Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε τρίτο γύρο συνομιλιών εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών

Σε τρί­το γύρο συνο­μι­λιών στις αρχές της επό­με­νης εβδο­μά­δας συμ­φώ­νη­σαν Κίε­βο και Μόσχα στη Λευ­κο­ρω­σία, εν μέσω σφο­δρών βομ­βαρ­δι­σμών στην Ουκρα­νία, με τις Ρωσι­κές δυνά­μεις να επι­χει­ρούν να κατα­λά­βουν ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρες περιο­χές. Σε εξέ­λι­ξη είναι αυτή την στιγ­μή, επι­χεί­ρη­ση για την κατά­λη­ψη του πυρη­νι­κού εργο­στα­σί­ου στην πόλη Ζαπο­ρί­ζια, το μεγα­λύ­τε­ρο πυρη­νι­κό εργο­στά­σιο της Ευρώπης.

Οι Ρωσι­κές δυνά­μεις έχουν τον έλεγ­χο της παρα­θα­λάσ­σιας πόλης Χερ­σώ­να μετά από σκλη­ρές μάχες. Κατά πως φαί­νε­ται, ο Ρωσι­κός στρα­τός επι­διώ­κει να μπλο­κά­ρει την oυκρα­νι­κή έξο­δο προς τη θάλασσα.

Ρωσι­κές δυνά­μεις επι­χει­ρούν να κατα­λά­βουν την πόλη Ενερ­χο­ντάρ, όπου μένουν οι εργα­ζό­με­νοι του εργο­στα­σί­ου, ενώ ήδη Ρωσι­κά άρμα­τα μάχης έχουν περά­σει τα οδο­φράγ­μα­τα που έστη­σαν Ουκρα­νοί και κατευ­θύ­νο­νται προς τις εγκα­τα­στά­σεις του εργοστασίου.

Την ίδια ώρα συνε­χί­ζε­ται η πολιορ­κία της Μαριού­πο­λης. Οι αρχές της πόλης ανα­φέ­ρουν ότι έχει κοπεί το νερό και το ηλε­κτρι­κό, ενώ μάχες ανα­φέ­ρο­νται σε όλη την περι­φέ­ρεια της πόλης. Σύμ­φω­να με τις Ουκρα­νι­κές αρχές, πάνω από 200 άνθρω­ποι έχουν τραυματιστεί.

Παράλ­λη­λα οι ρωσι­κές δυνά­μεις καταγ­γέλ­λουν ότι νεο­να­ζί του Τάγ­μα­τος του Αζόφ, εμπο­δί­ζουν άμα­χους να απο­χω­ρή­σουν απο την πόλη μέσω των ανθρω­πι­στι­κών δια­δρό­μων που έχουν στήσει.

Οι ρωσι­κές δυνά­μεις βομ­βάρ­δι­σαν τον θερ­μοη­λε­κτρι­κό σταθ­μό της Οκτρί­κα αλλά και την περιο­χή Saltivka του Χαρ­κό­βου, ενώ μάχες σημειώ­νο­νται στο Τσερ­νί­χιβ, το Σβά­το­βο, και τα περί­χω­ρα του Κίε­βου και της Οδησσού.

Την ίδια ώρα, έξω από την πρω­τεύ­ου­σα Κίε­βο, μία δύνα­μη περί­που 15.000 Ρώσων βρί­σκε­ται με το δάκτυ­λο στη σκαν­δά­λη, έτοι­μοι για επίθεση.

Το από­γευ­μα της Πέμ­πτης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ένα άτυ­πο debate ανά­με­σα σε Ζελέν­σκι και Πού­τιν, καθώς προ­χώ­ρη­σαν σε δηλώ­σεις την ίδια ώρα.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν δήλω­σε ότι η «στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση» στην Ουκρα­νία εξε­λίσ­σε­ται βάσει σχε­δί­ου και χρο­νο­δια­γράμ­μα­τος, χαρα­κτή­ρι­σε «νεο­να­ζί» τους Ουκρα­νούς που μάχο­νται και επαί­νε­σε τους στρα­τιώ­τες του, απο­κα­λώ­ντας τους «ήρω­ες». Παρα­δέ­χθη­κε δημο­σί­ως για πρώ­τη φορά ότι ο Ρωσι­κός στρα­τός έχει κατα­γρά­ψει απώλειες.

Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Ζελέν­σκι κάλε­σε τον Πού­τιν για απευ­θεί­ας συνο­μι­λί­ες, ζήτη­σε από τη Δύση συν­δρο­μή σε μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη, σημειώ­νο­ντας ότι η Ευρώ­πη κιν­δυ­νεύ­ει αν πέσει η Ουκρανία.

Ουκρα­νοί και Ρώσοι δια­πραγ­μα­τευ­τές συνα­ντή­θη­καν στην πόλη Μπρεστ και κατέ­λη­ξαν σε δύο βασι­κά συμπε­ρά­σμα­τα: Ακολου­θεί τρί­τος γύρος συνο­μι­λιών και ανοί­γουν ανθρω­πι­στι­κοί διά­δρο­μοι για την εκκέ­νω­ση των πόλε­ων από αμάχους.

ΗΠΑ και Βρε­τα­νία ανα­κοί­νω­σαν νέο πακέ­το κυρώ­σε­ων προς Ρώσους ολιγάρχες.

Η Ουκρα­νία διέ­κο­ψε τις εξα­γω­γές φυσι­κού αερί­ου από το έδα­φός της

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο