Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πώς τα κουνούπια άλλαξαν τον κόσμο μας — Έβαλαν φρένο σε κατακτητές — Ένωσαν τη Βρετανία!

Τα κου­νού­πια είναι ένας πονο­κέ­φα­λος για τους πάντες σε ανοι­χτούς ή κλει­στούς χώρους. Αυτό δεν είναι τίπο­τε βέβαια μπρο­στά στους πολύ χει­ρό­τε­ρους και συχνά θανα­τη­φό­ρους κιν­δύ­νους που «κου­βα­λά­νε». Για παρά­δειγ­μα, λέγε­ται πως ένας βασι­κός λόγος που η νικη­φό­ρα στρα­τιά του Μεγά­λου Αλε­ξάν­δρου ανα­γκά­σθη­κε να δια­κό­ψει την εκστρα­τεία της έως τη μακρι­νή Ινδία, ήταν ο απο­δε­κα­τι­σμός της από την ελο­νο­σία που μετέ­φε­ραν μολυ­σμέ­να κουνούπια.

Ένα νέο σημα­ντι­κό βιβλίο του Κανα­δού ιστο­ρι­κού Τίμο­θι Γουάιν­γκαρντ του Πανε­πι­στη­μί­ου MESA του Κολο­ρά­ντο, με τίτλο «Κου­νού­πι: Μια ανθρώ­πι­νη ιστο­ρία του πιο φονι­κού θηρευ­τή μας» (εκδό­σεις Dutton 2019), παρου­σιά­ζει ανα­λυ­τι­κά την συχνά κρυ­φή αλλά μεγά­λη επί­πτω­ση που είχαν στην ανθρώ­πι­νη ιστο­ρία οι διά­φο­ρες ασθέ­νειες που μετέ­φε­ραν τα κου­νού­πια. Εκτι­μά­ται ότι αυτά έχουν σκο­τώ­σει περισ­σό­τε­ρους ανθρώ­πους στην παγκό­σμια ιστο­ρία από κάθε άλλη μεμο­νω­μέ­νη αιτία.

Ο Γουάιν­γκαρντ υπο­στη­ρί­ζει ότι εξαι­τί­ας των μολυ­σμέ­νων κου­νου­πιών έχουν πεθά­νει περί­που 52 δισε­κα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, σχε­δόν οι μισοί από όλους τους ανθρώ­πους που έχουν ζήσει στη Γη μέχρι σήμε­ρα! Γι’ αυτό, απο­κα­λεί τα κου­νού­πια «τον κορυ­φαίο θηρευ­τή μας», «τον κατα­στρο­φέα των κόσμων» και «τον υπέρ­τα­το παρά­γο­ντα της ιστο­ρι­κής αλλαγής».

Το βασι­κό μήνυ­μα του βιβλί­ου είναι ότι τα ταπει­νά κου­νού­πια μπο­ρεί να μη γεμί­ζουν το μάτι με το μέγε­θος τους, αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα έχουν απο­δει­χθεί ικα­νά να αλλά­ξουν την πορεία των ιστο­ρι­κών γεγο­νό­των, ακό­μη και να σώσουν ή να γκρε­μί­σουν ολό­κλη­ρες αυτοκρατορίες.

Οι αρχαί­οι Έλλη­νες και Ρωμαί­οι πέθαι­ναν κατά χιλιά­δες εξαι­τί­ας των κου­νου­πιών και ο Ιππο­κρά­της προ­σπα­θού­σε να δώσει μια εξή­γη­ση και να βρει θερα­πεία για τις μετα­δο­τι­κές ασθέ­νειες τους. Αλλά έπρε­πε να φθά­σει το τέλος του 19ου αιώ­να για να επι­βε­βαιω­θεί επι­στη­μο­νι­κά ότι πίσω από νόσους όπως η ελο­νο­σία κρύ­βο­νται τα κου­νού­πια. Έως τότε οι περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι πίστευαν ότι κάτι έφται­γε στον αέρα γύρω τους.

Συχνά οι νεκροί από τα κου­νού­πια ήσαν πολύ πιο απο­φα­σι­στι­κής σημα­σί­ας από ό,τι οι νεκροί στα πεδία των μαχών για την κατά­κτη­ση ή τη σωτη­ρία μιας περιο­χής, αφού οι ασθέ­νειες των κου­νου­πιών σκο­τώ­νουν καλύ­τε­ρα αυτούς που δεν έχουν απο­κτή­σει την παρα­μι­κρή ανο­σία, άρα τους επι­δρο­μείς από μακρι­νά μέρη.

Έβαλαν φρένο σε κατακτητές

Δεν ήταν μόνο ο Μέγας Αλέ­ξαν­δρος, αλλά και ο Τζέ­γκις Χαν, οι Μογ­γό­λοι του οποί­ου επί­σης απο­δε­κα­τί­στη­καν στις ουγ­γρι­κές πεδιά­δες, όταν οι υγρές συν­θή­κες του 1241 είχαν πολ­λα­πλα­σιά­σει τα κου­νού­πια με ελο­νο­σία. Κάπως έτσι, η Νότια Ευρώ­πη σώθη­κε από τη μογ­γο­λι­κή επι­δρο­μή. Ανά­λο­γο «φιά­σκο» έπα­θε αργό­τε­ρα ο εγγο­νός του Κου­μπλάι Χαν κατά την επι­δρο­μή του στη Νότια Κίνα και στο Βιετ­νάμ, ενώ τα κου­νού­πια έπαι­ξαν καθο­ρι­στι­κό ρόλο και στην τελι­κή κατάρ­ρευ­ση του αρχαί­ου πολι­τι­σμού των Χμερ στην Καμπότζη.

Πολύ νωρί­τε­ρα, 40.000 Ρωμαί­οι στρα­τιώ­τες είχαν πεθά­νει από μολυ­σμέ­να κου­νού­πια, όταν προ­σπά­θη­σαν ‑μάταια τελι­κά- να επε­κτεί­νουν την αυτο­κρα­το­ρία τους στη Σκω­τία. Αλλά αργό­τε­ρα τα κου­νού­πια έσω­σαν τους Ρωμαί­ους, όταν θέρι­σαν το στρα­τό του Αννί­βα, που είχε εισβά­λει στην Ιτα­λία. Οι πλού­σιοι Ρωμαί­οι είχαν απο­κτή­σει τη συνή­θεια να χτί­ζουν τα σπί­τια τους ψηλά σε λόφους για να απο­φεύ­γουν τα κου­νού­πια, μια συνή­θεια που δια­τη­ρή­θη­κε ανά τους αιώ­νες μέχρι σήμερα.

Το Μεσαί­ω­να οι ασθέ­νειες των κου­νου­πιών σκό­τω­σαν περί­που το ένα τρί­το των Ευρω­παί­ων Σταυ­ρο­φό­ρων που είχαν εισβά­λει στην «ιερή» Μέση Ανα­το­λή. Η πιο δρα­μα­τι­κή κατά­κτη­ση με τη βοή­θεια των κου­νου­πιών ήταν αναμ­φί­βο­λα αυτή του Νέου Κόσμου από τους δια­δό­χους του Κολόμ­βου, οι οποί­οι έφε­ραν με τα πλοία μαζί τους τα κου­νού­πια και τις ασθέ­νειες τους, απέ­να­ντι στις οποί­ες οι ντό­πιοι δεν είχαν καμία ανο­σία. Έως τότε στην Αμε­ρι­κή υπήρ­χαν πολ­λά κου­νού­πια, αλλά δεν ήσαν φορείς μετα­δο­τι­κών ασθε­νειών. Οι μαζι­κοί θάνα­τοι των Αζτέ­κων και των άλλων πολι­τι­σμών από τις νόσους των κου­νου­πιών ήσαν σε μεγά­λο βαθ­μό «αόρα­τοι» στα μάτια των εισβο­λέ­ων Ισπα­νών, πράγ­μα που οδή­γη­σε στο μύθο της «άδειας» ηπείρου.

Μερι­κούς αιώ­νες μετά, στο τέλος του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώ­να, τα κου­νού­πια και οι μετα­δο­τι­κές αρρώ­στιες τους έβα­λαν «φρέ­νο» στον αποι­κι­σμό της Κεντρι­κής Αφρι­κής από τους Ευρω­παί­ους αποι­κιο­κρά­τες, ενώ ο διά­ση­μος ‘Αγγλος καπε­τά­νιος και δου­λέ­μπο­ρος σερ Φράν­σις Ντρέικ ήταν ένα από τα θύμα­τα των κου­νου­πιών και της ελο­νο­σί­ας το 1596. Στο μετα­ξύ, το δου­λε­μπό­ριο και οι πρώ­τοι Αφρι­κα­νοί σκλά­βοι έφε­ραν στο Νέο Κόσμο ακό­μη περισ­σό­τε­ρα κου­νού­πια, παρά­σι­τα και θάνα­το (μετα­ξύ άλλων, απο­δε­κα­τί­σθη­καν και οι πρώ­τοι Ευρω­παί­οι άποι­κοι στην Αμε­ρι­κή και στην Καραϊβική).

Ένωσαν τη Βρετανία!

Το 1698 μια απο­τυ­χη­μέ­νη απο­στο­λή με πέντε πλοία της Εται­ρεί­ας της Σκω­τί­ας στον Πανα­μά, η οποία κατέ­λη­ξε σε σκέ­τη κατα­στρο­φή εξαι­τί­ας του κίτρι­νου πυρε­τού και της ελο­νο­σί­ας που μετέ­δω­σαν τα κου­νού­πια στους Σκω­τσέ­ζους αποί­κους και εμπό­ρους, είχε μια απρό­σμε­νη επί­πτω­ση: εξαι­τί­ας του τερά­στιου χρέ­ους που συσ­σώ­ρευ­σαν οι Σκω­τσέ­ζοι μετά την υπε­ρα­τλα­ντι­κή απο­τυ­χία τους, ανα­γκά­σθη­καν να απο­δε­χθούν την ένω­ση με την Αγγλία. Τελι­κά, τα κου­νού­πια μάλ­λον έβα­λαν το χερά­κι τους για τη δημιουρ­γία της Μεγά­λης Βρετανίας!

Αργό­τε­ρα, τα κου­νού­πια βοή­θη­σαν τους Αμε­ρι­κα­νούς να κερ­δί­σουν την ανε­ξαρ­τη­σία τους, κάνο­ντας δύσκο­λη τη ζωή του αγγλι­κού στρα­τού που είχε έλθει από την Ευρώ­πη, ενώ κάτι παρό­μοιο συνέ­βη με τους επα­να­στά­τες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής στον αγώ­να ανε­ξαρ­τη­σί­ας τους κατά των Ισπα­νών. Από τον Σαλα­ντίν ενα­ντί­ον των Σταυ­ρο­φό­ρων μέχρι το Ναπο­λέ­ο­ντα και τους Ναζί, διά­φο­ροι στρα­τη­γοί είχαν την ιδέα να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν τα κου­νού­πια ως όπλο κατά των αντιπάλων.

Στον 20ό αιώ­να το DDT απο­τέ­λε­σε βασι­κό όπλο κατά των κου­νου­πιών και για την αντι­με­τώ­πι­ση της ελο­νο­σί­ας σε διά­φο­ρα μέρη του κόσμου, αλλά όχι στην ίδια την Αφρι­κή, όπου το κλί­μα ευνο­εί την ανα­πα­ρα­γω­γή και την εξά­πλω­ση των κου­νου­πιών και των ασθε­νειών τους. Πιο πρό­σφα­τα τα κου­νού­πια μετα­φέ­ρουν στη Δύση άλλες ασθέ­νειες όπως ο ιός του Δυτι­κού Νεί­λου, ο οποί­ος π.χ. εισέ­βα­λε στη Νέα Υόρ­κη το 1999 με τη βοή­θεια των κουνουπιών.

Στο μετα­ξύ, σύμ­φω­να με το “New Yorker” και το “Science”, νέα εντο­μο­κτό­να αντι­κα­τέ­στη­σαν το DDT, ενώ στην επο­χή μας οι επι­στή­μο­νες ανα­πτύσ­σουν νέα βιο­λο­γι­κά όπλα (π.χ. γενε­τι­κή τρο­πο­ποί­η­ση των κου­νου­πιών), καθώς και εμβό­λια. Η στό­χευ­ση είναι πια όχι τόσο να εξο­λο­θρευ­θούν τα ίδια τα κου­νού­πια, κάτι καθό­λου εύκο­λο, αλλά να μειω­θεί η ικα­νό­τη­τά τους να μετα­φέ­ρουν ιούς και παρά­σι­τα και, παράλ­λη­λα, να υπάρ­χουν πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά φάρ­μα­κα είτε για πρό­λη­ψη είτε για θεραπεία.

Παρό­λα αυτά, τα κου­νού­πια συνε­χί­ζουν να σκο­τώ­νουν πάνω από 800.000 ανθρώ­πους κάθε χρό­νο, κυρί­ως στην Αφρι­κή. Η παγκο­σμιο­ποί­η­ση, που διευ­κο­λύ­νει τα ταξί­δια και το δια­συ­νο­ρια­κό εμπό­ριο, παί­ζει καθο­ρι­στι­κό ρόλο, επε­κτεί­νο­ντας τις επι­πτώ­σεις των κου­νου­πιών πολύ πέρα από τους τρο­πι­κούς και φέρ­νο­ντας στο προ­σκή­νιο διά­φο­ρες μετα­δο­τι­κές ασθέ­νειες (π.χ. δάγκειος πυρε­τός, τσι­κουν­γκού­νια, Ζίκα).

Παράλ­λη­λα, η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή διευ­ρύ­νει την ακτί­να δρά­σης των κου­νου­πιών σε ολο­έ­να βορειό­τε­ρα γεω­γρα­φι­κά πλά­τη. Μια πρό­σφα­τη μελέ­τη εκτι­μά ότι μέσα στα επό­με­να χρό­νια ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι θα έχουν εκτε­θεί σε μετα­δο­τι­κές από τα κου­νού­πια ασθένειες.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο