Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πώς αντιμετώπιζε το αστικό κράτος τους πραγματικούς έγκλειστους αγωνιστές…(Ντοκουμέντο)

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Με  αφορ­μή τη συζή­τη­ση- απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κή ουσια­στι­κά-σχε­τι­κά με την διή­με­ρη άδεια του Δ. Κου­φο­ντί­να (με του οποί­ου τις από­ψεις και δρά­ση προ­φα­νώς  και δεν συμ­φω­νού­με…) και τονί­ζο­ντας ότι: Το κατο­χυ­ρω­μέ­νο δικαί­ω­μα στις άδειες κρα­του­μέ­νων που προ­βλέ­πε­ται στη σχε­τι­κή νομο­θε­σία είναι ανα­φαί­ρε­το και πρέ­πει να γίνε­ται σεβα­στό χωρίς δια­κρί­σεις, παρου­σιά­ζου­με σήμε­ρα ένα μονα­δι­κό ντοκουμέντο.

Το ντο­κου­μέ­ντο βρί­σκε­ται στα ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας και αφο­ρά μία από­φα­ση (30/1/1958- παρό­μοιες βρέ­θη­καν και άλλες και αφο­ρού­σαν πολ­λά χρό­νια για τον συγκε­κρι­μέ­νο) της «Πρω­το­βάθ­μιας Επι­τρο­πής Δημο­σί­ας Ασφα­λεί­ας Νομού Ημα­θί­ας» σχε­τι­κά με την παρά­τα­ση της εξο­ρί­ας στον αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης κομ­μου­νι­στή, Γιάν­νη Πέτσα από τη Βέροια.

Τα αστι­κό καθε­στώς με το ταξι­κό κρι­τή­ριο που πάντα είχε όχι μόνο δεν έδι­νε «άδειες» στους αγω­νι­στές του λαϊ­κού κινή­μα­τος, αλλά έκα­νε το παν για την παρά­τα­ση του χρό­νου παρα­μο­νής τους στις φυλα­κές και τις εξο­ρί­ες. Ας μην ξεχνά­με ακό­μη ότι οι φυλα­κι­σμέ­νοι κομ­μου­νι­στές της Ακρο­ναυ­πλί­ας παρα­δό­θη­καν στους κατακτητές…

Το ντο­κου­μέ­ντο (υπο­γραμ­μί­σεις δικές μας)

«Από­φα­σις υπ’ αριθμ. 2/1958

Εν Βεροία σήμε­ρον την 29η του μηνός Ιανουα­ρί­ου του έτους 1958 ημέ­ραν της εβδο­μά­δος Τετάρ­την και ώραν13.00 η πρω­το­βάθ­μιος Επι­τρο­πή Δημο­σί­ας ασφα­λεί­ας Νομού Ημα­θί­ας, συστα­θεί­σα δυνά­μει του Ν.Δ της 19/21 Απρι­λί­ου 1924 «περί συστά­σε­ως εν εκά­στω Νομώ Επι­τρο­πών Δημο­σί­ας Ασφα­λεί­ας» ως ετρο­πο­ποι­ή­θη δια του Ν.Δ 207/1941 και του από 4.1.46 ομοί­ου απο­τε­λου­μέ­νη εκ των 1) Νομάρ­χου Ημα­θί­ας Τζό­βα Χαρα­λά­μπους ως Προέδρου,2) Προ­έ­δρου πρω­το­δι­κών Βεροί­ας Κου­φο­πού­λου Σταύ­ρου και 3) Εισαγ­γε­λέ­ως Πρω­το­δι­κών Βεροί­ας Μπε­νού­κα Αντω­νί­ου, ως μελών ‚συνελ­θού­σα εν τω Νομαρ­χια­κώ Κατα­στή­μα­τι Ημα­θί­ας, παρου­σία και του χρέη Γραμ­μα­τέ­ως εκτε­λού­ντος Υπα­σπι­στού Δ.Χ. Βεροί­ας Υπομ/ρχου Σαλ­τε­ρή Μάρ­κου, ινα  απο­φα­σί­ση κατό­πιν της υπ’ αριθμ. 101/4192/19γ-16.1.58 προ­τά­σε­ως του Διοι­κη­τού Χωρο­φυ­λα­κής Βεροί­ας περί παρα­τά­σε­ως της εκτο­πί­σε­ως του Κομ­μου­νι­στού ΠΕΤΣΑ Ιωάν­νου του Κων/νου ‚κατοί­κου Βεροί­ας, ως επι­κιν­δύ­νου εις την Δημο­σί­αν Ασφά­λειαν  ‚ειση­γη­θέ­ντος επί της υπο­θέ­σε­ως ταύ­της και του Διοι­κη­τού Χωρο­φυ­λα­κής Βεροί­ας Αντ/ρχου Ροδά­κης Αλε­ξί­ου, έλα­βε υπό­ψη τα εκ της υπο­βλη­θεί­σης αλλη­λο­γρα­φί­ας προ­κύ­ψα­ντα στοι­χεία εις βάρος  του ανωτέρου.

Επει­δή εκ των προ­σκο­μι­σθά­ντων στοι­χεί­ων αρκού­σαι προ­έ­κυ­ψαν ενδεί­ξεις ότι ο ανω­τέ­ρω κρί­νε­ται επι­κίν­δυ­νος εις την Δημο­σί­αν Ασφά­λειαν και Τάξιν εν τη περιο­χή της Δ.Χ Βεροί­ας, διό­τι καί­τοι δια­τε­λεί εν εκτο­πί­σει από του έτους 1948,εντούτοις ουδε­μί­αν μετα­στρο­φήν απέ­δει­ξεν μέχρι σήμε­ρον εκ της κομ­μου­νι­στι­κής του ιδε­ο­λο­γί­ας ‚αλλά εξα­κο­λου­θεί να εμμέ­νη μετά φανα­τι­σμού εις ταύ­την, προς δε κρί­νε­ται ικα­νός να ηγη­θή αναρ­χι­κών εκδη­λώ­σε­ων εις περί­πτω­σιν καθ’ ην ήθε­λεν αφε­θή ελεύθερος. 

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Απο­φαί­νε­ται ομο­φώ­νως όπως παρα­τα­θή η εκτό­πι­σις του ανω­τέ­ρου πέτσα Ιωάν­νη του Κων­στα­ντί­νου, ως τυγ­χά­νο­ντος λίαν επι­κιν­δύ­νου εις την Δημο­σί­αν Ασφά­λειαν και Τάξιν, επί εν (1) έτος εισέ­τι εις Αγιον Ευστρά­τιον, αρχο­μέ­νη από της επο­μέ­νης της δια της υπ. αριθμ. 2/6.2.57 απο­φά­σε­ως της ΕΔΑΝ Ημα­θί­ας επι­βλη­θεί­σης εκτο­πί­σε­ως ενός έτους,ήτοι από της 20.5.58 μέχρι της 20.5.59, κρί­νου­σα τού­τον εύπο­ρον και ικα­νόν προς εργα­σί­αν.

Εφ, ω συνε­τά­γη και υπο­γρά­φε­ται ως έπεται».

 

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 6 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο