Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρισμοί του ρωσικού ΥΠΕΞ για απόκρουση ουκρανικής εφόδου στο Ντανιέτσκ

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας ανα­κοί­νω­σε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες ότι τα στρα­τεύ­μα­τά του απέ­κρου­σαν νέα μεγά­λης κλί­μα­κας έφο­δο από τις ουκρα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις στην περι­φέ­ρεια Ντα­νιέ­τσκ, κατα­φέρ­νο­ντάς τους τερά­στιες απώ­λειες σε προ­σω­πι­κό και κατα­στρέ­φο­ντας οκτώ βαριά άρμα­τα μάχης Leopard.

«Αφού υπέ­στη βαριές απώ­λειες την προη­γου­μέ­νη, το καθε­στώς του Κιέ­βου ανα­διορ­γά­νω­σε τα υπο­λείμ­μα­τα της 23ης και της 31ης μηχα­νο­κί­νη­της ταξιαρ­χί­ας σε χωρι­στές ανα­συ­νταγ­μέ­νες μονά­δες, που συνέ­χι­σαν τις επι­θε­τι­κές επι­χει­ρή­σεις», ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο μέσω Telegram.

«Τους κατα­φέρ­θη­κε ήττα με πολύ­πλο­κα πυρά από τις δυνά­μεις του (ρωσι­κού) στρα­τού, αερο­σκά­φη, τις πυραυ­λι­κές δυνά­μεις και το πυρο­βο­λι­κό, καθώς και βαριά φλο­γο­βό­λα», πρόσθεσε.

Χθες Δευ­τέ­ρα, η Μόσχα ανέ­φε­ρε πως οι ουκρα­νι­κές δυνά­μεις άρχι­σαν επί­θε­ση ευρεί­ας κλί­μα­κας στην περι­φέ­ρεια Ντα­νιέ­τσκ, αν και δεν είναι σαφές ακό­μη εάν πρό­κει­ται για την πολυ­συ­ζη­τη­μέ­νη αντε­πί­θε­σή τους.

Ουκρα­νοί αξιω­μα­τού­χοι δεν έχουν ανα­φέ­ρει κάτι για τη Ντα­νιέ­τσκ και απέ­φυ­γαν τις ερω­τή­σεις για το ζήτη­μα χθες.

Σε προ­πα­γαν­δι­στι­κό βίντεο που διέ­νει­με προ­χθές Κυρια­κή, απαι­τώ­ντας από τους πάντες σιω­πή σχε­τι­κά με τις ενέρ­γειες του στρα­τού, το υπουρ­γείο Άμυ­νας ανέ­φε­ρε πως «η αρχή» της αντε­πί­θε­σης «δεν θα αναγγελθεί».

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας ανέ­φε­ρε πως οι δυνά­μεις του κατέ­στρε­ψαν 28 άρμα­τα μάχης, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 8 Λέο­παρντ που έστει­λαν στο Κίε­βο οι σύμ­μα­χοί του στη Δύση, καθώς και 109 τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα μάχης (ΤΟΜΑ). Υπο­λό­γι­σε πως οι ουκρα­νι­κές απώ­λειες ανήλ­θαν σε 10.500 στρα­τιω­τι­κούς, χωρίς να διευ­κρι­νί­σει αν ο αριθ­μός αυτός αφο­ρά μόνο νεκρούς ή και τραυματίες.

Το Κίε­βο δεν έχει σχο­λιά­σει ακό­μη τους ισχυ­ρι­σμούς αυτούς της Μόσχας.

Η μια και η άλλη πλευ­ρά στον πόλε­μο που οδεύ­ει να κλεί­σει 16 μήνες λένε συχνά πως κατά­φε­ραν βαριές απώ­λειες στην αντί­πα­λη, κάτι αδύ­να­το να επα­λη­θευ­τεί με ανε­ξάρ­τη­το τρόπο.

«Ανατινάχθηκε» το υδροηλεκτρικό φράγμα στη Νόβα Καχόβκα

Πελώ­ριο υδροη­λε­κτρι­κό φράγ­μα που ανε­γέρ­θη­κε επί Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και βρί­σκε­ται στο τμή­μα της Χερ­σώ­νας (νότια Ουκρα­νία) που ελέγ­χε­ται από τις ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις «ανα­τι­νά­χθη­κε» σήμε­ρα, με απο­τέ­λε­σμα να διαρ­ρεύ­σει τερά­στια ποσό­τη­τα νερού, σύμ­φω­να με τις εμπό­λε­μες πλευ­ρές, που αλλη­λο­κα­τη­γο­ρού­νται για την κατα­στρο­φή της υπο­δο­μής κρί­σι­μης σημασίας.

Βίντεο που κυκλο­φο­ρούν σε ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης –δεν είναι δυνα­τό να επα­λη­θευ­τούν προς το παρόν– εικο­νί­ζουν πολύ ισχυ­ρές εκρή­ξεις στο φράγ­μα στη Νόβα Καχόβ­κα, πάνω στον Δνεί­πε­ρο ποτα­μό. Άλλα βίντεο δεί­χνουν τερά­στιες ποσό­τη­τες νερού να βγαί­νουν από τα συντρίμ­μια του φράγ­μα­τος και σοκα­ρι­σμέ­νους διερχόμενους.

Το φράγ­μα, με τριά­ντα μέτρα ύψος και 3,2 χιλιό­με­τρα μήκος, οικο­δο­μή­θη­κε το 1956 στον Δνεί­πε­ρο, στο πλαί­σιο της κατα­σκευ­ής υδροη­λε­κτρι­κού εργο­στα­σί­ου στη Νόβα Καχόβκα.

Στον ταμιευ­τή­ρα του βρί­σκο­νται 18 κυβι­κά χιλιό­με­τρα νερού και από αυτό υδρο­δο­τού­νται τόσο η χερ­σό­νη­σος της Κρι­μαί­ας –που προ­σαρ­τή­θη­κε από τη Ρωσία το 2014–, όσο και το πυρη­νι­κό ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γι­κό εργο­στά­σιο στη Ζαπο­ρί­ζια, το μεγα­λύ­τε­ρο της Ευρώ­πης, που χρειά­ζε­ται αδιά­λει­πτη παρο­χή για να ψύχει τους αντι­δρα­στή­ρες του.

Οι αντί­πα­λες πλευ­ρές αλλη­λο­κα­τη­γο­ρή­θη­καν για την κατα­στρο­φή του φράγματος.

«Το [φράγ­μα στην] Καχόβ­κα ανα­τι­νά­χθη­κε από τις ρωσι­κές δυνά­μεις κατο­χής», ανέ­φε­ρε η διοί­κη­ση νότιου τομέα του ουκρα­νι­κού στρα­τού μέσω Facebook. Η ίδια πηγή πρό­σθε­σε πως «η έκτα­ση της κατα­στρο­φής, η ταχύ­τη­τα και ο όγκος του νερού και οι περιο­χές που είναι πιθα­νό να πλημ­μυ­ρί­σουν τελούν υπό διευκρίνιση».

Σύμ­φω­να με αξιω­μα­τού­χους προ­σκεί­με­νους στη Μόσχα που μίλη­σαν σε ρωσι­κά πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων, το φράγ­μα βομ­βαρ­δί­στη­κε από τους Ουκρα­νούς. Αξιω­μα­τού­χος εγκα­τε­στη­μέ­νος από τη Μόσχα στην περιο­χή μίλη­σε για «πολύ σοβα­ρή τρο­μο­κρα­τι­κή ενέρ­γεια», ορο­λο­γία που επί­σης παρα­πέ­μπει σε ουκρα­νι­κή επίθεση.

Η εκκέ­νω­ση κοι­νο­τή­των στην περιο­χή έχει ήδη αρχί­σει, ανέ­φε­ρε ο περι­φε­ρειάρ­χης Χερ­σώ­νας Ολε­ξά­ντρ Προκούντιν.

«Εντός πέντε ωρών το νερό θα έχει φθά­σει σε κρί­σι­μο επί­πε­δο», προει­δο­ποί­η­σε ο κ. Προ­κού­ντιν μέσω Telegram στις 06:45 [τοπι­κή ώρα και ώρα Ελλάδας].

Κατά το ρωσι­κό κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS, κάπου 80 κοι­νό­τη­τες θα χρεια­στεί να εκκε­νω­θούν στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο