Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ορνέ — Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο

Σε εξέ­λι­ξη αυτή την ώρα η φωτιά που κατα­καί­ει από χθες το μεση­μέ­ρι στην Ορνέ του δήμου Αγί­ου Βασι­λεί­ου, μετά την σχε­δόν πλή­ρη απο­δυ­νά­μω­ση της που είχαν επι­τύ­χει οι σημα­ντι­κές σε αριθ­μό πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις τις πρω­ι­νές ώρες. Συχνές ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις σε πολ­λά και δια­φο­ρε­τι­κά σημεία κρα­τούν σε εγρή­γορ­ση τα 30 πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα και τους 140 πυρο­σβέ­στες από τις υπη­ρε­σί­ες σχε­δόν όλης της Κρή­της. Το γεγο­νός ότι η φωτιά δια­τη­ρεί­ται σε σημεία με χαμη­λή βλά­στη­ση κάνει τους υπεύ­θυ­νους να αισιο­δο­ξούν όπως επί­σης τους κατοί­κους της περιο­χής οι οποί­οι έχουν πλη­γεί κυρί­ως σε ότι αφο­ρά τις γεωρ­γι­κές τους καλ­λιέρ­γειες, τους ελαιώ­νες, το ζωι­κό κεφά­λαιο και τα μελίσ­σια που οι φλό­γες κατέ­κα­ψαν. Δύο πυρο­σβε­στι­κά ελι­κό­πτε­ρα συνε­χί­ζουν τις ρίψεις για όσο διαρ­κέ­σει ακό­μη το φως της ημέ­ρας βοη­θώ­ντας το έργο των επί­γειων δυνάμεων.

Στο Ροδά­κι­νο όπου το δεύ­τε­ρο μέτω­πο απα­σχο­λεί τις πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις, από χθες το μεση­μέ­ρι, η φωτιά έχει τεθεί υπό πλή­ρη έλεγ­χο με τους πυρο­σβέ­στες και εθε­λο­ντές να επι­τη­ρούν και να επεμ­βαί­νουν όπο­τε υπάρ­χει ανα­ζω­πύ­ρω­ση. Στην περιο­χή δρουν 7 οχή­μα­τα με 40 πυροσβέστες.

Στο μετα­ξύ οι επι­στή­μο­νες του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών Σ. Ντά­φης, Γ. Κύρος και Κ. Λαγου­βάρ­δος με άρθρο τους στην επί­ση­μη σελί­δα της υπη­ρε­σί­ας, δημο­σί­ευ­σαν δορυ­φο­ρι­κή εικό­να υψη­λής ανά­λυ­σης η οποία απο­κα­λύ­πτει όπως ανα­φέ­ρουν: «…το μέγε­θος της κατα­στρο­φής από τη δασι­κή πυρ­κα­γιά στο Νότιο Ρέθυ­μνο. Σχε­δόν 15.000 στρέμ­μα­τα γης έγι­ναν στά­χτη σε λιγό­τε­ρο από ένα 24ωρο, με τη δορυ­φο­ρι­κή μέτρη­ση του ευρω­παϊ­κού δορυ­φό­ρου να πραγ­μα­το­ποιεί­ται στις 12:10 το μεση­μέ­ρι του Σαβ­βά­του 16/7, ενώ υπήρ­χαν ακό­μη ενερ­γές εστί­ες (κίτρι­να και πορ­το­κα­λί στίγ­μα­τα)». Πρό­κει­ται όπως ανα­φέ­ρουν για «μεγά­λη οικο­λο­γι­κή και οικο­νο­μι­κή κατα­στρο­φή προ­κά­λε­σε η δασι­κή πυρ­κα­γιά στο Νότιο Ρέθυ­μνο που ξεκί­νη­σε το μεση­μέ­ρι της Παρα­σκευ­ής 15 Ιου­λί­ου 2022 κοντά στη Κρύα Βρύ­ση. Οι θυελ­λώ­δεις βόρειοι άνε­μοι που συνε­χί­ζουν να πνέ­ουν το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του 16/7 δυσχε­ραί­νουν το έργο των πυρο­σβε­στι­κών μέσων, καθώς σημειώ­νο­νται συνε­χώς ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις. Στον παρα­κά­τω χάρ­τη παρου­σιά­ζο­νται οι θερ­μι­κές ανω­μα­λί­ες στο έδα­φος όπως κατα­γρά­φη­καν από δορυ­φό­ρους το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής 15/7 και το Σάβ­βα­το 16/7. Οι δορυ­φο­ρι­κές μετρή­σεις δεί­χνουν ότι τα ενερ­γά μέτω­πα το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του έχουν περιο­ρι­στεί σημα­ντι­κά σε έκτα­ση, με τον κίν­δυ­νο των ανα­ζω­πυ­ρώ­σε­ων όμως να παρα­μέ­νει υψη­λός λόγω των ισχυ­ρών ανέ­μων. Εκτί­μη­ση της καμέ­νης έκτα­σης θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το βρά­δυ του Σαβ­βά­του αξιο­ποιώ­ντας δορυ­φο­ρι­κά δεδο­μέ­να υψη­λό­τε­ρης ανάλυσης».

Από την πλευ­ρά της η Πολι­τι­κή Προ­στα­σία Περι­φέ­ρειας Κρή­της ενη­με­ρώ­νει ότι σύμ­φω­να με τον Ημε­ρή­σιο Χάρ­τη Πρό­βλε­ψης Κιν­δύ­νου Πυρ­κα­γιάς της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας για αύριο Κυρια­κή 17 Ιου­λί­ου 2022 η κατη­γο­ρία Κιν­δύ­νου Πυρ­κα­γιάς για το σύνο­λο της Κρή­της είναι: 4 (πολύ υψη­λός). Όλες οι Υπη­ρε­σί­ες και τα Τεχνι­κά Μέσα που απο­τε­λούν τον Μηχα­νι­σμό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας έχουν τεθεί σε κατά­στα­ση αυξη­μέ­νης ετοι­μό­τη­τας που προ­βλέ­πε­ται στο σχε­δια­σμό μας για την λήψη επι­πλέ­ον μέτρων, λόγω αυξη­μέ­νης επι­κιν­δυ­νό­τη­τας εκδή­λω­σης και εξά­πλω­σης δασι­κών πυρκαγιών.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο