Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία — 86η ημέρα — Οι σημαντικότερες εξελίξεις

Πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 86η ημέ­ρα — Οι σημα­ντι­κό­τε­ρες εξε­λί­ξεις των τελευ­ταί­ων ωρών: Μαί­νο­νται οι μάχες στην Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία με τις ρωσι­κές δυνά­μεις να κατα­λαμ­βά­νουν την πόλη Τερ­νό­βα βόρεια του Χαρ­κό­βου και να συνε­χί­ζουν τον βομ­βαρ­δι­σμό του Σεβε­ρο­ντο­νέ­τσκ. Από την πλευ­ρά του ο Βλ. Ζελέν­σκι κάνει λόγο για «κόλα­ση» σε αυτές τις περιο­χές.

Οι άμαχοι και οι βαριά τραυματίες έχουν απομακρυνθεί από το Αζοφστάλ

Η πολιορ­κία του Αζοφ­στάλ πλη­σιά­ζει στο τέλος της, με την παρά­δο­ση πάνω από 1.900 Ουκρα­νών κατά κύριο λόγο μελών του φασι­στι­κού τάγ­μα­τος Αζόφ, αν και ορι­σμέ­νοι παρα­μέ­νουν εντός του εργο­στα­σί­ου με άγνω­στες ακό­μη προ­θέ­σεις. Δυτι­κά μέσα τους θελουν να ετοι­μά­ζουν κάποια ισχυ­ρή έκρη­ξη ώστε να προ­κα­λέ­σουν μεγά­λες απώ­λειες στους Ρώσους.

O διοι­κη­τής του ουκρα­νι­κού τάγ­μα­τος Αζόφ δήλω­σε σε βίντεο που δόθη­κε σήμε­ρα στην δημο­σιό­τη­τα ότι οι άμα­χοι και οι βαριά τραυ­μα­τί­ες έχουν απο­μα­κρυν­θεί από το εργο­στά­σιο χαλυ­βουρ­γί­ας της Μαριού­πο­λης Αζοφ­στάλ, χωρίς να δώσει περαι­τέ­ρω λεπτο­μέ­ρειες για την τύχη των υπο­λοί­πων μαχη­τών. «Οι άμα­χοι έχουν απο­μα­κρυν­θεί. Οι βαριά τραυ­μα­τί­ες έχουν λάβει την ανα­γκαία βοή­θεια και έχουν απο­μα­κρυν­θεί, για να ανταλ­λα­γούν αργό­τε­ρα και να στα­λούν σε έδα­φος που είναι υπό τον έλεγ­χο της Ουκρα­νί­ας» δήλω­σε ο Προκοπένκο.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας αναγγέλλει τη δημιουργία 12 νέων στρατιωτικών βάσεων

Ο Ρώσος υπουρ­γός Άμυ­νας Σερ­γκέι Σοϊ­γκού δήλω­σε σήμε­ρα πως η κατά­λη­ψη της ουκρα­νι­κής περι­φέ­ρειας Λου­χάνσκ έχει σχε­δόν ολο­κλη­ρω­θεί, και πως 1.908 Ουκρα­νοί μαχη­τές που είχαν οχυ­ρω­θεί στη χαλυ­βουρ­γία Αζοφ­στάλ της Μαριού­πο­λης παραδόθηκαν.

Ο Σοϊ­γκού είπε επί­σης πως η Ρωσία θα δημιουρ­γή­σει δώδε­κα νέες στρα­τιω­τι­κές βάσεις στο δυτι­κό τμή­μα της χώρας, επι­ση­μαί­νο­ντας «την αύξη­ση των στρα­τιω­τι­κών απει­λών στα ρωσι­κά σύνο­ρα» που επι­φέ­ρει η έντα­ξη της Σου­η­δί­ας και της Φιν­λαν­δί­ας στο ΝΑΤΟ.

Συστάθηκε υπηρεσία αποκατάστασης των κατεχόμενων περιοχών

Η ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση έχει δημιουρ­γή­σει μια υπη­ρε­σία για την απο­κα­τά­στα­ση των κατε­χό­με­νων περιο­χών στην Ουκρα­νία, σύμ­φω­να με τα όσα δήλω­σε ο ανα­πλη­ρω­τής πρω­θυ­πουρ­γός της Ρωσι­κής κυβέρ­νη­σης Marat Khusnullin.

Σύμ­φω­να με τα όσα δήλω­σε ο Khusnullin, Ρώσοι μηχα­νι­κοί βρί­σκο­νται στις περιο­χές που «απε­λευ­θε­ρώ­θη­καν» στην Ουκρα­νία, όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, για να μελε­τή­σουν τις ανά­γκες που έχουν δημιουρ­γη­θεί. «Το έργο βρί­σκε­ται σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη. Θα χτί­σου­με, θα απο­κα­τα­στή­σου­με όλους τους δρό­μους, τα κατε­στραμ­μέ­να σπί­τια. Η δεύ­τε­ρη δέσμη μέτρων είναι η απο­κα­τά­στα­ση της οικο­νο­μί­ας. Έχου­με προ­ε­τοι­μά­σει μια σει­ρά από πρω­το­βου­λί­ες για να ξεκι­νή­σει η οικο­νο­μία όσο το δυνα­τόν γρη­γο­ρό­τε­ρα», είπε ο Khusnullin.

Ιταλικό σχέδιο για ειρήνευση

Η ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση, μέσω του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Λουί­τζι Ντι Μάιο, παρέ­δω­σε στον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες «σχέ­διο ειρή­νευ­σης για την Ουκρα­νία», το οποίο βασί­ζε­ται σε τέσ­σε­ρα σημεία και προ­βλέ­πει ενι­σχυ­μέ­νο ρόλο στις εξε­λί­ξεις για την λυκο­συμ­μα­χία της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης στην οποία πάντως εκδη­λώ­νο­νται σοβα­ρές αντι­θέ­σεις με αφορ­μή τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλεμο

Η Ρωσία σταματά από αύριο την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία

Η φιν­λαν­δι­κή εται­ρεία φυσι­κού αερί­ου Gasum, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα, μέσω της ιστο­σε­λί­δας της, πως ενη­με­ρώ­θη­κε από την Gazprom ότι οι εισα­γω­γές φυσι­κού αερί­ου από τη Ρωσία θα δια­κο­πούν αύριο Σάβ­βα­το 21 Μαΐ­ου, στις 7 π.μ. τοπι­κή ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Η εξέ­λι­ξη έρχε­ται ως συνέ­πεια της δήλω­σης της Gasum, νωρί­τε­ρα αυτή την εβδο­μά­δα, ότι δεν απο­δέ­χε­ται την απαί­τη­ση της Gazprom Export να μετα­βεί σε πλη­ρω­μές σε ρού­βλια και συνε­πώς δεν θα πραγ­μα­το­ποιεί πλη­ρω­μές σε ρού­βλια ή βάσει της προ­τει­νό­με­νης συμ­φω­νί­ας πλη­ρω­μής της Gazprom Export.

Ερω­τη­θείς για το θέμα, εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου είπε ότι «είναι προ­φα­νές ότι κανείς δεν πρό­κει­ται να παρα­δώ­σει τίπο­τα δωρεάν».

Η Φιν­λαν­δία εισά­γει το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του φυσι­κού της αερί­ου από τη Ρωσία, αλλά το συγκε­κρι­μέ­νο καύ­σι­μο αντι­προ­σω­πεύ­ει λιγό­τε­ρο από το ένα δέκα­το της ενερ­γεια­κής κατα­νά­λω­σης της χώρας. Την περα­σμέ­νη Κυρια­κή, η Ρωσία διέ­κο­ψε επί­σης την παρο­χή ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος στη Φινλανδία.

Δηλώσεις Πούτιν για κυβερνοεπιθέσεις κατά ρωσικών στόχων

–Οι κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σεις κατά ρωσι­κών στό­χων έχουν αυξηθεί

–Ρωσι­κά μίντια και ρωσι­κοί οικο­νο­μι­κοί φορείς έχουν βρε­θεί στο στόχαστρο

–Οι κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σεις αυτές προ­έρ­χο­νται από ξένα κράτη

–Η Ρωσία πρέ­πει να περιο­ρί­σει τους κιν­δύ­νους από την χρή­ση ξένων software και hardware

Άλλα γεγονότα

–Σλο­βα­κία: Η κρα­τι­κή εται­ρεία φυσι­κού αερί­ου άνοι­ξε λογα­ρια­σμό στην Gazprombank και πλή­ρω­σε σε ευρώ

–Το ρωσι­κό κοι­νο­βού­λιο θα εξε­τά­σει το ενδε­χό­με­νο να επι­τρέ­ψει σε άτο­μα άνω των 40 να κατα­τα­γούν στον στρατό

–Ο Λευ­κός Οίκος προ­ω­θεί την απο­στο­λή στην Ουκρα­νία πυραύ­λων νέας τεχνο­λο­γί­ας που πλήτ­τουν πολε­μι­κά πλοία.

–Η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση δεν απο­κλεί­ει την επι­βο­λή κυρώ­σε­ων κατά των χωρών που εξα­κο­λου­θούν να προ­μη­θεύ­ο­νται ρωσι­κό πετρέλαιο.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο