Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία, 10η ημέρα — Σύνοψη

 

Οι τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο της Ουκρανίας:

Ο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν απεί­λη­σε ευθέ­ως ότι η Ουκρα­νία μπο­ρεί να πάψει να υπάρ­χει αν η ηγε­σία της δεν υπο­χω­ρή­σει και συνε­χί­σει την αντί­στα­ση. Ο ίδιος τόνι­σε ότι οι κυρώ­σεις κατά της Ρωσί­ας μοιά­ζουν με κήρυ­ξη πολέ­μου. Το ίδιο θα ισχύ­σει και σε πιθα­νή επι­βο­λή no-fly zone, πρόσθεσε.

 Την επα­νέ­ναρ­ξη των επι­θέ­σε­ων ανα­κοί­νω­σε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας μετά την κατάρ­ρευ­ση της συμ­φω­νί­ας για εκε­χει­ρία.  Στη Μαριού­πο­λη νωρί­τε­ρα ναυά­γη­σε η προ­σπά­θεια για τη δημιουρ­γία ανθρω­πι­στι­κών δια­δρο­μών προ­κει­μέ­νου να εκκε­νώ­σουν το χώρο οι άμα­χοι. Κίε­βο και Μόσχα αντάλ­λα­ξαν κατη­γο­ρί­ες για την ευθύ­νη. Περί­που μισό εκατ. πολί­τες στη Μαριού­πο­λη ζουν επί τρεις μέρες τώρα χωρίς θέρ­μαν­ση, ρεύ­μα και νερό.

Οι κυρώ­σεις που επι­βάλ­λο­νται στη Ρωσία είναι παρό­μοιες με κήρυ­ξη πολέ­μου, δήλω­σε ο Βλ. Πού­τιν. Ανέ­φε­ρε ακό­μα πως οποια­δή­πο­τε χώρα επι­βά­λει ζώνη απα­γό­ρευ­σης πτή­σε­ων πάνω από την Ουκρα­νία θα θεω­ρεί­ται ότι έχει συμ­με­τά­σχει στον πόλεμο.

ΔΝΤ: Η κλι­μά­κω­ση του πολέ­μου στην Ουκρα­νία θα είχε «κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες» για όλον τον κόσμο

Στην Πολω­νία είναι ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίν­κεν δηλώ­νο­ντας ότι πάνω από 10 χιλιά­δες στρα­τιώ­τες και αερο­με­τα­φε­ρό­με­νη ταξιαρ­χία βρί­σκο­νται στην ανα­το­λι­κή Ευρώπη.

Κατά χιλιά­δες εγκα­τα­λεί­πουν τις εστί­ες τους Ουκρα­νοί πολί­τες, κυρί­ως στο ανα­το­λι­κό τμή­μα της χώρας, κατευ­θυ­νό­με­νοι δυτι­κά. Εκτι­μά­ται ότι έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τη χώρα 1,3 εκατ. πολί­τες, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για το μεγα­λύ­τε­ρο προ­σφυ­γι­κό κύμα από τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Η Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες (UNHCR) προει­δο­ποί­η­σε ότι ο αριθ­μός των Ουκρα­νών προ­σφύ­γων θα μπο­ρού­σε σύντο­μα να ξεπε­ρά­σει το 1,5 εκατ. ανθρώπους.

Οι Ρωσι­κές δυνά­μεις προ­σπα­θούν να κατα­λά­βουν όλο το παρα­θα­λάσ­σιο τμή­μα της Ουκρα­νί­ας στο Νότο, με κατεύ­θυν­ση πλέ­ον προς το λιμά­νι της Οδησσού.

Έξω από το Κίε­βο μαί­νο­νται μάχες καθώς Ουκρα­νι­κές δυνά­μεις προ­σπα­θή­σουν τις ρωσι­κές να προ­ε­λά­σουν προς την πρω­τεύ­ου­σα προ­κει­μέ­νου να την κυκλώσουν.

Οι Ρωσι­κές δυνά­μεις έχουν περι­κυ­κλώ­σει τέσ­σε­ρις-πόλεις κλει­διά, σύμ­φω­να με το Βρε­τα­νι­κό υπ. Άμυ­νας: Το Χάρ­κο­βο, το Τσέρ­νι­κιβ, το Σάμι και τη Μαριούπολη.

Το Αμε­ρι­κα­νι­κό ΥΠΕΞ ζήτη­σε από όλους τους Αμε­ρι­κα­νούς πολί­τες να εγκα­τα­λεί­ψουν άμε­σα τη Ρωσία.

Η εται­ρεία Zara κλεί­νει και τα 500 κατα­στή­μα­τά της στη Ρωσία, ενώ η Samsung και το PayPal ανα­στέλ­λουν τις δρα­στη­ριό­τη­τες στη χώρα. Έχει προη­γη­θεί σει­ρά άλλων εται­ρειών που απο­χώ­ρη­σαν από τη Ρωσία.

Τη Δευ­τέ­ρα, ανα­φέ­ρουν πλη­ρο­φο­ρί­ες, ανα­μέ­νε­ται νέα συνά­ντη­ση Ουκρα­νών και Ρώσων. Ρωσι­κά ΜΜΕ μετα­δί­δουν ότι δολο­φο­νή­θη­κε για «προ­δο­σία» από την ουκρα­νι­κή υπη­ρε­σία ασφα­λεί­ας ο Ντέ­νις Κιρέ­εφ, μέλος της πρώ­της αντι­προ­σω­πεί­ας της Ουκρα­νί­ας στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τη Ρωσία.

 Το αμε­ρι­κα­νι­κό αερο­πλα­νο­φό­ρο «Harry Truman» πλέ­ει προς την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη καθώς βαθαί­νει επι­κίν­δυ­να η εμπλο­κή της Ελλά­δας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο.

Το Πεκί­νο τάσ­σε­ται υπέρ των απευ­θεί­ας δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων Ρωσί­ας — Ουκρανίας

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο