Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρέθυμνο: Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο νομό

Παρου­σιά­στη­καν την Τετάρ­τη οι υπο­ψή­φιοι βου­λευ­τές του ΚΚΕ στο Νομό Ρεθύ­μνου σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο «Σπί­τι του Πολιτισμού».

Ανά­με­σα σε μέλη, φίλους και οπα­δούς του Κόμ­μα­τος ο Βαγ­γέ­λης Αγγε­λο­γιαν­νά­κης, γραμ­μα­τέ­ας της Τομε­α­κής Επι­τρο­πής Ρεθύ­μνου του ΚΚΕ, κάλε­σε το ρεθυ­μνιώ­τι­κο λαό να στη­ρί­ξει μαζι­κά το ψηφο­δέλ­τιο του Κόμ­μα­τος, το οποίο στε­λε­χώ­νουν δοκι­μα­σμέ­νοι κομ­μου­νι­στές, αγω­νι­στές που συμ­με­τέ­χουν δρα­στή­ρια στους αγώ­νες του ρεθυ­μνιώ­τι­κου λαού.

Στην εκδή­λω­ση παρευ­ρέ­θη­καν και οι Γιώρ­γης Ντα­γκου­νά­κης, μέλος του Γρα­φεί­ου της Επι­τρο­πής Περιο­χής Κρή­της του ΚΚΕ και Νίκος Μανου­σά­κης, μέλος της Επι­τρο­πής Περιο­χής Κρή­της του ΚΚΕ και περι­φε­ρεια­κός σύμβουλος.

Ο Β. Αγγε­λο­γιαν­νά­κης απηύ­θυ­νε κάλε­σμα συμπό­ρευ­σης και εκλο­γι­κής ενί­σχυ­σης του ΚΚΕ σε όσους συμπο­ρεύ­τη­καν με τους κομ­μου­νι­στές στους αγώ­νες του προη­γού­με­νου δια­στή­μα­τος. Ανέ­φε­ρε ότι πρέ­πει να στη­ρί­ξουν το Κόμ­μα οι εργα­ζό­με­νοι, που αφού πλη­ρώ­σουν τους λογα­ρια­σμούς, μετρά­νε τα υπο­λείμ­μα­τα του μισθού στις 15 του μήνα για να βγά­λουν τον άλλο μισό. Ιδιαί­τε­ρα οι επο­χι­κοί εργα­ζό­με­νοι του νομού που ετοι­μά­ζο­νται άλλη μία χρο­νιά να σηκώ­σουν στις πλά­τες τους το λεγό­με­νο θαύ­μα του Του­ρι­σμού, που για αυτούς όμως σημαί­νει εξα­ντλη­τι­κή δου­λειά μέχρι τελι­κής πτώ­σης. Ακό­μα οι υγειο­νο­μι­κοί και οι εκπαι­δευ­τι­κοί που με τον αγώ­να τους τα τελευ­ταία χρό­νια αντι­πά­λε­ψαν την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, αγω­νί­στη­καν μαζί με όλο τον λαό για Υγεία και Παι­δεία με βάση τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες, για να μη συνε­χι­στεί η υπο­βάθ­μι­ση του νοσο­κο­μεί­ου της πόλης. Αντί­στοι­χα πρέ­πει να «μετρή­σουν» την ψήφο τους οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι και οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες που τους πνί­γουν τα χρέη και βλέ­πουν το εισό­δη­μά τους να μειώ­νε­ται από το κύμα ακρί­βειας, από το αυξη­μέ­νο κόστος παρα­γω­γής. Τέλος, τόνι­σε ότι πρέ­πει να στη­ρί­ξει μαζι­κά το ΚΚΕ η νεο­λαία του νομού που βρά­ζει, που βλέ­πει μπρο­στά της τα αδιέ­ξο­δα του συστή­μα­τος, τη ζωή της και το μέλ­λον της να συν­θλί­βο­νται. Ιδιαί­τε­ρα οι φοι­τη­τές και μαθη­τές που κατέ­βη­καν μαζι­κά στους δρό­μους για να εκφρά­σουν την οργή τους για το προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα στα Τέμπη, που βρο­ντο­φώ­να­ξαν: «Ή οι ζωές μας ή τα κέρ­δη τους».

Ο γραμ­μα­τέ­ας της ΤΕ κάλε­σε τον ρεθυ­μνιώ­τι­κο λαό μπρο­στά στην κάλ­πη της 21ης Μάη να απορ­ρί­ψει τα εκβια­στι­κά διλήμ­μα­τα και τους ψευ­το­καυ­γά­δες που θα στή­νουν όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα, τα στε­λέ­χη των οποί­ων ζουν μακριά και έξω από τα προ­βλή­μα­τα των ανθρώ­πων του μόχθου. Αντί­θε­τα μπο­ρεί να συμ­βου­λευ­τεί τη μεγά­λη του πεί­ρα, να κατα­λά­βει καλύ­τε­ρα ότι η συντα­γή και του επό­με­νου κυβερ­νη­τι­κού προ­γράμ­μα­τος θα έχει τα ίδια συστα­τι­κά με το προη­γού­με­νο. Τις δεσμεύ­σεις στην ΕΕ, στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, το Ταμείο Ανά­καμ­ψης, την υπο­τα­γή στα σχέ­δια των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ που προ­κα­λούν ασφυ­ξία στη ζωή του λαού.

Ιδιαί­τε­ρα ο λαός πρέ­πει να μην ξεχά­σει τους υπαί­τιους για το προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα στα Τέμπη, αλλά και τα «άλλα Τέμπη» που καρα­δο­κούν όσο η ανθρώ­πι­νη ζωή και ασφά­λεια μπαί­νει στη ζυγα­ριά του κόστους — οφέ­λους για τον κάθε επεν­δυ­τή και για το κρά­τος των επεν­δυ­τών. Ιδιαί­τε­ρα στο Ρέθυ­μνο μπο­ρεί ο καθέ­νας να δει την κατά­στα­ση στην αντι­σει­σμι­κή θωρά­κι­ση σχο­λεί­ων και δημό­σιων κτι­ρί­ων, την κατά­στα­ση στην οποία βρί­σκο­νται τα πλοία που εκτε­λούν τα ακτο­πλοϊ­κά δρο­μο­λό­για, την έλλει­ψη αντι­πλημ­μυ­ρι­κών, αντι­πυ­ρι­κών έργων, την κατά­στα­ση του ΒΟΑΚ, αλλά και την κατά­στα­ση στους χώρους εργα­σί­ας, με τα συνε­χή εργα­τι­κά ατυχήματα.

Τονί­στη­κε ότι ο ρεθυ­μνιώ­τι­κος λαός έχει μεγά­λη πεί­ρα από τους διά­φο­ρους «σωτή­ρες» που εμφα­νί­ζο­νται πριν από κάθε εκλο­γι­κή μάχη, αλλά απο­δει­κνύ­ε­ται τελι­κά ότι ούτε υπήρ­ξαν ούτε πρό­κει­ται να υπάρ­ξουν. Αντί­θε­τα αυτό που επι­βε­βαιώ­νε­ται κάθε φορά είναι ότι μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό, με ένα πολύ πιο ισχυ­ρό ΚΚΕ. Αυτό απο­δεί­χθη­κε με τις μεγά­λες κινη­το­ποι­ή­σεις για να μη συγκα­λυ­φθεί το έγκλη­μα στα Τέμπη. Αυτό απο­δει­κνύ­ε­ται τώρα σε όλη την Ευρώ­πη, με τις μεγά­λες απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις σε Γαλ­λία, Γερ­μα­νία και αλλού.

Αυτό απο­δει­κνύ­ε­ται όμως και με τις μεγά­λες κινη­το­ποι­ή­σεις του λαού του Ρεθύ­μνου και της Κρή­της στη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας, για την υπε­ρά­σπι­ση του νοσο­κο­μεί­ου της πόλης του Ρεθύ­μνου, την προ­στα­σία του Παλί­γκρε­μνου, για να ξεκου­μπι­στούν οι Αμε­ρι­κα­νοί και η βάση της Σού­δας, για την υπε­ρά­σπι­ση των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων και των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών και κτηνοτρόφων.

Τονί­στη­κε ότι το ΚΚΕ μπο­ρεί και θέλει να κυβερ­νή­σει όταν ο λαός επι­λέ­ξει τον δρό­μο της εργα­τι­κής εξου­σί­ας, όταν ξεμπερ­δέ­ψει συνο­λι­κά με το σάπιο και ξεπε­ρα­σμέ­νο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα. Σε μία τέτοια εξου­σία, σε μία τέτοια κυβέρ­νη­ση το ΚΚΕ διεκ­δι­κεί πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο. Δια­θέ­τει σύγ­χρο­νο, επι­στη­μο­νι­κά επε­ξερ­γα­σμέ­νο πρό­γραμ­μα εξου­σί­ας — δια­κυ­βέρ­νη­σης, το οποίο κατα­θέ­τει ανοι­χτά προς συζή­τη­ση στον λαό, απο­τε­λεί εγγύ­η­ση για μία μεγά­λη εργα­τι­κή — λαϊ­κή αντε­πί­θε­ση. Παράλ­λη­λα έγι­νε ξεκά­θα­ρο ότι το σημα­ντι­κό είναι ο λαός να μην ενα­πο­θέ­τει τις ελπί­δες του στον έναν ή τον άλλο σωτή­ρα. Οι «ράγες» της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής που θα ακο­λου­θή­σει η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση είναι δεδο­μέ­νες. Το ζήτη­μα, επο­μέ­νως, δεν είναι να αλλά­ξου­με τα κόμ­μα­τα που θα είναι «μηχα­νο­δη­γοί» και «σταθ­μάρ­χες» της ίδιας πολι­τι­κής, αλλά να ξηλώ­σου­με συνο­λι­κά τις ράγες και να φτιά­ξου­με άλλες, αν θέλου­με να πάμε σε άλλη κατεύθυνση.

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στον Νομό Ρεθύμνου

Δακα­νά­λη Ιωάν­να. 50 χρο­νών, παι­δί­α­τρος. Γεν­νή­θη­κε στο Ηρά­κλειο και μεγά­λω­σε στα Ανώ­γεια . Σπού­δα­σε ιατρι­κή στη Σόφια Βουλ­γα­ρί­ας και ειδι­κεύ­τη­κε στην Παι­δια­τρι­κή στο «Βενι­ζέ­λειο» — «Πανά­νειο» Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Ηρα­κλεί­ου. Μέλος του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του Ιατρι­κού Συλ­λό­γου Ρεθύμνου.

Μανια­βός Στρά­τος. 33 χρο­νών, ξενο­δο­χο­ϋ­πάλ­λη­λος. Γεν­νή­θη­κε και μεγά­λω­σε στο Ρέθυ­μνο, είναι από­φοι­τος του Τμή­μα­τος Διοι­κη­τι­κή Επι­στή­μης και Τεχνο­λο­γί­ας του Οικο­νο­μι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών. Μέλος της διοί­κη­σης του Εργα­τι­κού Κέντρου Ρεθύ­μνου και της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Επι­σι­τι­σμού — Τουρισμού.

Μανου­σο­γιάν­νης Μανού­σος. 66 χρο­νών. Από το 2010 εκλεγ­μέ­νος δημο­τι­κός σύμ­βου­λος Ρεθύ­μνου. Έχει στα­θε­ρή συμ­με­το­χή και συμ­βο­λή σε όλους τους μικρούς και μεγά­λους αγώ­νες του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος στον νομό μας στη­ρί­ζο­ντας τα δίκαια αιτή­μα­τά του τόσο στα συλ­λο­γι­κά όργα­να όπου συμ­με­τέ­χει όσο και στον δρό­μο του αγώνα.

Χαλ­κια­δά­κη Κατε­ρί­να. 30 χρο­νών, ψυχί­α­τρος. Γεν­νή­θη­κε και μεγά­λω­σε στο Ρέθυ­μνο ενώ είναι από­φοι­τη της Ιατρι­κής Σχο­λής του Πανε­πι­στη­μί­ου Κρή­της. Στη διάρ­κεια των σπου­δών της δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­κε στον Φοι­τη­τι­κό της Σύλ­λο­γο ενώ συνε­χί­ζει τη δρά­ση της μέσα στο Σωματείο.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο