Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρεκόρ για πίνακα του Ντιέγκο Ριβέρα σε δημοπρασία

Ένας πίνα­κας του Μεξι­κα­νού ζωγρά­φου Ντιέ­γκο Ριβέ­ρα είναι από σήμε­ρα το ακρι­βό­τε­ρο έργο Λατι­νο­α­με­ρι­κα­νού καλ­λι­τέ­χνη στην ιστο­ρία των δημο­πρα­σιών, αφού που­λή­θη­κε για σχε­δόν 10 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια στη Νέα Υόρκη.

16Ο πίνα­κας Los Rivales (“Οι Αντί­πα­λοι”) που­λή­θη­κε ένα­ντι 9,76 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων από τον οίκο Crhistie’s. Ζωγρα­φί­στη­κε το 1931 και εικο­νί­ζει δύο άνδρες κατά τη διάρ­κεια μιας παρα­δο­σια­κής μεξι­κά­νι­κης γιορτής.

Μέχρι σήμε­ρα, το ρεκόρ κατεί­χε ένα έργο της Φρί­ντα Κάλο, της συζύ­γου του Ριβέ­ρα, το οποίο που­λή­θη­κε σε δημο­πρα­σία το 2016 για 8 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια. Πρό­κει­ται για το έργο “Γυμνές στο δάσος” που φιλο­τέ­χνη­σε η ζωγρά­φος το 1939.

Το ακρι­βό­τε­ρο έργο Λατι­νο­α­με­ρι­κα­νού καλ­λι­τέ­χνη που έχει που­λη­θεί ποτέ σε ιδιώ­τη, εκτός δια­δι­κα­σί­ας δημο­πρα­σιών, είναι ο Χορός στο Τεουα­ντε­πέκ”, επί­σης του Ριβέ­ρα. Ο πίαν­κας που­λή­θη­κε το 2016 στον Αργε­ντι­νό συλ­λέ­κτη Εντουάρ­ντο Κον­στα­ντί­νι ένα­ντι 15,7 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολαρίων.

Σύμ­φω­να με τον ιστό­το­πο ARTnews, οι “Αντί­πα­λοι” που­λή­θη­καν σε ανώ­νυ­μο συλ­λέ­κτη που συμ­με­τεί­χε τηλε­φω­νι­κά στη δημοπρασία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο