Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Π. Κατάρας (ΠΑΜΕ): Ο μόνος νόμος για τους εργαζόμενους είναι ο νόμος του αγώνα (Συνέντευξη)

Με το μέλος της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ μιλή­σα­με στην ΕΡΤopen στην εκπο­μπή Ατέ­χνως για την απερ­γία της 14ης Δεκεμ­βρί­ου, τη συγκέ­ντρω­ση στην Ελευ­σί­να ενά­ντια στην κοροϊ­δία της κυβέρ­νη­σης προς τους κατοί­κους της Δυτι­κής Αττι­κής, την κυρια­κά­τι­κη αργία και το μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης στον παλαι­στι­νια­κό λαό:

Δεν είμα­στε δια­τε­θει­μέ­νοι πλέ­ον να πλη­ρώ­νου­με με το σφα­για­σμό των μισθών, των δικαιω­μά­των μας για να ενι­σχύ­ε­ται όλο και περισ­σό­τε­ρο το κεφά­λαιο, για­τί αυτό είναι στην ουσία που δια­κυ­βεύ­ε­ται όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα και το επό­με­νο. Παρά από τα εμπό­δια από την κυβέρ­νη­ση και την εργο­δο­σία οι εργα­ζό­με­νοι απήρ­γη­σαν για­τί αυτό που βλέ­πουν είναι ότι δυσκο­λεύ­ο­νται ακό­μη και να επι­βιώ­σουν, να πάνε ένα πιά­το φαγη­τό στο σπί­τι τους.

Ανε­ξάρ­τη­τα τι λέει η κυβέρ­νη­ση ότι τελειώ­νουν τα μνη­μό­νια η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι τελεί­ως δια­φο­ρε­τι­κή, η δίκαιη ανά­πτυ­ξη που υπό­σχε­ται η κυβέρ­νη­ση θα πατή­σει πάνω στις ελα­στι­κές μορ­φές απα­σχό­λη­σης, στις ατο­μι­κές συμ­βά­σεις στο τσά­κι­σμα των μισθών και των υπό­λοι­πων δικαιω­μά­των των εργαζομένων.

Το δια­κύ­βευ­μα της απερ­γί­ας ήταν και ο νόμος ενά­ντια στο ιερό δικαί­ω­μα των εργα­ζο­μέ­νων να διεκ­δι­κούν το δίκαιο τους με την απερ­γία. Η κυβυ­βέρ­νησ έρχε­ται να επι­βά­λει σιγή νεκρο­τα­φεί­ου στους χώρους δου­λειάς για­τί ξέρει ότι θα συνε­χί­σει με μέτρα που θα πλήτ­τουν λαϊ­κά στρώ­μα­τα και ότι κάποια στιγ­μή οι εργα­ζό­με­νοι θα αντι­δρά­σουν ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κά και θέλει έτσι η κυβέρ­νη­ση να προ­ε­τοι­μά­σει το έδα­φος προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σει τις αντι­δρά­σεις των εργαζομένων.

Αλλα και να περά­σει από τη βου­λή ο νόμος, μην ξεχνά­με ότι όταν οι εργα­ζό­με­νοι ξεκί­νη­σαν να απερ­γούν, δεν υπήρ­χε δικαί­ω­μα στην απερ­γία, και πολ­λοί προ­κει­μέ­νου να κατα­κτη­θεί αυτό το δικαί­ω­μα έχα­σαν τη ζωή τους, μπή­καν φυλα­κή, στάλ­θη­καν εξο­ρία. Η κυβέρ­νη­ση είναι γελα­σμέ­νη αν νομί­ζει ότι θα επι­βά­λει σιγή νεκρο­τα­φείο στους χώρους δου­λειάς. Το νομο­σχέ­διο αυτό το στη­ρί­ζουν όλα τα κόμ­μα­τα που υπη­ρε­τούν αυτή την πολι­τι­κή. Ο μόνος νόμος για τους εργα­ζό­με­νους είναι ο νόμος του αγώ­να. Σε ένα άδι­κο σύστη­μα όπως είναι ο καπι­τα­λι­σμός δεν υπάρ­χει δίκαιη ανάπτυξη.

Η συγκέ­ντρω­ση έστει­λε και μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης στο Παλαι­στι­νια­κό λαό. Η κυβέρ­νη­ση έχει ανα­λά­βει δρά­ση και ρόλο στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς, είναι πιθα­νό να έχου­με ανά­φλε­ξη στην περιο­χή και οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει να το πάρουν πολύ σοβα­ρά υπό­ψη και να ανα­δεί­ξουν το κίν­δυ­νο και να στεί­λουν το μήνυ­μα σε αυτούς που αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στους Αμε­ρι­κά­νους, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, οι οποί­οι έχουν ευθύ­νη των εγκλη­μά­των που γίνο­νται στη γει­το­νιά μας.

Θέλει πολύ θρά­σος να κάνει ανα­πτυ­ξια­κό συνέ­δριο στη Δυτι­κή Αττι­κή από αυτούς που κάνουν κόλα­ση τη ζωή των εργα­ζο­μέ­νων να μιλή­σουν για την ανά­πτυ­ξη η οποία δεν αφο­ρά τους κατοί­κους της περιο­χής, αλλά τα σχέ­δια του κεφα­λαί­ου για να γίνει η Ελευ­σί­να δια­με­τα­κο­μι­στι­κό κέντρο.

Τέλος επι­σή­μα­νε ότι  η κατάρ­γη­ση της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας είναι προ­άγ­γε­λος για το τι θα ακο­λου­θή­σει για τους εργα­ζό­με­νους σε άλλους τομείς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο