Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόσες και ποιες παρενέργειες εμβολίων έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα

Ενδια­φέ­ρο­ντα στοι­χεία παρου­σί­α­σε ο πρό­ε­δρος του ΕΟΦ σχε­τι­κά με τις κατα­γε­γραμ­μέ­νες σοβα­ρές παρε­νέρ­γειες από τη χορή­γη­ση AstraZeneca, Pfizer και Moderna.

Ο Δημή­τρης Φιλίπ­που, μίλη­σε σε επι­στη­μο­νι­κή εκδή­λω­ση του ΕΚΠΑ την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα και απο­κά­λυ­ψε ότι, μέχρι τις 5 Απρι­λί­ου, σε σύνο­λο 1,8 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δόσε­ων είχαν γίνει 1.913 ανα­φο­ράς στον ΕΟΦ, μέσω «κίτρι­νης κάρ­τας». Από αυτές οι 557 χαρα­κτη­ρί­στη­καν ως σοβα­ρές και περι­λαμ­βά­νουν από αλλερ­γι­κές αντι­δρά­σεις έως θρομ­βο­πε­νία και αρτη­ρια­κές θρομβώσεις.

Σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο του ΕΟΦ, από τις 557 περι­πτώ­σεις, οι 400 διε­ρευ­νή­θη­καν πλή­ρως μέχρι σήμε­ρα και έχουν ήδη δηλω­θεί και στην ευρω­παϊ­κή πλατ­φόρ­μα παρε­νερ­γειών. Οι περι­πτώ­σεις αυτές αφορούσαν:

  • 334 Pfizer (0,02%)
  • 65 AstraZeneca (0,02%)
  • 1 Moderna (0,008%)

Η μεγά­λη δια­φο­ρά στην κατα­γρα­φή περι­στα­τι­κών μετά από εμβό­λιο της Pfizer οφεί­λε­ται στο ότι το προ­ϊ­όν αυτό είχε χορη­γη­θεί μέχρι τότε σε πολύ μεγα­λύ­τε­ρο αριθμό.

«Μιλά­με για εξαι­ρε­τι­κά χαμη­λό ποσο­στό ανε­πι­θύ­μη­των ενερ­γειών. Βέβαια υπάρ­χει και ένας θάνα­τος, ο οποί­ος οφεί­λε­ται σε αρτη­ρια­κή θρόμ­βω­ση και θρομ­βο­πε­νία, από το εμβό­λιο της AstraZeneca, σε γυναί­κα άνω των 60 ετών με υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα» διευ­κρί­νι­σε ο κ. Φιλίπ­που για να προ­σθέ­σει ότι ανά­με­σα στις λιγό­τε­ρο σοβα­ρές παρε­νέρ­γειες συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται μυαλ­γί­ες, αρθραλ­γί­ες, πόνος στο σημείο της ένε­σης, ήπια πυρε­τι­κή κίνη­ση, κακου­χία κ.ο.κ.

Με βάση την ενη­μέ­ρω­ση οι παρε­νέρ­γειες που έχουν ανα­φερ­θεί στην Ελλά­δα είναι οι εξής

Αναφυλακτικές αντιδράσεις

Pfizer (0,5/100.000)
Moderna (1/100.000)

Αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία

AstraZeneca (1/300.000)

Πάρεση προσωπικού νεύρου

Pfizer (0,3/100.000)
Astra Zeneca (0,3/100.000)

Σύνδρομο Guillen Barre

AstraZeneca (0,3/100.000)

Αναζωπύρωση ή υποτροπή Έρπητα Ζωστήρα

Pfizer (0,8/100.000)

Για όλες τις επι­βε­βαιω­μέ­νες περι­πτώ­σεις παρε­νερ­γειών, υπήρ­ξε ανα­θε­ώ­ρη­ση του φύλ­λου οδη­γιών χρή­σης των εμβο­λί­ων και προ­στέ­θη­καν και οι πολύ σπά­νιες παρενέργειες.

Τέλος, απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση για­τί η χώρα μας έχει παραγ­γεί­λει 28 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις υπο­γράμ­μι­σε ότι «όταν θα φτά­σου­με να εμβο­λιά­ζου­με τους τελευ­ταί­ους πολί­τες θα χρεια­στεί να ξανα­εμ­βο­λιά­σου­με τους πρώτους».

Πηγή: efsyn.gr

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο