Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία: 13η ημέρα — Οι εξελίξεις

Πόλε­μος στην Ουκρα­νία: Συνε­χί­στη­καν χτες για δέκα­τη τρί­τη ημέ­ρα οι σφο­δροί βομ­βαρ­δι­σμοί και η πολιορ­κία των μεγά­λων πόλε­ων της Ουκρα­νί­ας, ιδιαί­τε­ρα στο Κίε­βο, το Χάρ­κο­βο τη Μαριού­πο­λη και το Μικο­λάϊ­εβ, ενώ υπάρ­χουν ανα­φο­ρές για εκρή­ξεις ακό­μα και στην Οδησσό.

Μια εύθραυ­στη κατά­παυ­ση του πυρός βοή­θη­σε στην εκκέ­νω­ση χιλιά­δων ανθρώ­πων από την εμπό­λε­μη ζώνη. Η Ρωσία υπο­στή­ρι­ξε ότι άνοι­ξε ανθρω­πι­στι­κούς δια­δρό­μους σε Κίε­βο, Μαριού­πο­λη, Χάρ­κο­βο και Σάμι. Η Ουκρα­νία κατη­γό­ρη­σε τη Μόσχα ότι άνοι­ξε δια­δρό­μους με προ­ο­ρι­σμό είτε τη Ρωσία είτε τη Λευ­κο­ρω­σία, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την πρα­κτι­κή αυτή «ανή­θι­κη».

Άμα­χοι παρα­μέ­νουν εγκλω­βι­σμέ­νοι σε πολ­λές πόλεις, μετα­ξύ των οποί­ων η Μαριού­πο­λη και το Ιρπίν.

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε κατά­παυ­ση του πυρός σε πολ­λές ουκρα­νι­κές πόλεις, η οποία θα τεθεί σε εφαρ­μο­γή από τις 9 το πρωί σήμε­ρα Τρί­τη (ώρα Ελλά­δας) ώστε να κατα­στεί εφι­κτή η απο­μά­κρυν­ση των αμά­χων μέσω ανθρω­πι­στι­κών διαδρόμων.

Χωρίς ουσιώ­δες απο­τέ­λε­σμα έλη­ξε ο 3ος γύρος των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων ανά­με­σα σε Ρώσους και Ουκρα­νούς διπλω­μά­τες. Μικρή πρό­ο­δος σημειώ­θη­κε όσον αφο­ρά στους ανθρω­πι­στι­κούς διαδρόμους.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Ουκρα­νί­ας, ο Ντμί­τρο Κου­λέ­μπα, επι­βε­βαί­ω­σε χθες Δευ­τέ­ρα το βρά­δυ ότι σχε­διά­ζει να συνα­ντη­θεί με τον ρώσο ομό­λο­γό του, τον Σερ­γκέι Λαβρόφ, μεθαύ­ριο Πέμ­πτη στην Τουρκία.

Σε δηλώ­σεις του, ο Ρώσος πρό­ε­δρος τόνι­σε ότι δεν στρα­το­λο­γη­θούν πολί­τες προ­κει­μέ­νου να πολε­μή­σουν στην Ουκρα­νία και ότι θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν μόνο επαγ­γελ­μα­τί­ες στρα­τιώ­τες. «Θέλω να υπο­γραμ­μί­σω το γεγο­νός ότι οι νεο­σύλ­λε­κτοι δεν συμ­με­τέ­χουν και δεν θα συμ­με­τά­σχουν στις μάχες. Δεν θα υπάρ­ξει επί­σης επι­στρά­τευ­ση των εφέ­δρων» δήλω­σε ο Πού­τιν και πρό­σθε­σε πως: «Οι καθο­ρι­σμέ­νοι στό­χοι υλο­ποιού­νται μόνο από επαγ­γελ­μα­τί­ες στρα­τιώ­τες. Είμαι βέβαιος ότι εξα­σφα­λί­ζουν με απο­τε­λε­σμα­τι­κό τρό­πο την ασφά­λεια και την ειρή­νη του ρωσι­κού λαού».

Ο ΟΗΕ ανα­κοί­νω­σε ότι του­λά­χι­στον 1,7 εκατ. Ουκρα­νοί πρό­σφυ­γες έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τη χώρα από τη στιγ­μή που άρχι­σε η εισβολή.

Οι ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις, παρα­κο­λου­θούν τα αμε­ρι­κα­νι­κά πολε­μι­κά πλοία που εισήλ­θαν σήμε­ρα στην Βαλ­τι­κή θάλασ­σα, ανα­κοί­νω­σε το Κέντρο Εθνι­κής Άμυ­νας της Ρωσί­ας, σύμ­φω­να με τα όσα μετα­δί­δει το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Interfax».

Τα αντι­τορ­πι­λι­κά «USS Donald Cook» και «USS Forrest Sherman», τα οποία είναι εξο­πλι­σμέ­να και με πυραύ­λους κρουζ, έφτα­σαν στην περιο­χή της Βαλ­τι­κής και θα παρα­μεί­νουν εκεί «μέχρι νεωτέρας».

 

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο