Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία — 71η μέρα — Οι πρόσφατες εξελίξεις

Πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 71η μέρα: Η ρωσι­κή πίε­ση εντεί­νε­ται στα νότια και τα ανα­το­λι­κά της Ουκρα­νί­ας ενώ ταυ­τό­χρο­να καλεί το Κίε­βο και τους συμ­μά­χους του να ανα­γνω­ρί­σει τη νέα εδα­φι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που έχει δια­μορ­φω­θεί στην Ουκρανία.

– Οι επι­θέ­σεις των ενό­πλων δυνά­με­ων της Ρωσί­ας ενα­ντί­ον του συστή­μα­τος των σιδη­ρο­δρο­μι­κών μετα­φο­ρών έχουν προ­κα­λέ­σει μεγά­λα προ­βλή­μα­τα στη λει­τουρ­γία του, ανα­κοί­νω­σε χθες Τετάρ­τη η δημό­σια επι­χεί­ρη­ση των Ουκρα­νι­κών Σιδη­ρο­δρό­μων. Η Ρωσία εκτι­μά­ται ότι πλήτ­τει το σύστη­μα των σιδη­ρο­δρό­μων για να εμπο­δί­σει τη μετα­φο­ρά όπλων τα οποία στέλ­νουν χώρες της Δύσης στην Ουκρα­νία. Χθες βρά­δυ ανα­φέρ­θη­καν ρωσι­κά πυραυ­λι­κά πλήγ­μα­τα σε διά­φο­ρες περιο­χές της Ουκρα­νί­ας, ιδί­ως στις πόλεις Μικο­λάιφ, Κίε­βο, Ζαπο­ρί­ζια και Τσερκάσι.

– Ο Ρώσος υπουρ­γός Άμυ­νας, Σερ­γκέι Σόι­γκου, είπε σήμε­ρα ότι ο ρωσι­κός στρα­τός θα θεω­ρεί στό­χο που πρέ­πει να κατα­στρα­φεί τη μετα­φο­ρά από το ΝΑΤΟ όπλων στην Ουκρα­νία. Η δήλω­ση του υπουρ­γού Άμυ­νας έγι­νε κατά την διάρ­κεια τηλε­διά­σκε­ψης με τους στρα­τιω­τι­κούς διοι­κη­τές των τμη­μά­των που επι­χει­ρούν στην Ουκρα­νία και ακο­λού­θη­σε την ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου του ότι ο στρα­τός έθε­σε εκτός λει­τουρ­γί­ας έξι σιδη­ρο­δρο­μι­κούς σταθ­μούς στην Ουκρα­νία, οι οποί­οι χρη­σι­μο­ποιού­νταν για να παρέ­χο­νται στις ουκρα­νι­κές δυνά­μεις στο ανα­το­λι­κό τμή­μα της χώρας όπλα από τη Δύση.

– Πυραυ­λι­κά πλήγ­μα­τα ανα­φέρ­θη­καν κατά τη διάρ­κεια της νύχτας σε διά­φο­ρες ουκρα­νι­κές πόλεις, μετα­ξύ των οποί­ων η πρω­τεύ­ου­σα Κίε­βο αλλά και το Μικο­λάιβ και η Ζαπορίζια.

Η Μόσχα ανα­κοί­νω­σε κατά­παυ­ση του πυρός για την απο­μά­κρυν­ση αμά­χων από τη Μαριού­πο­λη, με δια­κο­πή των επι­θέ­σε­ων στην Άζοφ­σταλ για να απο­χω­ρή­σουν οι άμα­χοι. Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση η μονο­με­ρής κατά­παυ­ση πυρός θα ισχύ­σει από το πρωί της Πέμ­πτης μέχρι και το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του 7 Μαΐ­ου, ώστε οι άμα­χοι να φύγουν προς όποια κατεύ­θυν­ση επι­θυ­μούν. Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι ζήτη­σε τη συν­δρο­μή του ΟΗΕ για να σωθούν οι πολίτες.

– Ο Σερ­γκέι Κιριέν­κο, ανα­πλη­ρω­τής γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Κρεμ­λί­νου, επι­σκέ­φθη­κε χθες το λιμά­νι της Μαριού­πο­λης, που έχει κατα­λη­φθεί σχε­δόν εξ ολο­κλή­ρου από τις ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις, ανα­κοί­νω­σε ο ηγέ­της των φιλο­ρώ­σων αυτο­νο­μι­στών Ντέ­νις Που­σί­λιν μέσω Telegram. Ο κ. Κιριέν­κο, πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας, είναι αρμό­διος για εσω­τε­ρι­κές πολι­τι­κές υπο­θέ­σεις στη ρωσι­κή προ­ε­δρία. Επι­σκέ­φθη­κε τη χαλυ­βουρ­γία Ίλιτς και το λιμά­νι της Μαριού­πο­λης, κατά τον κ. Πουσίλιν.

Οι αμε­ρι­κα­νι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες έχουν προ­σφέ­ρει πολύ­τι­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες στην Ουκρα­νία που συνέ­βα­λαν στη θανά­τω­ση αρκε­τών Ρώσων στρα­τη­γών, ανα­φέ­ρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Τα 110 δολά­ρια ανά βαρέ­λι πέρα­σαν οι διε­θνείς τιμές του πετρε­λαί­ου μετά την από­φα­ση της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης για στα­δια­κή επι­βο­λή εμπάρ­γκο στο ρωσι­κό πετρέ­λαιο. Τσε­χία και Βουλ­γα­ρία ζητούν εξαι­ρέ­σεις όπως αυτές που εξα­σφά­λι­σαν Ουγ­γα­ρία και Σλοβακία.

– Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν πρό­κει­ται να έχει νέα συνερ­γα­σία με τους άλλους ηγέ­τες των χωρών της G7 εντός της εβδο­μά­δας ώστε να συμ­φω­νη­θούν περαι­τέ­ρω κυρώ­σεις κατά της Μόσχας.

– Οι αμε­ρι­κα­νι­κές αρχές ενι­σχύ­ουν τον ρυθ­μό εκπαί­δευ­σης του ουκρα­νι­κού στρα­τού στη χρή­ση δυτι­κών όπλων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων οβί­δων και επι­θε­τι­κών drones, ανέ­φε­ρε την Τετάρ­τη η αμε­ρι­κα­νι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση The Hill. Επι­κα­λού­με­νη εκπρο­σώ­πους του Πεντα­γώ­νου, η επι­θε­ώ­ρη­ση γρά­φει πως εκα­το­ντά­δες Ουκρα­νοί στρα­τιώ­τες εκπαι­δεύ­ο­νται αυτή τη στιγ­μή στην Ευρώ­πη στη χρή­ση οβί­δων, drones και ραντάρ. Όπως τονί­ζε­ται στο δημο­σί­ευ­μα, «ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός ενι­σχύ­ει τον ρυθ­μό εκπαί­δευ­σης των ουκρα­νι­κών δυνά­με­ων για τη χρή­ση όπλων».

– Η Ιαπω­νία λέει πως θα δυσκο­λευό­ταν να ακο­λου­θή­σει την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση στην επι­βο­λή εμπάρ­γκο στο πετρέ­λαιο της Ρωσί­ας.

– Έντα­ση μετα­ξύ Πάπα και Πατριάρ­χη Κυρίλ­λου Αυστη­ρή προει­δο­ποί­η­ση προς το Βατι­κα­νό απηύ­θυ­νε χθες η Ρωσι­κή Ορθό­δο­ξη Εκκλη­σία, εκφρά­ζο­ντας την οργή της για την έκκλη­ση του Πάπα προς τον Πατριάρ­χη Κύριλ­λο να μη γίνει «παπα­δο­παί­δι του Κρεμλίνου»

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο