Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρατσιστής και φασίστας, με πολλές επισκέψεις στα Βαλκάνια το κτήνος που σκόρπισε το θάνατο στη Νέα Ζηλανδία

Φορώ­ντας χει­ρο­πέ­δες και λευ­κή στο­λή, ενδυ­μα­σία κρα­του­μέ­νου, ο πρώ­ην γυμνα­στής και ακρο­δε­ξιός φασί­στας άκου­σε με απά­θεια την απαγ­γε­λία κατη­γο­ρί­ας ενα­ντί­ον του.

Δεν υπέ­βα­λε αίτη­ση για να αφε­θεί ελεύ­θε­ρος με εγγύ­η­ση και θα παρα­μεί­νει στη φυλα­κή ως τις 5 Απρί­λη, οπό­τε η υπό­θε­ση θα παρα­πεμ­φθεί στο Ανώ­τε­ρο Δικα­στή­ριο του Κράισττσερτς.

Στη διάρ­κεια της εμφά­νι­σής του σήμε­ρα ενώ­πιον του δικα­στη­ρί­ου έκα­νε μια χει­ρο­νο­μία, που συχνά χρη­σι­μο­ποιεί­ται για να εκφρα­στεί η στή­ρι­ξη στην ακρο­δε­ξιά ιδε­ο­λο­γία της λευ­κής υπε­ρο­χής. Ο Ταράντ δεν είχε ποι­νι­κό μητρώο και δεν ήταν στις λίστες παρα­κο­λού­θη­σης των νεο­ζη­λαν­δι­κών αρχών.

Ο αστυ­νο­μι­κός διευ­θυ­ντής Μάικ Μπους δήλω­σε ότι θα του απαγ­γελ­θούν  και επι­πλέ­ον κατηγορίες.

Δύο ακό­μη πρό­σω­πα βρί­σκο­νται υπό κρά­τη­ση και η αστυ­νο­μία προ­σπα­θεί να εξα­κρι­βώ­σει την εμπλο­κή τους στην επίθεση.

Ο ακρο­δε­ξιός δρά­στης του μακε­λειού  είχε επι­σκε­φθεί τα Βαλ­κά­νια αρκε­τές φορές. Μετά τις τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις στα δύο τεμέ­νη, οι υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών της Βουλ­γα­ρί­ας ερευ­νούν ήδη πιθα­νές δια­συν­δέ­σεις του Αυστρα­λού δολο­φό­νου στα Βαλ­κά­νια, γρά­φει η γερ­μα­νι­κή Tagesspiegel. Μπρέ­ντον Ταράντ,

Ο μακε­λά­ρης του Κράι­στσερτς είχε επι­σκε­φθεί τον Νοέμ­βριο του 2018 ως του­ρί­στας μια σει­ρά από ιστο­ρι­κές τοπο­θε­σί­ες στη Βουλ­γα­ρία, δήλω­σε ο Βούλ­γα­ρος Γενι­κός Εισαγ­γε­λέ­ας Σοτίρ Τσα­τσά­ροφ μετά από συνά­ντη­ση κυβερ­νη­τι­κών αξιω­μα­τού­χων με τις μυστι­κές υπηρεσίες.

Ο δολο­φό­νος έφτα­σε από το Ντου­μπάι στη Βουλ­γα­ρία το περα­σμέ­νο φθι­νό­πω­ρο, είπε ο Τσα­τσά­ροφ διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι επι­σκέ­φτη­κε τη Βουλ­γα­ρία από τις 9 έως τις 15 Νοεμ­βρί­ου 2018. Στη συνέ­χεια μετέ­βη αερο­πο­ρι­κώς στο Βου­κου­ρέ­στι. Στη Ρου­μα­νία νοί­κια­σε ένα αυτο­κί­νη­το για να ταξι­δέ­ψει στην Ουγ­γα­ρία αλλά δεν ήταν σαφές αν ταξί­δευε μόνος του.

Νωρί­τε­ρα και από τις 28 έως τις 30 Δεκεμ­βρί­ου 2016, ο δολο­φό­νος είχε επι­σκε­φθεί επί­σης τη Σερ­βία. Ταξί­δε­ψε επί­σης στο Μαυ­ρο­βού­νιο, τη Βοσ­νία-Ερζε­γο­βί­νη και την Κρο­α­τία. Την επο­χή εκεί­νη ταξί­δευε κυρί­ως με λεωφορείο.

Η Σόφια ελέγ­χει τώρα ποιες επα­φές έχει στη Βουλ­γα­ρία, όπως είπε ο Τσα­τσά­ροφ. Οι βουλ­γα­ρι­κές υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών, συνερ­γά­ζο­νται ήδη με τους εταί­ρους τους στις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλαν­δία, την Αυστρα­λία, τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, τη Σερ­βία και το Μαυροβούνιο.

Ο Αυστρα­λός γνω­ρί­ζει προ­φα­νώς την ιστο­ρία της περιο­χής των Βαλ­κα­νί­ων κατά την επο­χή της Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας σύμ­φω­να με την εκτί­μη­ση του διά­ση­μου Βούλ­γα­ρου αρχαιο­λό­γου Νικο­λάι Οβτσά­ροφ. «Μπο­ρώ να πω ότι αυτός ο άνθρω­πος είναι ειδι­κός στην ιστο­ρία των Βαλ­κα­νί­ων», είπε ο Οβτσά­ροφ στη Σόφια.

Ο δρά­στης του μακε­λειού είχε επί­σης γρά­ψει στα όπλα του ανά­με­σα σε άλλα και ονό­μα­τα μαχών ενα­ντί­ον των Οθω­μα­νών στη Βουλ­γα­ρία και αλλού στα Βαλ­κά­νια. Τα όπλα του δολο­φό­νου περι­λαμ­βά­νουν και το όνο­μα του Σέρ­βου ηγε­μό­να Λάζαρ, ο οποί­ος ηγή­θη­κε της περί­φη­μης μάχης με το οθω­μα­νι­κό στρα­τό στο Κοσσυφοπέδιο.

Πάνω σε ένα από τα όπλα, τα οποία εικά­ζε­ται ότι χρη­σι­μο­ποί­η­σε ο μακε­λά­ρης της Νέας Ζηλαν­δί­ας, φαί­νε­ται ξεκά­θα­ρα η λέξη TURKOFAGOS γραμ­μέ­νη με λατι­νι­κούς χαρακτήρες 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο