Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται η μαζική απομάκρυνση κατοίκων μετά την καταστροφή του φράγματος στη Χερσώνα

Η μαζι­κή απο­μά­κρυν­ση κατοί­κων συνε­χί­ζε­ται σήμε­ρα στη νότια Ουκρα­νία μετά τη μερι­κή κατα­στρο­φή του Υδροη­λε­κτρι­κού Σταθ­μού Καχόβ­κα, η οποία προ­κά­λε­σε πλημ­μύ­ρες σε παρό­χθιες κοι­νό­τη­τες κατά μήκος του Δνεί­πε­ρου ποτα­μού και για την οποία αλλη­λο­κα­τη­γο­ρού­νται Κίε­βο και Μόσχα.

«Η πιο δύσκο­λη κατά­στα­ση επι­κρα­τεί στην περιο­χή Κορα­μπέλ­νι στην πόλη της Χερ­σώ­νας. Μέχρι στιγ­μής το επί­πε­δο το νερού ανέρ­χε­ται στα 3,5 μέτρα, πάνω από 1.000 σπί­τια έχουν πλημ­μυ­ρί­σει» στην κοι­νό­τη­τα που τα ουκρα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα ανα­κα­τέ­λα­βαν από τα ρωσι­κά τον Νοέμ­βριο του 2022, ανέ­φε­ρε ο ανα­πλη­ρω­τής επι­κε­φα­λής των υπη­ρε­σιών της ουκρα­νι­κής προ­ε­δρί­ας Ολε­ξίι Κουλέμπα.

Οι εκκε­νώ­σεις θα συνε­χι­στούν σήμε­ρα και τις επό­με­νες ημέ­ρες με λεω­φο­ρεία και τρέ­να, πρόσθεσε.

«Πάνω από 40.000 άνθρω­ποι βρί­σκο­νται σε περιο­χές που δια­τρέ­χουν κίν­δυ­νο να πλημ­μυ­ρί­σουν. Οι ουκρα­νι­κές αρχές απο­μά­κρυ­ναν εσπευ­σμέ­να πάνω από 17.000. Δυστυ­χώς, πάνω από 25.000 άμα­χοι βρί­σκο­νται σε περιο­χές υπό ρωσι­κό έλεγ­χο», ανέ­φε­ρε χθες ο ουκρα­νός γενι­κός εισαγ­γε­λέ­ας Αντρίι Κόστιν.

«Σε αυτό το στά­διο έχουν πλημ­μυ­ρί­σει 24 κοι­νό­τη­τες στην Ουκρα­νία», ανέ­φε­ρε ο ουκρα­νός υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Ιγκόρ Κλιμένκο.

Οι αρχές που έχουν εγκα­τα­στα­θεί από τους Ρώσους στις περιο­χές που έχουν κατα­λά­βει ανέ­φε­ραν από την πλευ­ρά τους πως άρχι­σαν την εσπευ­σμέ­νη απο­μά­κρυν­ση του πλη­θυ­σμού τριών κοι­νο­τή­των, κινη­το­ποιώ­ντας περί­που πενή­ντα λεωφορεία.

Ο Βλα­ντί­μιρ Λεό­ντιεφ, ο φιλο­ρώ­σος δήμαρ­χος της Νόβα Καχόβ­κα, όπου βρί­σκε­ται το υδροη­λε­κτρι­κό φράγ­μα, τόνι­σε πως η πόλη του πλημ­μύ­ρι­σε και ότι 900 κάτοι­κοί της απο­μα­κρύν­θη­καν εσπευσμένα.

Σύμ­φω­να με το ρωσι­κό κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS, έκα­νε λόγο για του­λά­χι­στον επτά ανθρώ­πους που αγνο­ού­νται εξαι­τί­ας των πλημ­μυ­ρών που προ­κά­λε­σε η κατα­στρο­φή του φράγματος.

Στη Γενεύη, το Γρα­φείο Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων (OCHA) του ΟΗΕ προει­δο­ποί­η­σε ότι η κατα­στρο­φή του φράγ­μα­τος μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει περι­βαλ­λο­ντι­κή κατα­στρο­φή και να έχει «φοβε­ρό αντί­κτυ­πο σε εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες ανθρώ­πους και στις δυο πλευ­ρές της γραμ­μής του μετώπου».

Στην Ουά­σιγ­κτον, εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου ανέ­φε­ρε πως η κατα­στρο­φή «ασφα­λώς» προ­κά­λε­σε κάποιους «θανά­τους», προ­σθέ­το­ντας πως «δεν υπάρ­χει ορι­στι­κό συμπέ­ρα­σμα για το τι συνέβη».

Αλληλοκατηγορίες

Ο ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι κατη­γό­ρη­σε τη Ρωσία πως πυρο­δό­τη­σε «βόμ­βα» στο φράγ­μα. Είχε παγι­δευ­τεί με εκρη­κτι­κά, δήλω­νε τον περα­σμέ­νο Οκτώβριο.

«Είναι αδύ­να­τη η κατα­στρο­φή [του φράγ­μα­τος] από το εξω­τε­ρι­κό του, με βομ­βαρ­δι­σμούς», πρό­σθε­σε ανα­φε­ρό­με­νος στην εκδο­χή της Μόσχας.

Αξί­ω­σε ο κόσμος «να αντι­δρά­σει» κατη­γο­ρώ­ντας τη Ρωσία πως βρί­σκε­ται σε «πόλε­μο κατά της ζωής, κατά της φύσης, κατά του πολι­τι­σμού», δια­βε­βαιώ­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να ότι η κατα­στρο­φή δεν θα μειώ­σει «τη δυνα­τό­τη­τα της Ουκρα­νί­ας να απε­λευ­θε­ρώ­σει τα εδά­φη της», καθώς έχει αρχί­σει ουκρα­νι­κή αντε­πί­θε­ση σε διά­φο­ρες κατευ­θύν­σεις. Μίλη­σε ακό­μα για «βάρ­βα­ρη οικοκτονία».

Σύμ­φω­να με το Κίε­βο, οι Ρώσοι κατέ­στρε­ψαν το φράγ­μα για να «φρε­νά­ρουν» την αντε­πί­θε­ση του ουκρα­νι­κού στρατού.

Καθώς αν και υπάρ­χει πιθα­νό­τη­τα να πλημ­μυ­ρί­σουν ρωσι­κές οχυ­ρω­μα­τι­κές θέσεις κατά μήκος του Δνεί­πε­ρου, μπο­ρεί επί­σης να εμπο­δι­στούν οι ουκρα­νι­κές επι­θε­τι­κές επι­χει­ρή­σεις στην περιοχή.

Η Ουκρα­νία υπο­στή­ρι­ξε πως ανα­κα­τέ­λα­βε εδά­φη κοντά στην Μπαχ­μούτ, υπο­βαθ­μί­ζο­ντας πάντως το εύρος των «επι­θε­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων» που διε­ξά­γει σε άλλους τομείς του απέ­ρα­ντου μετώπου.

Η Ρωσία από την πλευ­ρά της δια­βε­βαί­ω­σε πως απώ­θη­σε ουκρα­νι­κές επι­θέ­σεις, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας χθες πως 71 στρα­τιω­τι­κοί της σκο­τώ­θη­καν και άλλοι 210 τραυ­μα­τί­στη­καν τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, αν και πολύ σπά­νια ανα­φέ­ρε­ται στις απώ­λειές της.

Οι Ουκρα­νοί λένε πως ετοι­μά­ζουν εδώ και μήνες ευρεί­ας κλί­μα­κας αντε­πί­θε­ση για να υπο­χρε­ώ­σουν τον ρωσι­κό στρα­τό να εγκα­τα­λεί­ψει τα εδά­φη της χώρας που έχει κυριεύσει.

Το Κρεμ­λί­νο ανα­φε­ρό­με­νο στο φράγ­μα έκα­νε λόγο για «εσκεμ­μέ­νη δολιο­φθο­ρά» της ουκρα­νι­κής πλευ­ράς και απέρ­ρι­ψε «κατη­γο­ρη­μα­τι­κά» τις κατη­γο­ρί­ες του Κιέ­βου, καλώ­ντας τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα να το «κατα­δι­κά­σει» για την κατα­στρο­φή της υποδομής.

Το φράγ­μα, με ύψος τριά­ντα μέτρα και μήκος 3,2 χιλιό­με­τρα, οικο­δο­μή­θη­κε το 1956 στον Δνεί­πε­ρο, στο πλαί­σιο της ανέ­γερ­σης υδροη­λε­κτρι­κού εργοστασίου.

Η κατα­στρο­φή του εγεί­ρει νέες ανη­συ­χί­ες για τον πυρη­νι­κό ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γι­κό σταθ­μό στη Ζαπο­ρί­ζια, 150 χιλιό­με­τρα από τη Νόβα Καχόβ­κα, που χρη­σι­μο­ποιεί νερό από το φράγ­μα για να ψύχει τους αντι­δρα­στή­ρες του.

Πάντως «δεν υπάρ­χει άμε­σος κίν­δυ­νος» για την ασφά­λεια της εγκα­τά­στα­σης, εκτί­μη­σε ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Ατο­μι­κής Ενέρ­γειας (ΔΟΑΕ).

Όπως και το φράγ­μα, ο πυρη­νι­κός ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γι­κός σταθ­μός, ο μεγα­λύ­τε­ρος της Ευρώ­πης, βρί­σκε­ται σε περιο­χή που κατέ­χουν οι ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις μετά την εισβο­λή τους στην ουκρα­νι­κή επι­κρά­τεια την 24η Φεβρουα­ρί­ου 2022.

Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες στρέμ­μα­τα αγρο­τι­κών εκτά­σε­ων στην περι­φέ­ρεια της Χερ­σώ­νας υπάρ­χει κίν­δυ­νος να πλημ­μυ­ρί­σουν, ανέ­φε­ρε το ουκρα­νι­κό υπουρ­γείο Γεωρ­γί­ας, προ­σθέ­το­ντας πως φοβά­ται πως θα ξερα­θούν τελεί­ως χωρά­φια στο νότιο τμή­μα της χώρας και ότι θα υπάρ­ξουν τερά­στιες ελλεί­ψεις πόσι­μου νερού.

Η Ουκρα­νία «ζήτη­σε σύγκλη­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ», ανέ­φε­ρε ο ουκρα­νός ΥΠΕΞ Ντμί­τρο Κουλέμπα.

Σε αυτήν ο ουκρα­νός πρε­σβευ­τής στα Ηνω­μέ­να Έθνη Σερ­χίι Κισλί­τσα κατη­γό­ρη­σε τη Μόσχα πως πυρο­δό­τη­σε «βόμ­βα μαζι­κής περι­βαλ­λο­ντι­κής κατα­στρο­φής», ότι προ­κά­λε­σε «τη μεγα­λύ­τε­ρη ανθρω­πο­γε­νή κατα­στρο­φή στην Ευρώ­πη εδώ και δεκα­ε­τί­ες», μιλώ­ντας για «οικο­λο­γι­κή και τεχνο­λο­γι­κή τρο­μο­κρα­τία» και «ακό­μη ένα παρά­δειγ­μα της γενο­κτο­νί­ας της Ρωσί­ας ενα­ντί­ον των Ουκρανών».

Ο ρώσος πρε­σβευ­τής στα Ηνω­μέ­να Έθνη Βασί­λι Νεμπέν­ζια μίλη­σε από την άλλη πλευ­ρά για «εσκεμ­μέ­νη δολιο­φθο­ρά από το Κίε­βο», για «έγκλη­μα πολέ­μου και τρο­μο­κρα­τι­κή ενέρ­γεια», για «αδια­νό­η­το έγκλημα».

«Η Ρωσία δεν μπο­ρεί να μας νική­σει στο πεδίο της μάχης και για αυτό βάζει στο στό­χα­στρο πολι­τι­κές υπο­δο­μές», υπο­στή­ρι­ξε από την πλευ­ρά του στη Χάγη ο Αντόν Κορι­νέ­βιτς, ουκρα­νός αντι­πρό­σω­πος στο Διε­θνές Ποι­νι­κό Δικαστήριο.

Για «νέα κατα­στρο­φι­κή συνέ­πεια της ρωσι­κής εισβο­λής στην Ουκρα­νία» μίλη­σε ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκουτέρες.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο