Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πώς θα ανοίξουν τις πύλες τους τα πανεπιστήμια για τη διενέργεια εργαστηρίων και εξεταστικής

Από την ερχό­με­νη Δευ­τέ­ρα, 25 Μαΐ­ου, θα ανοί­ξουν ξανά τις πύλες τους τα ΑΕΙ προ­κει­μέ­νου να πραγ­μα­το­ποιού­νται δια ζώσης εργα­στη­ρια­κές και κλι­νι­κές ασκή­σεις και να ολο­κλη­ρω­θεί το εξά­μη­νο. Τις οδη­γί­ες, βάσει των οποί­ων θα λει­τουρ­γή­σουν τα πανε­πι­στή­μια για εργα­στή­ρια και εξε­τα­στι­κή, καθο­ρί­ζει Κοι­νή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση του υπουρ­γού Υγεί­ας, Βασί­λη Κικί­λια και του υφυ­πουρ­γού Παι­δεί­ας, Βασί­λη Διγα­λά­κη που υπε­γρά­φη σήμε­ρα, Παρα­σκευή, και ανα­μέ­νε­ται να δημο­σιο­ποι­η­θεί άμε­σα στο ΦΕΚ.

Για τους φοι­τη­τές Επι­στη­μών Υγείας

Σύμ­φω­να με τα όσα ορί­ζει η ΚΥΑ, για τους φοι­τη­τές των προ­γραμ­μά­των σπου­δών πρώ­του και δεύ­τε­ρου κύκλου των ΑΕΙ, των οποί­ων το γνω­στι­κό αντι­κεί­με­νο εμπί­πτει στην επι­στη­μο­νι­κή περιο­χή των Επι­στη­μών Υγεί­ας και η εκπαι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία περι­λαμ­βά­νει κλι­νι­κή άσκη­ση σε χώρους παρο­χής υπη­ρε­σιών υγεί­ας, εφαρ­μό­ζο­νται τα εξής:

α) Με επι­μέ­λεια της Συνέ­λευ­σης του Τμή­μα­τος κάθε ΑΕΙ, πριν την έναρ­ξη της συμ­με­το­χής των φοι­τη­τών σε κλι­νι­κές ασκή­σεις, πραγ­μα­το­ποιού­νται υπο­χρε­ω­τι­κά ενη­με­ρώ­σεις από το διδα­κτι­κό προ­σω­πι­κό προς τους φοι­τη­τές προ­κει­μέ­νου να παρα­σχε­θεί πλή­ρης πλη­ρο­φό­ρη­ση για τη νόσο και τα μέτρα πρόληψης.
β) Οι φοι­τη­τές και το διδα­κτι­κό προ­σω­πι­κό των ΑΕΙ, κατά τη διε­νέρ­γεια των κλι­νι­κών ασκή­σε­ων εφαρ­μό­ζουν υπο­χρε­ω­τι­κά όλα τα ανα­γκαία μέτρα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας, όπως αυτά εκά­στο­τε ισχύ­ουν για το πάσης φύσε­ως προ­σω­πι­κό, το οποίο απα­σχο­λεί­ται σε χώρους παρο­χής υπη­ρε­σιών υγεί­ας. Η χρή­ση ιατρι­κής μάσκας εντός των χώρων νοσο­κο­μεί­ων, χώρων παρο­χής υπη­ρε­σιών υγεί­ας ή χώρων έκθε­σης σε βιο­λο­γι­κό υλι­κό ασθε­νών είναι υποχρεωτική.
γ) Ο ανώ­τα­τος αριθ­μός των εκπαι­δευό­με­νων φοι­τη­τών δύνα­ται να ανέλ­θει σε δεκα­πέ­ντε (15) ανά ομά­δα διε­ξα­γω­γής κλι­νι­κών ασκή­σε­ων. Σε περί­πτω­ση υπέρ­βα­σης του εν λόγω αριθ­μού, πραγ­μα­το­ποιού­νται περισ­σό­τε­ρες ομά­δες, με δυνα­τό­τη­τα μεί­ω­σης του χρό­νου διε­ξα­γω­γής της κλι­νι­κής άσκη­σης των φοι­τη­τών, όπου αυτό είναι αναγκαίο.
δ) Δεν επι­τρέ­πε­ται η συμ­με­το­χή των φοι­τη­τών των ΑΕΙ σε κλι­νι­κές ασκή­σεις που αφο­ρούν στην εξέ­τα­ση και παρα­κο­λού­θη­ση ασθε­νών που νοσούν από COVID-19, καθώς και η δια­χεί­ρι­ση εργα­στη­ρια­κών δειγ­μά­των ασθε­νών με νόσο COVID-19.

Για τα εργα­στή­ρια εκτός χώρων υγείας 

Για τους φοι­τη­τές των προ­γραμ­μά­των σπου­δών πρώ­του και δεύ­τε­ρου κύκλου των ΑΕΙ, των οποί­ων η εκπαι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία περι­λαμ­βά­νει εργα­στη­ρια­κές ασκή­σεις εκτός χώρων υπη­ρε­σιών υγεί­ας, οι οποί­ες δεν δύνα­νται να διε­ξα­χθούν με μέσα εξ απο­στά­σε­ως εκπαί­δευ­σης, εφαρ­μό­ζο­νται τα εξής:

α)Οι ομά­δες των φοι­τη­τών για τη διε­ξα­γω­γή των εργα­στη­ρια­κών ασκή­σε­ων είναι υπο­χρε­ω­τι­κά ολι­γο­με­λείς. Ο ακρι­βής αριθ­μός καθο­ρί­ζε­ται λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη ότι στον χώρο διε­ξα­γω­γής των εργα­στη­ρια­κών ασκή­σε­ων θα πρέ­πει να εξα­σφα­λί­ζε­ται η δια­τή­ρη­ση από­στα­σης ενός και μισού (1,5) μέτρου μετα­ξύ όλων των συμ­με­τε­χό­ντων, ήτοι φοι­τη­τών και διδα­κτι­κού προσωπικού.
β) Απαι­τεί­ται η ύπαρ­ξη αλκο­ο­λού­χου αντι­ση­πτι­κού δια­λύ­μα­τος στον χώρο διε­ξα­γω­γής των εργα­στη­ρια­κών ασκή­σε­ων προς χρή­ση αυτού από τους φοι­τη­τές και το διδα­κτι­κό προσωπικό.
γ) Η ευθύ­νη για τη χρή­ση μη ιατρι­κής μάσκας από τους φοι­τη­τές και το διδα­κτι­κό προ­σω­πι­κό καθ’ όλη τη διάρ­κεια της εργα­στη­ρια­κής άσκη­σης ενα­πό­κει­ται στο κάθε πρόσωπο.
δ) Ο σχε­τι­κός εξο­πλι­σμός του εργα­στη­ρί­ου (πάγκοι, εργα­λεία κ.λπ.), που χρη­σι­μο­ποιεί­ται ανά περί­πτω­ση, θα πρέ­πει να καθα­ρί­ζε­ται σχο­λα­στι­κά μετά την ολο­κλή­ρω­ση της εργα­στη­ρια­κής άσκη­σης κάθε ομά­δας φοι­τη­τών και πριν την είσο­δο της επόμενης.
ε) Από το πέρας της εργα­στη­ρια­κής άσκη­σης κάθε ομά­δας φοι­τη­τών έως την έναρ­ξη της επό­με­νης, οι χώροι θα πρέ­πει να παρα­μέ­νουν κενοί του­λά­χι­στον για μισή ώρα, προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξει ο απα­ραί­τη­τος αερι­σμός και η κατάλ­λη­λη προ­ε­τοι­μα­σία για τη χρή­ση αυτών από την επό­με­νη ομάδα.
στ) Όλοι οι χώροι διε­ξα­γω­γής εργα­στη­ρια­κών ασκή­σε­ων θα πρέ­πει να καθα­ρί­ζο­νται σχολαστικά.

Εξε­τα­στι­κή — Γρα­πτές εξετάσεις 

Κατά την εξε­τα­στι­κή περί­ο­δο του εαρι­νού εξα­μή­νου του τρέ­χο­ντος ακα­δη­μαϊ­κού έτους (2019–20), στις περι­πτώ­σεις όπου απαι­τεί­ται η φυσι­κή παρου­σία φοι­τη­τών και διδα­κτι­κού προ­σω­πι­κού, εφαρ­μό­ζο­νται για τις γρα­πτές εξε­τά­σεις τα εξής:

α) Οι εξε­τά­σεις θα διε­νερ­γού­νται σε αίθου­σες και αμφι­θέ­α­τρα με φυσι­κό αερισμό.
β) Οι εξε­τά­σεις συστή­νε­ται να έχουν μειω­μέ­νη χρο­νι­κή διάρκεια.
γ) Ο ανώ­τα­τος αριθ­μός των εξε­τα­ζό­με­νων φοι­τη­τών ανά χώρο εξέ­τα­σης (αίθου­σα, αμφι­θέ­α­τρο κλπ) καθο­ρί­ζε­ται από το Πρυ­τα­νι­κό Συμ­βού­λιο του οικεί­ου ΑΕΙ ή την Κοσμη­τεία της οικεί­ας Σχο­λής λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τις δια­στά­σεις των δια­θέ­σι­μων χώρων εξέ­τα­σης, καθώς και το γεγο­νός ότι υπο­χρε­ω­τι­κά θα πρέ­πει να εξα­σφα­λί­ζε­ται η δια­τή­ρη­ση από­στα­σης ενός και μισού (1,5) μέτρου προς κάθε κατεύ­θυν­ση μετα­ξύ των εξε­τα­ζό­με­νων φοι­τη­τών. Για την εξέ­τα­ση ενός μαθή­μα­τος συστή­νε­ται να χρη­σι­μο­ποιού­νται όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ροι χώροι διε­ξα­γω­γής εξετάσεων.
δ) Απαι­τεί­ται η ύπαρ­ξη αλκο­ο­λού­χου αντι­ση­πτι­κού δια­λύ­μα­τος στον χώρο διε­ξα­γω­γής των εξε­τά­σε­ων, αλλά συστή­νε­ται τόσο στο διδα­κτι­κό προ­σω­πι­κό, όσο και στους φοι­τη­τές να έχουν στην κατο­χή τους και το δικό τους αλκο­ο­λού­χο αντι­ση­πτι­κό διάλυμα.
ε) Η ευθύ­νη για τη χρή­ση μη ιατρι­κής μάσκας από τους φοι­τη­τές και το διδα­κτι­κό προ­σω­πι­κό καθ’ όλη τη διάρ­κεια της εξέ­τα­σης ενα­πό­κει­ται στο κάθε πρόσωπο.
στ) Όλοι οι χώροι διε­ξα­γω­γής εξε­τά­σε­ων θα πρέ­πει να αερί­ζο­νται φυσι­κά τόσο κατά τη διε­νέρ­γεια της εξέ­τα­σης, όσο και μετά την ολο­κλή­ρω­ση αυτής.
ζ) Από το πέρας της εξέ­τα­σης ενός μαθή­μα­τος έως την έναρ­ξη της επό­με­νης, οι χώροι θα πρέ­πει να παρα­μέ­νουν κενοί του­λά­χι­στον για μία (1) ώρα.

Εξε­τα­στι­κή — Προ­φο­ρι­κές εξετάσεις 

Αντί­στοι­χα, για τις προ­φο­ρι­κές εξε­τά­σεις, η ΚΥΑ προ­βλέ­πει τα εξής:

α) Οι εξε­τά­σεις θα διε­νερ­γού­νται σε χώρους με φυσι­κό αερισμό.
β) Η εξέ­τα­ση των φοι­τη­τών θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται απο­κλει­στι­κά σε μικρές ομά­δες φοι­τη­τών, όπου εξα­σφα­λί­ζε­ται η δια­τή­ρη­ση από­στα­σης ενός και μισού (1,5) μέτρου προς κάθε κατεύ­θυν­ση μετα­ξύ των εξε­τα­ζό­με­νων φοι­τη­τών και του διδά­σκο­ντος. Προς τού­το συστή­νε­ται μεί­ω­ση της χρο­νι­κής διάρ­κειας της εξέτασης.
γ) Οι εξε­τα­ζό­με­νοι φοι­τη­τές και το διδα­κτι­κό προ­σω­πι­κό συστή­νε­ται να χρη­σι­μο­ποιούν αλκο­ο­λού­χα αντι­ση­πτι­κά δια­λύ­μα­τα και προ­αι­ρε­τι­κά μη ιατρι­κή μάσκα κατά τη διάρ­κεια διε­ξα­γω­γής της προ­φο­ρι­κής εξέτασης.

Εναλ­λα­κτι­κοί τρό­ποι εξέτασης 

Ειδι­κά για την εξε­τα­στι­κή περί­ο­δο του τρέ­χο­ντος εαρι­νού εξα­μή­νου, δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα για εναλ­λα­κτι­κούς τρό­πους εξέ­τα­σης, οι οποί­οι δεν απαι­τούν τη φυσι­κή παρου­σία των φοι­τη­τών και του διδα­κτι­κού προ­σω­πι­κού, σύμ­φω­να με τις απο­φά­σεις και τις οδη­γί­ες του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας και Θρησκευμάτων.

Σε περί­πτω­ση συμπτωμάτων/κρούσματος 

Σε περί­πτω­ση που κάποιος φοι­τη­τής εμφα­νί­σει συμ­πτώ­μα­τα θα πρέ­πει να ενη­με­ρώ­νε­ται άμε­σα ο υπεύ­θυ­νος διδά­σκων του μαθή­μα­τος, προ­κει­μέ­νου να αξιο­λο­γεί­ται το περι­στα­τι­κό και ο φοι­τη­τής να μην προ­σέρ­χε­ται για όσο διά­στη­μα κρι­θεί απαραίτητο.

Τήρη­ση των μέτρων 

Η ορθή εφαρ­μο­γή και τήρη­ση των προ­τει­νό­με­νων μέτρων και κανό­νων ασφα­λεί­ας παρα­κο­λου­θεί­ται από τον πρό­ε­δρο του τμή­μα­τος και το διδα­κτι­κό προ­σω­πι­κό του ΑΕΙ στο οποίο έχει ανα­τε­θεί ανά περί­πτω­ση το διδα­κτι­κό έργο των κλι­νι­κών ασκή­σε­ων σύμ­φω­να με το εκά­στο­τε πρό­γραμ­μα σπουδών.

Λει­τουρ­γία εστιών, εστια­το­ρί­ων και κυλικείων 

Από τις 25 Μαΐ­ου θα λει­τουρ­γή­σουν ξανά και οι φοι­τη­τι­κές εστί­ες, για τους φοι­τη­τές που θα είναι παρό­ντες στις κλι­νι­κές και εργα­στη­ρια­κές ασκή­σεις. Όπως ορί­ζει η Από­φα­ση, η επα­να­λει­τουρ­γία των φοι­τη­τι­κών εστιών πραγ­μα­το­ποιεί­ται απο­κλει­στι­κά σύμ­φω­να με τις ισχύ­ου­σες οδη­γί­ες της Επι­τρο­πής Αντι­με­τώ­πι­σης Εκτά­κτων Συμ­βά­ντων Δημό­σιας Υγεί­ας από Λοι­μο­γό­νους Παρά­γο­ντες. Το πάσης φύσε­ως προ­σω­πι­κό των ΑΕΙ, το προ­σω­πι­κό του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καθώς και οι δια­μέ­νο­ντες στις εστί­ες φοι­τη­τές υπο­χρε­ού­νται όπως εφαρ­μό­ζουν στο σύνο­λό τους τα μέτρα ατο­μι­κής υγιει­νής, τα περι­βαλ­λο­ντι­κά μέτρα και τις λοι­πές οδηγίες.

Σχε­τι­κά με τα φοι­τη­τι­κά εστια­τό­ρια και τα κυλι­κεία των ΑΕΙ, αυτά θα παρα­μεί­νουν κλει­στά έως το τέλος του ακα­δη­μαϊ­κού έτους 2019–20. Η σίτι­ση των φοι­τη­τών θα  πραγ­μα­το­ποιεί­ται απο­κλει­στι­κά με παρα­λα­βή φαγη­τού σε πακέ­το τηρώ­ντας διευ­ρυ­μέ­νο ωρά­ριο λει­τουρ­γί­ας χωρίς να προ­κα­λεί­ται συνά­θροι­ση των φοι­τη­τών και δημιουρ­γία ουρών αναμονής.

Αλλογενείς/αλλοδαποί φοι­τη­τές 

Σε περι­πτώ­σεις αλλογενών/αλλοδαπών φοι­τη­τών εκτός Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης και αλλογενών/αλλοδαπών φοι­τη­τών εντός ΕΕ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των Κυπρί­ων φοι­τη­τών, ισχύ­ουν τα παρα­πά­νω, ως προς τη συμ­με­το­χή τους κλι­νι­κές και εργα­στη­ρια­κές ασκή­σεις και τις εξε­τά­σεις. Για την είσο­δό τους στην Ελλά­δα, θα εφαρ­μό­ζο­νται οι ρυθ­μί­σεις των ισχυου­σών Κοι­νών Υπουρ­γι­κών Απο­φά­σε­ων για τη σύν­δε­ση και την είσο­δό τους στη χώρα, σύμ­φω­να με τις εκά­στο­τε παρε­χό­με­νες οδη­γί­ες της αρμό­δια Επιτροπής.

Άλλες οδη­γί­ες 

Σε περί­πτω­ση όπου ο διδά­σκων, στον οποί­ον έχει ανα­τε­θεί διδα­κτι­κό έργο σχε­τι­κά με τη διε­ξα­γω­γή κλι­νι­κών ή/ και εργα­στη­ρια­κών ασκή­σε­ων, ανή­κει σε ομά­δα αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου (ευπα­θή ομά­δα), με από­φα­ση της Συνέ­λευ­σης του τμή­μα­τος, υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα να ανα­τί­θε­ται το εν λόγω διδα­κτι­κό έργο σε άλλον διδάσκοντα.

Επι­πλέ­ον, κατά τη διάρ­κεια της χρή­σης χώρων των Α.Ε.Ι. (αίθου­σες, αμφι­θέ­α­τρα, εργα­στή­ρια κ.λπ.) για τις ανά­γκες της εκπαι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας με φυσι­κή παρου­σία (εργα­στη­ρια­κές ασκή­σεις, εξε­τά­σεις κ.λπ.) επι­τρέ­πε­ται η χρή­ση κλι­μα­τι­στι­κών μονά­δων μόνο ανοι­κτού τύπου με πρό­σφα­τη συντή­ρη­ση, όπου δεν προ­κα­λεί­ται ανα­κύ­κλω­ση του αέρα. Σε κάθε άλλη περί­πτω­ση ισχύ­ουν οι εκδο­θεί­σες εγκύ­κλιοι του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας. Τέλος, το σύνο­λο του προ­σω­πι­κού των πανε­πι­στη­μί­ων οφεί­λει να συστή­νει να απο­φεύ­γε­ται ο τυχόν συνω­στι­σμός και συγ­χρω­τι­σμός των φοι­τη­τών στους κοι­νό­χρη­στους χώρους των ΑΕΙ, με σκο­πό την προ­στα­σία της δημό­σιας υγείας.

Για ποιες περι­πτώ­σεις ανοί­γουν τα πανεπιστήμια 

Η επα­να­λει­τουρ­γία της εκπαι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας για τα ΑΕΙ θα γίνει μόνο για τις ακό­λου­θες περιπτώσεις:
1. Για τη διε­νέρ­γεια κλι­νι­κών και εργα­στη­ρια­κών ασκή­σε­ων, οι οποί­ες δεν μπο­ρούν να γίνουν με μέσα εξ απο­στά­σε­ως εκπαίδευσης,
2. Για την πρα­κτι­κή άσκη­ση φοιτητών,
3. Για τη λει­τουρ­γία των εστιών για τη δια­μο­νή των φοι­τη­τών που απαι­τεί­ται να έχουν φυσι­κή παρου­σία στα ΑΕΙ,
4. Για τη λει­τουρ­γία των αιθου­σών ηλε­κτρο­νι­κών υπο­λο­γι­στών, εργα­στη­ρί­ων και αθλη­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων, οι οποί­ες είναι απα­ραί­τη­τες για τη διε­ξα­γω­γή των εργα­στη­ρια­κών και κλι­νι­κών ασκήσεων,
5. Για τη διε­νέρ­γεια προ­φο­ρι­κών ή γρα­πτών εξε­τά­σε­ων με φυσι­κή παρουσία.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο