Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διχάζει το ευρωατλαντικό μπλοκ το Swift — Τι είναι, πώς λειτουργεί

Το ευρω­α­τλα­ντι­κό μπλοκ προ­σπα­θεί να αυξή­σει την πίε­ση στη Ρωσία μέσω των πακέ­των κυρώ­σε­ων. Δεν είναι όμως πάντα εύκο­λο να συμ­φω­νή­σουν σε αυτές δεδο­μέ­νων των ιδιαί­τε­ρων συμ­φε­ρό­ντων της κάθε χώρας , ταυ­τό­χρο­να ομο­λο­γούν ότι οι κυρώ­σεις θα έχουν «διαρ­κείς συνέ­πειες» για τους πολί­τες τους (τιμές ενέρ­γειας, εκτό­ξευ­ση τιμών προ­ϊ­ό­ντων ευρεί­ας κατα­νά­λω­σης κλπ.).

Τι τελευ­ταί­ες ώρες έχουν εντα­θεί τα παζά­ρια γύρω από μια πιθα­νή απο­κο­πή της Ρωσί­ας από το παγκό­σμιο δια­τρα­πε­ζι­κό σύστη­μα πλη­ρω­μών SWIFT. Χώρες που είχαν αντιρ­ρή­σεις η μία μετά την άλλη υποχωρούν.

Το εν λόγω μέτρο απέρ­ρι­πτε επί­μο­να τις προη­γού­με­νες μέρες κυρί­ως από τη Γερ­μα­νία, με δεδο­μέ­νες τις συνέ­πειες που θα είχε σε μια σει­ρά τομείς (στην Ενέρ­γεια κ.ά.) για το γερ­μα­νι­κό κεφά­λαιο και την καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία της χώρας.

Δημο­σί­ευ­μα του αμε­ρι­κα­νι­κού πρα­κτο­ρεί­ου “Reuters” ανα­φέ­ρει ότι κυβερ­νή­της κεντρι­κής τρά­πε­ζας χώρας της Ευρω­ζώ­νης, μιλώ­ντας (ανώ­νυ­μα) στο πρα­κτο­ρείο χαρα­κτή­ρι­σε «ζήτη­μα ημε­ρών» τον απο­κλει­σμό της Ρωσί­ας από το Swift. Είναι αρκε­τό; Οχι. Είναι απα­ραί­τη­το; Απο­λύ­τως» πρό­σθε­σε ο κεντρι­κός τρα­πε­ζί­της, τονί­ζο­ντας ότι «οι κυρώ­σεις έχουν νόη­μα μόνο όταν υπάρ­χουν κόστη και για τις δύο πλευ­ρές και αυτό θα στοι­χί­σει ακριβά».

Χθες Παρα­σκευή εξάλ­λου, ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, Κρί­στιαν Λίντ­νερ, ανέ­φε­ρε ότι η Γερ­μα­νία είναι ανοι­χτή στο να απο­κό­ψει τη Ρωσία από το SWIFT, αλλά πρέ­πει πρώ­τα να υπο­λο­γί­σει τις συνέ­πειες για την οικο­νο­μία της. «Είμα­στε ανοι­χτοί, αλλά πρέ­πει να ξέρει κανείς τι κάνει», είπε ο Λίντ­νερ σε δημο­σιο­γρά­φους μετά τη συνε­δρί­α­ση του Ecofin στο Παρίσι.

Τι είναι το Swift;

Το Swift θεω­ρεί­ται κομ­βι­κής σημα­σί­ας δίκτυο για την ανταλ­λα­γή πλη­ρο­φο­ριών σχε­τι­κών με συναλ­λα­γές στο διε­θνές χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό σύστη­μα. Ειδι­κοί χαρα­κτη­ρί­ζουν τον απο­κλει­σμό μιας χώρας από αυτό ως «οικο­νο­μι­κή πυρη­νι­κή βόμ­βα», διό­τι έχει άμε­σες συνέ­πειες στη λει­τουρ­γία των εισα­γω­γών και εξα­γω­γών και βέβαια βασι­κών χρη­μα­το­πι­στω­τι­κών διαδικασιών.

Η βελ­γι­κού σχε­δια­σμού εφαρ­μο­γή ανταλ­λα­γής τρα­πε­ζι­κών μηνυ­μά­των συν­δέ­ει μετα­ξύ τους 11.000 τρα­πε­ζι­κούς οργα­νι­σμούς. Αν η Ρωσία εκδιω­χθεί, θα χάσει τη σύν­δε­σή της με το διε­θνές χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό σύστη­μα. Ο απο­κλει­σμός αυτός, όμως, δεν είναι εύκο­λη υπό­θε­ση και ενέ­χει σημα­ντι­κούς κιν­δύ­νους για τρί­τες χώρες, πολ­λές από τις οποί­ες εξαρ­τώ­νται άμε­σα από τη ρωσι­κή ενέρ­γεια, τα αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα και άλλες ρωσι­κές πρώ­τες ύλες.

Το διε­θνές σύστη­μα SWIFT εγκαι­νιά­σθη­κε το 1973, όταν 239 τρά­πε­ζες από 15 χώρες επι­νό­η­σαν μέθο­δο αξιό­πι­στης και γρή­γο­ρης δια­κρα­τι­κής μετα­φο­ράς κεφα­λαί­ων. Το SWIFT δεν εισπράτ­τει και δεν δια­χει­ρί­ζε­ται χρή­μα­τα, αλλά επι­τρέ­πει σε τρά­πε­ζες και πιστω­τι­κούς οργα­νι­σμούς να ειδο­ποιούν ο ένας τον άλλον λίγο πριν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί κάποια συναλλαγή.

Ο απο­κλει­σμός της Ρωσί­ας από το SWIFT θα περιό­ρι­ζε την ικα­νό­τη­τα της χώρας να πραγ­μα­το­ποιεί διε­θνείς συναλ­λα­γές, υπο­χρε­ώ­νο­ντας εισα­γω­γείς, εξα­γω­γείς και τρά­πε­ζες να βρουν εναλ­λα­κτι­κή μέθο­δο ενη­μέ­ρω­σης συναλ­λα­γών. Η μεγά­λη εξάρ­τη­ση της Ευρώ­πης από τα ρωσι­κά καύ­σι­μα κάνει πολ­λούς ηγέ­τες της Ευρω­ζώ­νης να διστά­ζουν να εγκα­τα­λεί­ψουν το SWIFT.

Αξί­ζει πάντως να σημειω­θεί ότι η Ρωσία δεν είναι απρο­ε­τοί­μα­στη απέ­να­ντι σε ένα τέτοιο σενά­ριο, δεδο­μέ­νου ότι από το 2014 και την προ­σάρ­τη­ση της Κρι­μαί­ας έχει σχε­διά­σει ένα εναλ­λα­κτι­κό σύστη­μα συναλ­λα­γών ονό­μα­τι SPFS, το οποίο θα μπο­ρού­σε να ενερ­γο­ποι­η­θεί από τις ρωσι­κές τρά­πε­ζες σε περί­πτω­ση έκτα­κτης ανάγκης.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο