Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Genesis» σήμερα — Πολλά προβλήματα — Αθωράκιστη η χώρα

Βρο­χές και καται­γί­δες ανα­μέ­νο­νται από την κακο­και­ρία «Genesis» και σήμε­ρα, μετα­ξύ άλλων στην Αττι­κή. Σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία προ­γνω­στι­κά δεδο­μέ­να του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr, οι τοπι­κές βρο­χές και οι καται­γί­δες που από το πρωί εκδη­λώ­νο­νται κυρί­ως σε περιο­χές της Βόρειας Ελλά­δας, στα­δια­κά θα ενι­σχυ­θούν και θα επη­ρε­ά­σουν όλη την χώρα.

Τα φαι­νό­με­να ανα­μέ­νε­ται να είναι ισχυ­ρό­τε­ρα στα βόρεια ηπει­ρω­τι­κά, όπου και υπάρ­χει πιθα­νό­τη­τα χαλα­ζο­πτώ­σε­ων, ενώ από το μεση­μέ­ρι στην Πίν­δο και στην Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά. Εξα­σθέ­νη­ση και περιο­ρι­σμός τους ανα­μέ­νε­ται από τις βρα­δι­νές ώρες του Σαβ­βά­του, όμως τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες θα συνε­χί­σουν να εκδη­λώ­νο­νται έως τις πρω­ι­νές ώρες της Κυρια­κής κυρί­ως στα νησιά του Βορεί­ου και Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, στις Σπο­ρά­δες, στις παρά­κτιες περιο­χές της Θεσ­σα­λί­ας και στην Εύβοια.

Βρο­χές και καται­γί­δες ανα­μέ­νο­νται από το μεση­μέ­ρι και στην Αττι­κή. Τα φαι­νό­με­να έως το από­γευ­μα θα είναι κατά τόπους ισχυ­ρά. Βρο­χές και ενδε­χο­μέ­νως σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες ανα­μέ­νο­νται και στον νομό Θεσσαλονίκης.

Χτες με τις πρώ­τες βρο­χές φάνη­κε για μια ακό­μη φορά ότι η χώρα παρα­μέ­νει αθω­ρά­κι­στη. Σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα κατα­γρά­φη­καν κυρί­ως σε περιο­χές της Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης, της Θεσ­σα­λί­ας (Βόλος — Λάρι­σα), σε Αιτω­λο­α­καρ­να­νία (Αγρί­νιο, Αμφι­λο­χία), με το κρά­τος να περιο­ρί­ζε­ται και πάλι σε…συστάσεις και η όποια προ­ε­τοι­μα­σία του να αρχί­ζει και να τελειώ­νει… σε απο­στο­λή μηνυμάτων.

Στην ΑΜΘ οι 114 από τις συνολικά 224 κλήσεις λόγω της ” GENESIS ”

Συνο­λι­κά 224 κλή­σεις έχει δεχθεί το τελευ­ταίο 24ωρο το Κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος λόγω της εκδή­λω­σης έντο­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων από την κακο­και­ρία ” GENESIS” που πλήτ­τει την χώρα. Οι κλή­σεις αυτές είναι για κοπές δέντρων, αντλή­σεις υδά­των, αφαι­ρέ­σεις αντι­κει­μέ­νων και μετα­φο­ρές ατό­μων σε ασφα­λή σημεία.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα:

Στην Περι­φέ­ρεια Δυτι­κής Ελλά­δας, η Πυρο­σβε­στι­κή έχει δεχτεί 79 κλή­σεις εκ των οποί­ων, 7 για κοπές δέντρων, 48 για αντλή­σεις υδά­των, 2 για αφαι­ρέ­σεις αντι­κει­μέ­νων, μία για πλύ­ση οδο­στρώ­μα­τος και 21 για απε­γκλω­βι­σμούς ατό­μων και μετα­φο­ρές τους σε ασφα­λή σημεία.

Στην Περι­φέ­ρεια Ιονί­ων Νήσων, η Πυρο­σβε­στι­κή έχει δεχτεί, 6 κλή­σεις εκ των οποί­ων, 3 για κοπές δέντρων, 1 για άντλη­ση υδά­των και 2 για αφαι­ρέ­σεις αντι­κει­μέ­νων σε Κέρ­κυ­ρα και Λευκάδα

Στην Περι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας, η Πυρο­σβε­στι­κή έχει δεχτεί 3 κλή­σεις για αντλή­σεις υδάτων.

Στην Περι­φέ­ρεια Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης η Πυρο­σβε­στι­κή έχει δεχτεί 114 κλή­σεις εκ των οποί­ων, 16 για κοπές δέντρων, 91 για αντλή­σεις υδά­των, 3 για μετα­φο­ρά ατό­μων σε ασφα­λή σημεία και 4 για αφαι­ρέ­σεις αντι­κει­μέ­νων σε Έβρο, Ροδό­πη, Ξάν­θη, Δρά­μα και Καβάλα.

Στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας 16 κλή­σεις εκ των οποί­ων, 8 για κοπές δέντρων και 7 για αντλή­σεις υδά­των σε Θεσ­σα­λο­νί­κη, Πιε­ρία, Ημα­θία και 1 για παρο­χή βοηθείας.

Στην Περι­φέ­ρεια Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας 6 κλή­σεις εκ των οποί­ων, 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλή­σεις υδά­των σε Πτο­λε­μα­ΐ­δα, Δεσκά­τη και Σέρ­βια Κοζάνης.

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η “GENESIS” στο δήμο Παγγαίου και την Ξάνθη

Πολ­λά είναι τα προ­βλή­μα­τα που προ­κά­λε­σε σε αρκε­τές περιο­χές της ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και της Ξάν­θης το η κακο­και­ρία που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη από το μεση­μέ­ρι της Παρα­σκευ­ής, ενώ σε ετοι­μό­τη­τα βρί­σκο­νται οι αρχές στις Σέρ­ρες για πιθα­νή μετα­κί­νη­ση μεγά­λων ποσο­τή­των νερού στην κοί­τη του ποτα­μού Στρυ­μό­να από τη γει­το­νι­κή Βουλγαρία.

Στην πόλη της Ξάν­θης τα έντο­να προ­βλή­μα­τα που δημιουρ­γή­θη­καν στις γει­το­νιές της πόλης αλλά και σε κεντρι­κές οδι­κές αρτη­ρί­ες με πολ­λά αυτο­κί­νη­τα να παρα­σύ­ρο­νται από ορμη­τι­κούς χει­μάρ­ρους και να κατα­λή­ξουν σε ανοι­χτά χαντά­κια και λακκούβες.

Στην πόλη της Καβά­λας το μεγα­λύ­τε­ρο εντο­πί­ζε­ται στην παρα­λια­κή ζώνη του δήμου Παγ­γαί­ου και ειδι­κό­τε­ρα στη παρα­λία Οφρυ­νί­ου (Τούζ­λα) στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Στρυ­μο­νι­κού κόλ­που. Η έντο­νη και μεγά­λης διάρ­κειας βρο­χό­πτω­ση είχε ως απο­τέ­λε­σμα να σχη­μα­τι­στούν ορμη­τι­κοί χεί­μαρ­ροι ενώ ο κεντρι­κός δρό­μος του παρα­λια­κού του­ρι­στι­κού οικι­σμού κόπη­κε στη μέρη.

Η πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία δέχθη­κε αργά το από­γευ­μα κλή­ση για τον απε­γκλω­βι­σμό μιας πεντα­με­λούς οικο­γέ­νειας από το σπί­τι της λόγω της υψη­λής στάθ­μης του νερού στην περιο­χή της παρα­λί­ας Οφρυ­νί­ου και μετα­φέρ­θη­καν σε ασφα­λές σημείο.

Έντονο τοπικό φαινόμενο στο Οφρύνιο

Σε πολ­λά σημεία κατά μήκος της παρα­λί­ας Οφρυ­νί­ου το επαρ­χια­κό οδι­κό δίκτυο ήταν απρο­σπέ­λα­στο καθώς είχαν σχη­μα­τι­στεί πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να, ενώ έκλει­σε και ένας κόμ­βος της Εγνα­τί­ας κοντά σε αγρο­τι­κή περιοχή.

Όπως τονί­ζε­ται από τη δια­χει­ρι­στι­κή ομά­δα του δικτύ­ου μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών Καβάλας,Meteokav.gr «στο Οφρύ­νιο ο σταθ­μός της περιο­χής κατέ­γρα­ψε ημε­ρή­σια βρο­χή στο ύψος των 129mm, 129 λίτρα ανά τετρα­γω­νι­κό μέτρο. Η εξή­γη­ση έγκει­ται στο γεγο­νός ότι στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή εκεί­νη πέρα από το πέρα­σμα της δια­τα­ρα­χής από νοτιο­δυ­τι­κά ανα­πτύ­χθη­κε ταυ­τό­χρο­να μια ισχυ­ρή σύγκλι­ση ανέ­μων που δημιούρ­γη­σε μεμο­νω­μέ­νους ισχυ­ρό­τα­τους πυρή­νες μέσα στην πολυ­κύτ­τα­ρη καται­γί­δα που κινού­ταν ουσια­στι­κά με την δια­τα­ρα­χή. Αυτό είχε ως απο­τέ­λε­σμα τα φαι­νό­με­να στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή να έχουν μεγα­λύ­τε­ρη διάρ­κεια και ένταση».

Προ­βλή­μα­τα προ­κλή­θη­καν από την έντο­νη και παρα­τε­τα­μέ­νη βρο­χό­πτω­ση και μέσα στην πόλη της Καβά­λας όπου σημειώ­θη­καν πτώ­σεις δέντρων, ενώ σε πολ­λές γει­το­νιές υπήρ­ξε δια­κο­πή ηλε­κτρο­δό­τη­σης στο δημό­σιο φωτι­σμό σε δρό­μους και γειτονιές.

Σε επιφυλακή οι αρχές στις Σέρρες

Στις Σερ­ρών οι αρχές βρί­σκο­νται σε πλή­ρη ετοι­μό­τη­τα καθώς τα τελευ­ταία 24ωρα έλα­βαν ειδο­ποί­η­ση από τη γει­το­νι­κή Βουλ­γα­ρία ότι θα ελευ­θε­ρώ­σουν ποσό­τη­τες νερών στην κοί­τη του ποτα­μού Στρυμόνα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο