Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδιστικά των ΗΠΑ καταφθάνουν στη βάση της Σούδας

Μετά την επί­ση­μη ανα­κοί­νω­ση ότι ιπτά­με­να τάν­κερ των ΗΠΑ «KC-135» θα μετα­σταθ­μεύ­σουν σε ελλη­νι­κά αερο­δρό­μια, τρία στρα­τη­γι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά Β52 των ΗΠΑ, (ικα­νά να δια­νύ­ουν τερά­στιες απο­στά­σεις και να φέρουν πυρη­νι­κά) ετοι­μά­ζο­νται σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες να βρε­θούν τις επό­με­νες μέρες να προ­σγειω­θούν στη Σού­δα, σε άλλο ένα δείγ­μα κλι­μά­κω­σης της εμπλο­κής της χώρας στους ευρω­α­τλα­ντι­κούς σχεδιασμούς.

Εξάλ­λου, τη Δευ­τέ­ρα δύο στρα­τη­γι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά Β‑52 των ΗΠΑ, αφού πέτα­ξαν από τη Βρε­τα­νία στη Ρου­μα­νία και παρέ­μει­ναν εκεί σε ύψος 8.000 μέτρων για «επί­δει­ξη ισχύ­ος» προς τη ρωσι­κή πλευ­ρά, πέτα­ξαν νότια στη Βουλ­γα­ρία. Εκεί, αφού ακο­λού­θη­σαν το ίδιο μοτί­βο, στρά­φη­καν νοτιο­δυ­τι­κά, εισήλ­θαν στον ελλη­νι­κό ενα­έ­ριο χώρο στις 16.18, όπου τα υπο­δέ­χτη­κε ζεύ­γος ελλη­νι­κών «F‑16» που απο­γειώ­θη­κε από την Αγχί­α­λο και τα συνό­δευ­σαν δυτι­κά έως το FIR Ρώμης, όπου τη συνο­δεία του ανέ­λα­βε η ιτα­λι­κή Αεροπορία.

Οπως ανα­φέ­ρε­ται, εξάλ­λου, από το ΓΕΕΘΑ, μετά από αίτη­μα της αμε­ρι­κα­νι­κής διοί­κη­σης στην Ευρώ­πη (USEUCOM), τα 2 βομ­βαρ­δι­στι­κά κατά την πτή­ση τους στο πλαί­σιο της επι­χεί­ρη­σης «ONYX HOOK» πραγ­μα­το­ποί­η­σαν στο FIR Αθη­νών συνεκ­παί­δευ­ση ανα­χαί­τι­σης και συνο­δεί­ας από ζεύ­γος ελλη­νι­κών «F‑16», με δια­δρο­μή πάνω από τη Θρά­κη, τις Βόρειες Σπο­ρά­δες, τη Στε­ρεά Ελλά­δα και τη Πελο­πόν­νη­σο, οπό­τε και εξήλ­θαν στα δυτι­κά όριά του.

«Η εν λόγω δρα­στη­ριό­τη­τα κατα­δει­κνύ­ει τους ισχυ­ρούς στρα­τιω­τι­κούς δεσμούς Ελλά­δας — ΗΠΑ και εντάσ­σε­ται στον σχε­δια­σμό του ΓΕΕΘΑ ως προς την συνε­χώς ανα­βαθ­μι­ζό­με­νη και πολυ­ε­πί­πε­δη στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία των Ενό­πλων Δυνά­με­ων των δύο χωρών τόσο στο πλαί­σιο της επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νης Συμ­φω­νί­ας Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας (σ.σ. η κατά­πτυ­στη Συμ­φω­νία για τις Βάσεις) όσο και σε δια­συμ­μα­χι­κό πλαί­σιο», τονί­ζε­ται από το Επιτελείο.

Σημειω­τέ­ον, σύμ­φω­να με δια­θέ­σι­μα στοι­χεία, κατα­σκο­πευ­τι­κό αερο­σκά­φος του US Navy τύπου «EP-3E» σηκώ­θη­κε και σήμε­ρα από τη Σού­δα (όπως γίνε­ται, άλλω­στε, συνε­χώς, όλες αυτές τις μέρες) και ανα­πτύ­χθη­κε στη Δυτι­κή Μαύ­ρη Θάλασ­σα, συλ­λέ­γο­ντας εικό­να για τις κινή­σεις των ρωσι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, όπως αυξά­νουν στα­δια­κά την πίε­ση στην Οδησ­σό. Επί­σης, UAV του ΝΑΤΟ, τύπου RQ-4D (το μεγα­λύ­τε­ρο μη επαν­δρω­μέ­νο κατα­σκο­πευ­τι­κό αερο­σκά­φος των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ), σηκώ­θη­κε από τη Βάση τους στη Σιγκο­νέ­λα και δια­σχί­ζο­ντας το FIR Αθη­νών, έφτα­σε στη Μαύ­ρη Θάλασσα.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο