Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρουμανία: Μια νέα ζωή ξεκίνησαν τα πρόβατα που σώθηκαν από ναυάγιο

Περί­που 180 πρό­βα­τα που σώθη­καν από το ναυά­γιο ενός φορ­τη­γού πλοί­ου, στο οποίο πνί­γη­καν σχε­δόν 14.000 ζώα τον περα­σμέ­νο Νοέμ­βριο, ξεκί­νη­σαν μια νέα ζωή σε ένα κατα­φύ­γιο κοντά στο Βουκουρέστι.

“Γεν­νή­θη­καν για δεύ­τε­ρη φορά”, σχο­λί­α­σε ο Κού­κι Μπαρ­μπου­τσε­ά­νου, ο υπεύ­θυ­νος της οργά­νω­σης “Διά­σω­ση και Φρο­ντί­δα Ζώων” (Arca), που οργά­νω­σε τη μετα­φο­ρά τον προ­βά­των στην κοι­νό­τη­τα του Πέρις, περί­που 30 χιλιό­με­τρα από την πρω­τεύ­ου­σα της Ρουμανίας.

Τα πρό­βα­τα γλί­τω­σαν όχι μόνο από το ναυά­γιο αλλά και από τη σφα­γή. Προ­ο­ρι­σμός του πλοί­ου που βυθί­στη­κε στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα ήταν η Σαου­δι­κή Αραβία.

Στα τέλη Νοεμ­βρί­ου, το πλοίο, με σημαία Παλά­ου, ανα­τρά­πη­κε για άγνω­στους ακό­μη λόγους, λίγη ώρα αφό­του απέ­πλευ­σε από το λιμά­νι της Μίντια, στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Ρου­μα­νία. Τα 21 μέλη του πλη­ρώ­μα­τος σώθηκαν.

Εθε­λο­ντές της Arca αφο­σιώ­θη­καν για πολ­λές ημέ­ρες στο δύσκο­λο έργο: να βγά­λουν με ασφά­λεια όσα από τα 14.600 πρό­βα­τα ζού­σαν ακό­μη και είχαν παγι­δευ­τεί στο κύτος.

Πλέ­ον, τα πρό­βα­τα που σώθη­καν ως εκ θαύ­μα­τος φιλο­ξε­νού­νται σε έναν σύγ­χρο­νο σταύ­λο. Είναι όλα τους νεα­ρά αρσε­νι­κά, ηλι­κί­ας περί­που ενός έτους και, όταν φτά­σει η άνοι­ξη, θα μπο­ρούν να περι­φέ­ρο­νται ελεύ­θε­ρα στον χώρο του κατα­φυ­γί­ου, συντρο­φιά με τα πέντε άλο­γα, τα δύο γαϊ­δού­ρια, τους σκύ­λους και τις γάτες που μένουν ήδη εκεί.

Ορι­σμέ­να από τα πρό­βα­τα βήχουν, κάποια άλλα φέρουν τραύ­μα­τα στα πόδια, όμως σε γενι­κές γραμ­μές η κατά­στα­ση της υγεί­ας τους είναι καλή. Κάποια από αυτά ίσως δοθούν αργό­τε­ρα για υιοθεσία.

Περί­που τρεις μήνες μετά το ναυά­γιο, το πλοίο παρα­μέ­νει ακό­μη γερ­μέ­νο στο πλάι, σε από­στα­ση μερι­κών εκα­το­ντά­δων μέτρων από τον προ­βλή­τα. Τα νεκρά πρό­βα­τα δεν έχουν ακό­μη ανασυρθεί.

Η τύχη των προ­βά­των συγκί­νη­σε την κοι­νή γνώ­μη στη Ρου­μα­νία και πολ­λοί ήταν εκεί­νοι που δώρι­σαν χρή­μα­τα για να χρη­μα­το­δο­τή­σουν τη φιλο­ξε­νία τους στο κατα­φύ­γιο που ανέρ­χε­ται στα 5.000 ευρώ τον μήνα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο