία θα παρέ­χει μια πιο δομη­μέ­νη προ­σέγ­γι­ση για την ετοι­μό­τη­τα για παν­δη­μία. Το HERA θα βοη­θή­σει στην πρό­βλε­ψη απει­λών και στην απά­ντη­ση σε αυτές τις απειλές.

Όπως σημειώ­νε­ται στην ανα­κοί­νω­ση της Επι­τρο­πής, «Η φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία θα είναι ένας σημα­ντι­κός εταί­ρος. Η συνερ­γα­σία με τη φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία θα επι­κε­ντρω­θεί τόσο στη βελ­τί­ω­ση της ευρω­παϊ­κής ετοι­μό­τη­τας για την παν­δη­μία μεσο­πρό­θε­σμα όσο και στη συμ­βο­λή στην αντι­με­τώ­πι­ση πιο άμε­σων προ­κλή­σε­ων που συν­δέ­ο­νται με τον κορο­νο­ϊό». Εξα­σφα­λί­ζο­ντας νέα πακέ­τα δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων προς τα φαρ­μα­κευ­τι­κά μονο­πώ­λια, επι­ση­μαί­νε­ται πως θα χρη­μα­το­δο­τη­θεί ο σχε­δια­σμός και η ανά­πτυ­ξη εμβο­λί­ων, η αύξη­ση της παρα­γω­γής βρα­χυ­πρό­θε­σμα και μεσο­πρό­θε­σμα, καθώς και η στό­χευ­ση των μεταλ­λά­ξε­ων του κορονοϊού.

Το φιάσκο του μηχανισμού ελέγχου

Σημειώ­νε­ται ότι η Ε.Ε. την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα απο­φά­σι­σε να αυξή­σει την πίε­ση προς τις φαρ­μα­κευ­τι­κές και κυρί­ως την AstraZeneca βάζο­ντας σε εφαρ­μο­γή έναν μηχα­νι­σμό απα­γό­ρευ­σης εξα­γω­γών εμβο­λί­ων από χώρες της Ένωσης.

Ωστό­σο, η κίνη­ση αυτή γύρι­σε μπού­με­ρανγκ στην Επι­τρο­πή, καθώς, εξαι­τί­ας του Brexit, δημιουρ­γή­θη­κε σημα­ντι­κό πρό­βλη­μα με τα εμβό­λια για την Βόρεια Ιρλανδία.

Η Κομι­σιόν έκα­νε στρο­φή 180 μοι­ρών για να γλι­τώ­σει το μεγά­λο αυτό φιά­σκο, με την Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν να μπαί­νει στο στό­χα­στρο της κριτικής.

Δεν είναι, άλλω­στε, τυχαίο το ρεπορ­τάζ της βρε­τα­νι­κής Telegraph, όπου η εφη­με­ρί­δα χρη­σι­μο­ποί­η­σε σκλη­ρή γλώσ­σα κατά της Γερ­μα­νί­δας πολι­τι­κού και έκα­νε λόγο για σοβα­ρές πιέ­σεις προς την φον ντερ Λάιεν να παραι­τη­θεί από τη θέση της.

Μάλι­στα, η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή προ­τί­μη­σε, σήμε­ρα, να μην δια­ψεύ­σει (ούτε και να επι­βε­βαιώ­σει) το ρεπορ­τάζ, ρίχνο­ντας πέπλο μυστη­ρί­ου στην όλη υπόθεση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο